92% ממוצרי הקנאביס הבלתי חוקיים מכילים חומרי הדברה מסוכנים, זאת לעומת 6% בלבד ממוצרי הקנאביס החוקיים. כך מפרסם משרד הבריאות הקנדי, בסיכום ממצאיו של מחקר חדש שבחן 60 סוגים שונים של תפרחות קנאביס – 36 מהן מהשוק החוקי ועוד 24 שנרכשו בשוק האפור.

המחקר פורסם בכתב העת המדעי Journal of Cannabis Research בסוף החודש שעבר. מטרתו הייתה לבחון האם חברות הקנאביס בקנדה עומדות בתקן שהוגדר על ידי משרד הבריאות הקנדי לייצור מוצרי קנאביס, שנועד למנוע שימוש בחומרים רעילים שעלולים להישאר בצמח גם לאחר הליך הגידול ולסכן את הצרכנים. הסכנה הטמונה בשימוש בחומרי הדברה שנשארים על תפרחות הקנאביס גדולה בהרבה מאשר במוצרים חקלאיים אחרים, שכן מוצרי הקנאביס נכנסים לגוף, ברוב המקרים, דרך מערכת הנשימה, ולא עוברים סינונים ובקרה שהגוף מפעיל על חומרים שמוכנסים אליו דרך מערכת העיכול.

תפרחות קנאביס (צילום: Mitch M, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Mitch M, shutterstock

החוקרים השתמשו בשיטות מעבדה פשוטות ויעילות לכימות הרכיבים הפעילים של 327 חומרי הדברה שונים, בכל דגימות הקנאביס שנבחנו לצורך המחקר. מהבדיקה עלו 23 סוגי מדבירים שונים שהיו נפוצים ב-92% ממוצרי הקנאביס הבלתי חוקיים, בכמויות מסוכנות שחורגות מהתקן של משרד הבריאות הקנדי. ארבעה חומרים בלטו במיוחד, בהם פלקובוטרזול ומיקלובוטניל. בדגימה אחת נמצאו לא פחות מ-9 חומרי הדברה שונים, כאשר הממוצע לצמח בלתי חוקי עמד על 3.7 חומרי הדברה – כולם אסורים לשימוש בקנאביס על פי משרד הבריאות, או לכל הפחות אסורים בכמויות הגבוהות שאותרו.

לעומת זאת, חומרי הדברה מסוכנים אותרו רק ב-6% ממוצרי הקנאביס החוקיים. בסך הכל נמצאו שני חומרים בכמות החורגת מהמותר. עם זאת, ציינו החוקרים, מדובר בכמות הנמוכה ביותר שניתנת לאיתור שחורגת מהכמות המותרת, כלומר עדיין מדובר במינונים נמוכים למדי, גם אם אסורים.

חוות קנאביס (צילום: Canna Obscura, shutterstock)
חוות קנאביס | צילום: Canna Obscura, shutterstock

תוצאות המחקר מציגות תמונה חיובית בנוגע לכמות חומרי ההדברה במוצרי הקנאביס החוקיים. זאת על אף שיש מקום לשיפור, שכן מצופה שרמת חומרי ההדברה האסורים במוצרים המפוקחים תעמוד על אפס אחוזים. על כל פנים, בהשוואה למוצרים בלתי חוקיים, בולטים הבדלים חדים ביותר שמציגים את הקנאביס שנרכש בשוק האפור באור שלילי למדי. שימוש בחומרי הדברה מסוימים בהחלט עשוי לשפר את הנראות של הצמח ואף לזרז את קצב גדילתו, אבל לשאיפת החומרים הללו עלולות להיות השלכות בריאותיות קשות. מדובר כמובן במחקר שהתבסס רק על מוצרים קנדיים, אבל ניתן להניח כי ניתן להשליך את התוצאות המחקר, לפחות בחלקן, גם לישראל. זאת, בין השאר, בשל העובדה שייבוא מקנדה תופס נתח משמעותי גם משוק הקנאביס החוקי בישראל. עוד מבסס המחקר את הטענה כי לגליזציה של קנאביס משפרת את אפשרות הפיקוח על מוצרי קנאביס ולמנוע פגיעה בריאותית בקרב ציבור צרכני הפנאי.