לפלישה הרוסית לאוקראינה עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על מגוון עצום של נושאים, מחיי אדם ועד כלכלה ופוליטיקה. במידה ואוקראינה תיפול תחת שלטון רוסי, ישתנו חייהם של האוקראינים בכל תחום בו לממשלה יש יד. וברוסיה – לממשלה יש יד כמעט בכל דבר. נושא שמעסיק אותנו במיוחד בהקשר זה הוא הקנאביס. תעשיית הקנאביס באוקראינה אמנם לא מתפתחת כמו במקומות אחרים באירופה, אבל היא נמצאת בעניין הזה כמה וכמה צעדים לפני רוסיה. נשאלת השאלה, כיצד עשויה המלחמה להשפיע על תעשיית הקנאביס האוקראינית?

קנאביס באוקראינה – אז והיום

עד לשנות ה-50 של המאה הקודמת, שימשו שדות רבים באוקראינה לגידול המפ (קנבוס) – זן של צמח הקנאביס שאינו משפיע פסיכואקטיבית (כלומר לא ממסטל). השימוש בהמפ לא היה לצורכי עישון, והצמח תועל לתעשיות השונות, כמו למשל טקסטיל. בימינו, קנאביס באוקראינה משמש לצרכים רפואיים במקרים מאוד מסוימים, ושימוש פנאי בצמח הוא כמובן מנוגד לחוק. עם זאת, האכיפה ממש אינה מסיבית כמו שהייתם עשויים לחשוב.

שדה קנאביס (צילום: JayHub, shutterstock)
שדה קנאביס | צילום: JayHub, shutterstock

מסתבר שהאוקראינים לא נוקשים במיוחד בכל הנוגע לשימוש עצמי בקנאביס. לגליזציה אמנם אין, אבל החזקת קנאביס לשימוש עצמי של עד 5 גרם אינה מהווה עבירה פלילית. מדיניות אי-ההפללה תופסת גם לגבי גידול שתילי קנאביס בבית, ואדם שייתפס מגדל 10 עציצים או פחות צפוי לקנס של עד 1,700 גריבנה (בימינו כ-180 ש"ח). החזקה וגידול של כמויות גדולות יותר, שעשויות להיחשד כמיועדות למכירה, צפויות לגרור ענישה משמעותית יותר.

לאזרחי אוקראינה מדיניות התחום האפור הזו לא מספיקה. תנועת הלגליזציה האוקראינית עשתה את צעדיה הראשונים ב-2017, וגררה תשומת לב רבה ב"מצעד החופש" שארגנה בקייב. באוקטובר 2020 נערך משאל עם בנוגע לשאלת הפיכת השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים לחוקי. אחרי שהרוב המוחץ של האזרחים ענו תשובה חיובית, אושרו באפריל 2021 מספר תרופות מבוססות קנאביס לטיפול בכאב ובטרשת נפוצה. בכך עשתה אוקראינה את צעדיה הראשונים גם בתעשיית הקנאביס הרפואי.

האם קנאביס חוקי ברוסיה?

הרוסים הרבה פחות סלחנים מהאוקראינים כשזה מגיע לקנאביס. תעיד על כך בוודאי נעמה יששכר, ששוחררה רק במהלכים דיפלומטיים לאחר שנגזרו עליה 7.5 שנות מאסר בעקבות החזקת 9 גרם קנאביס. אמנם קיימת ברוסיה מדיניות של אי-הפללה בעבור החזקת קנאביס בכמות של עד 6 גרם (קנס של 5,000 רובל – כ-180 ש"ח), אבל חריגה מהסכומים הללו צפויה לגרור ענישה מחמירה ביותר. על-פי דיווח ב-The Moscow Times מ-2019, ברוסיה יש יותר אסירים (פר נפש) מבכל מדינה אחרת בעולם בעבור עבירות קנאביס.

הכיכר האדומה, מוסקבה (צילום: ינון בן שושן, mako חופש)
מוסקבה. פחות ליברלית | צילום: ינון בן שושן, mako חופש

ובנוגע לנושא הקנאביס הרפואי, אין יותר מדי אור בקצה המנהרה. למעשה, הדבר כלל אינו רלוונטי ברוסיה. המדינה אוסרת מכל וכל את הטיפול בקנאביס בכל מחלה שהיא, ולמעשה אין ברוסיה שימוש חוקי בקנאביס לצרכים רפואיים כלל.

איך תשפיע המלחמה על צרכני הקנאביס באוקראינה?

מה ולדימיר פוטין רוצה? זו השאלה שמעסיקה את כל העולם בימים האחרונים. אחת הסברות, שיוצאת מתוך שלל המסרים הסותרים שמגיעים מהקרמלין, היא כי פוטין רוצה לכבוש לחלוטין את אוקראינה ולהשיב אותה אל דגל רוסיה, כמו בימי ברית המועצות. במידה וכך יהיה, הרי שאוקראינה תחזור לצלה של רוסיה, וחוקי המדינה יהיו כפופים אליה בהתאם.

קשה להאמין שבנוגע לקנאביס החוקים יהיו שונים. כאמור, הקנאביס (הרפואי) החוקי באוקראינה עדיין נמצא בחיתוליו, ונראה כי כיבוש רוסי יקטע אותו באיבו. מן הסתם, למרבית האוקראינים יש כרגע דאגות גדולות יותר, אבל בעבור אותם מטופלי כאב וטרשת, שרק לפני פחות משנה החלו לקבל טיפול בקנאביס, מדובר במכה משמעותית שעשויה לנחות עליהם בקרוב, עם כינונו של משטר חדש בקייב.