נשים רבות חוות תסמיני של גיל המעבר, הפוגעים באופן משמעותי באורח חייהן באופן יומיומי. לרוב מתחילים הסימנים למנופאוזה להופיע בשנות ה-40 המאוחרות, או במהלך שנות ה-50 לחייהן, והם כוללים בין השאר גלי חום, הזעה מוגברת, עליה בתדירות מתן השתן, יובש בנרתיק, שינויים במצב הרוח וקשיי שינה. התופעה מוכרת היטב, והיא מופיעה אצל כ-50 מיליון נשים בעולם, החוות לפחות חלק מן התסמינים, מדי שנה.

ישנם טיפולים רבים שעשויים לסייע לנשים החוות תסמינים של מנופאוזה, החל בטיפולים הורמונליים וכלה בשינויים בהרגלי תזונה ופעילות גופנית. אבל כמו בתחומים בריאותיים רבים בשנים האחרונות, גם כאן החל הקנאביס לשחק תפקיד משמעותי ברשימת הטיפולים שעשויים לסייע לנשים להתמודד עם השינויים המשבשים את איכות חייהן.

עלי קנאביס (צילום: Kym MacKinnon, unsplash)
עלי קנאביס | צילום: Kym MacKinnon, unsplash

הדיווחים מהשטח על נשים שצורכות קנאביס כדי להקל, בין השאר, על תסמינים של מנופאוזה, מתרבים מאוד בשנים האחרונות. במחקר חדש שפורסם בחודש שעבר בכתב העת המדעי Menopause, החליטה קבוצת חוקרים אמריקאית מבוסטון, מסצ'וסטס, לבחון האם יש דברים בגו.

המחקר נערך בצורת סקר. השתתפו בו 258 נשים, כמחציתן במהלך תקופות המנופאוזה וכמחציתן כבר לאחריה (לא חוו תסמיני מנופאוזה זה זמן רב). הנשים דיווחו על תסמיני המנופאוזה מהם הן סובלות או סבלו בעבר. 86% מהמשתתפות דיווחו כי הן צורכות קנאביס באופן קבוע, כאשר כמעט כולן (כ-79%) העידו כי הסיבה לשימוש בקנאביס היא להשגת שיפור מתסמיני גיל המעבר. 67% מהנשים טענו כי הן צורכות קנאביס לשיפור הפרעות שינה, ו-46% העידו כי הצמח עוזר להן להקלה במצבים של חרדה או שינויים במצב הרוח. שאר התסמינים זכו גם הם להתייחסות מחלק מהנשים, וצוינו ככאלה שקנאביס משמש להקלתם.

מעשנת קנאביס (צילום: real_content, shutterstock)
אישה מעשנת קנאביס | צילום: real_content, shutterstock

בהתחשב בכך שמדובר במדגם הכולל מספר רב של נשים, ניתן בהחלט להניח שיש דברים בגו, וכי קנאביס אכן מסייע לתסמינים של מנופאוזה. עם זאת, כמובן שכדאי לקחת את הממצאים בזהירות. המגבלות המונחות על מחקר המבוסס על סקר בלבד הן רבות, החל בחוסר פיקוח על סוגי הקנאביס ועל המינון בו נעשה שימוש, המשך בהיעדר דיווחים אובייקטיביים ובהתבססות על תחושות סובייקטיביות בלבד, וכלה באפשרות לאפקט פלסבו, או לחלופין לדיווח לא אמין. המסקנה העיקרית שעולה מן המחקר, אפוא, היא כי קיים סיכוי אמיתי שקנאביס יכול לשמש לטיפול והקלה של תסמינים המופיעים אצל נשים בגיל המעבר, אך כדי לבסס זאת יש לערוך מחקר מעמיק יותר, ובתנאי מעבדה.