במדינות בהן קיימת לגליזציה של קנאביס, יש ירידה בשימוש בקנבינואידים סינטטיים (שחלקם מוכרים בישראל בשם "סמי פיצוציות"). כך עולה ממחקר חדש שפורסם השבוע על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת מדינת וושיגנטון בארצות הברית. המחקר התבסס על מאגר נתוני ההרעלות של ארצות הברית, וכלל 7,600 מקרים שונים של הרעלות ממוצרי קנאביס סינטטיים.

מוצרי הקנאביס הסינטטיים כשמם כן הם – לא באמת קשורים לצמח הקנאביס. מדובר בחומרים הנקשרים לקולטני המערכת האנדוקנבינואידית בגוף האדם ובמוח (אותם הקולטנים עליהם פועלים רכיבי צמח הקנאביס), ומכאן שמם. עם זאת, החומרים הללו עלולים ליצור קשרים חזקים בהרבה עם קולטני המערכת – קשרים חזקים מדי, יש לומר – ולגרום לשורה של תופעות לוואי בלתי רצויות.

סמי פיצוציות, ארכיון (צילום: חדשות 2)
סמי פיצוציות | צילום: חדשות 2

במהלך המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי Clinical Toxicology, נדגמו 7,600 מקרי הרעלות שהתרחשו בארצות הברית בין השנים 2016-2019. המקרים סווגו על פי חוקי הקנאביס במדינה ממנה הם הגיעו, על פי שלוש קטגוריות: חוקים נוקשים (קנאביס אינו חוקי לכל שימוש, או שקיים שימוש רפואי מוגבל ביותר), חוקים מגבילים (קנאביס מותר לשימוש רפואי בלבד) וחוקים מתירניים (מותר השימוש בקנאביס לצרכי פנאי).

מתוצאות המחקר עולה שבאופן כללי חלה בארצות הברית ירידה מהותית במקרי ההרעלות ממוצרי קנאביס סינטטיים משנה לשנה: מ-2,633 מקרים בשנת 2016 ל-1,117 מקרים ב-2019. ב-75% מהמקרים מדובר בגברים. עוד עולה, כי ההשפעה של חוקי קנאביס מתירניים היא חיובית וברורה: בסך הכל, מתוך 7,600 מקרי ההרעלות שנבחנו לטובת המחקר, 56% הגיעו ממדינות בעלות חוקי קנאביס נוקשים, ו-38.6% ממדינות בהן חוקי הקנאביס מגבילים, ומאפשרים בעיקר שימוש רפואי בצמח. בהתאם לכך, רק 5.5% ממקרי ההרעלות ממוצרי קנאביס סינטטיים הגיעו ממדינות בהן חוקי הקנאביס הם מתירניים, הווה אומר לגליזציה מלאה.

פרחי קנאביס (צילום: Soru Epotok, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Soru Epotok, shutterstock

לאורך שנות המחקר, השתנו חוקי הקנאביס והפכו למתירניים ב-7 מדינות שונות בארצות הברית. באותן המדינות, הביא השינוי בחקיקה לירידה ממוצעת של 37% במקרי ההרעלות מסמי פיצוציות, כשנמצא יחס ישיר בין מספר חנויות הקנאביס החוקיות (dispensaries) שנפתחו במדינה לבין ירידה תלולה יותר במספר הדיווחים על הרעלות.

כיוון שאין לקנבינואידים סינטטיים כל תועלת רפואית לגיטימית או כל יתרון ממשי על קנאביס, אין זה מפתיע שבמדינות בהן מתאפשרת רכישה חוקית של קנאביס ומוצריו, חלה ירידה ניכרת בשימוש בסמי פיצוציות למיניהם. ואם לעסוק רגע בדיון הבלתי-נגמר בנוגע ללגליציה של קנאביס גם בישראל: ללגליזציה יתרונות רבים שקיימת הסכמה רחבה לגביהם (בעיקר בנוגע לשליטת עולם הפשע בתחום ובנוגע לרווחים האדירים שתפיק המדינה ממיסוי). מנגד, ישנם נושאים שעדיין לא ידוע כיצד לגליזציה תשפיע עליהם, ובהחלט דרוש עוד מחקר. כך או כך, לפחות בתחום אחד נראה שיש ללגליזציה אפקט חיובי ברור ומובהק: איפה שיש קנאביס, יש פחות סמי פיצוציות. ואפשר להגיד באופן שלא משתמע לשתי פנים: מבין שתי האפשרויות, קנאביס עדיף.