מחקר חדש שפורסם על ידי האיחוד האירופי חושף כמה קנאביס באמת צורכים בכל מדינה – על בסיס הרכיבים שנמצאו במי השופכין שלה. המחקר בחן גם שימוש בחומרים אחרים, והוא מתבסס על הימצאותם של רכיבים שונים במים, המעידים על שימוש בקוקאין, MDMA, אמפטמין, מתאמפטמין, קטמין וקנאביס. מדובר למעשה בנתונים שנאספו ממחקרים שונים באירופה, משנת 2011 ועד 2022. החומרים שנאספו מייצגים את תוצרי הפירוק של הסמים השונים בגוף (ואלו שבפועל נפלטים אל מי הביוב). כך למשל, החומר שייצג שימוש בקנאביס הוא THC-COOH, תוצר הפירוק העיקרי של רכיב הקנאביס הפסיכואקטיבי THC.

מעשנים ביחד (צילום: Inside Creative House

, shutterstock)
מעשנים קנאביס | צילום: Inside Creative House , shutterstock

באופן לא מפתיע, מבין כל הסמים שנבדקו, קנאביס נמצא כסם שנמצא בשימוש הנפוץ ביותר באירופה. המדינות בהן נוכחות של תוצר הפירוק של THC במי השופכין הייתה הגבוהה מכולן הן צ'כיה, ספרד, הולנד ופורטוגל – כולן מדינות הידועות בשיעורי צריכת קנאביס גבוהים במיוחד. בולטות במיוחד – שוב, באופן שאינו מפתיע – אמסטרדם, ברצלונה וליסבון, כמו גם הערים באזל וג'נבה שבשווייץ. למי שתהה, גם בשנה הראשונה בה נמדדו הנתונים, 2011, באמסטרדם נצרך יותר קנאביס מאשר בכל עיר אחרת באירופה (מבין הערים שאספו את נתוני מי השופכים לצורך מחקר).

המחקר, שנערך על ידי המרכז האירופי לפיקוח על סמים והתמכרויות, מציג כאמור נתונים נרחבים אודות שימוש בסוגים שונים של סמים הנפוצים ברחבי אירופה. הוא מסכם מידע שנאסף מ-104 ערים, ב-21 מדינות שונות ברחבי אירופה במשך 11 שנים. הנתונים נותנים תמונה כללית אודות השימוש בסמים שונים באירופה, אך עם זאת חשוב לציין שלא בכל שנה נאספו נתונים מלאים מכל האחת מהערים המשתתפות במחקר, ולא בהכרח נאסף מידע על כל הסמים באופן שווה. למשל, נתונים אודות השימוש בקנאביס בין השנים 2014 ל-2017 אינם מוצגים כלל.