כיצד מגיע ניצול שואה בן 96 למצב בו הוא נותר ללא התרופה שלו, מבלי יכולת למצוא רופא שיחדש לו את המרשם? זו בדיוק הסיטואציה אליה נקלע מטופל קנאביס שהגיע אל הרופא המטפל שלו בחודש שעבר, רק כדי לשמוע כי הרופא כבר אינו רשאי לחדש מרשמים לקנאביס רפואי. וכמוהו, מסתבר, יש עוד רבים.

בחודש דצמבר הודיעה היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) כי מעתה ואילך רופאים יוכלו להנפיק רישיונות לקנאביס רפואי רק במרפאות ציבוריות. חשוב לציין כי אין מדובר בתקנה חדשה, אבל חשוב לא פחות לציין כי במשך שנים היא לא נאכפה על-ידי משרד הבריאות, שידע היטב כי רופאים מנפיקים רישיונות באופן פרטי ובהיקפים גדולים. כך עבדו באופן פרטי מרבית הרופאים הזכאים להעניק רישיונות לקנאביס, ולפתע פתאום נאסר עליהם להמשיך לעבוד. המשמעות: אלפי מטופלי קנאביס איבדו את הרופא המטפל שלהם, ואינם יודעים למי לפנות.

"בזמן האחרון הגענו למצב אבסורדי", אומרת לנו אירית אבישר, המלווה מטופלי קנאביס רבים בהדרכה ויעוץ. "מצד אחד, משרד הבריאות עצם עיניים כל השנים לתופעה שכל הרופאים עובדים באופן פרטי ומנפיקים רישיונות קנאביס לכל מי שצריך, ומצד שני באים בצורה חד צדדית בהוראה מעכשיו לעכשיו. הרופאים התחילו להתקשר אלי אחד אחד ולספר שמנהל היק"ר דורש מהם להפסיק לעבוד באופן פרטי".

אבישר היא גם זו שאליה הגיע אותו אדם בן 96, ביחד עם בתו, בחיפוש אחר סיוע לחידוש הרישיון. היא החליטה לצלם סרטון ולהפיצו במטרה להעלות את המודעות לנושא, ובראש ובראשונה – למצוא את האיש שיוכל לחדש את הרישיון המיוחל.

"יש הרבה מאוד קשישים שנתקעו במצב אבסורדי של חוסר רצף טיפולי, בשל החלטה של משרד הבריאות, מהרגע להרגע, לעצור לרופאים את העבודה", היא מתארת. "ברגע שעשיתי את הסרטון, הפצתי אותו מיד בקבוצת וואטסאפ של הרבה רופאים, ואחת הרופאות שהגיבה פשוט חידשה לקשיש את הרישיון. אין לי מילים להגיד כמה שמחתי וכמה הבת שלו שמחה. בנאדם בן 96, ניצול שואה, תרם המון למדינה. הוא סוף סוף הגיע להקלה ורגיעה ובזכות הקנאביס, אז למה שהוא לא יחיה את החיים להנאתו ושתהיה לו ההקלה בזכות הקנאביס?  כמוהו יש לי עוד הרבה מטופלות ומטופלים".

אז מה הפתרון? בדיוק כפי שחזה לפני שבועיים שלומי סנדק, פעיל ותיק למען קידום הקנאביס הרפואי: ברפואה הציבורית ממש אין מספיק רופאים הזכאים להנפיק רישיונות לקנאביס, והתורים, אם קיימים, עשויים לקחת שבועות וחודשים ארוכים. לפיכך, נאלצים המטופלים לעבור את ההליך המקורי, הסטנדרטי והמתיש: לפנות לרופא המשפחה, ולהעביר באמצעותו בקשה ליק"ר, כאשר המענה צפוי להגיע רק אחרי 45 יום. התשובה כמובן עשויה להיות שלילית ולהפוך את הליך השגת הרישיון, אחרי ערעור ובקשות חוזרות, לארוך ומייגע במיוחד. לא בדיוק מצב אופטימלי לאדם הזקוק ככל המטופלים לשמירה על הרצף הטיפולי. "כל הרופאים שאני עובדת איתם חזרו לעבוד כמו פעם", מסכמת אבישר. "מגישים בקשה למשרד הבריאות ומחכים לתשובה עד 45 יום. תחשוב על קשיש בן 96 שצריך לחכות 45 יום".

אירית אבישר היא אחות אקדמאית, עו"ד ומנהלת קליניקה, ליוותה עד היום אלפי מטופלי קנאביס

ממשרד הבריאות טרם התקבלה תגובה