האם קנאביס יעיל להקלה בתסמיני פוסט קורונה? על-פי דיווחים באנגליה התשובה היא בהחלט חיובית. ד"ר ג'ין ג'רארד סינוביץ', רופא בריטי המטפל בכאב, מספר על עשרות פניות של אנשים לקבלת מרשם לקנאביס רפואי כטיפול לתסמינים שהופיעו אחרי ההחלמה מהוירוס. במרבית המקרים בכל אופן, מדובר באנשים שבדקו עצמאית ומצאו שקנאביס מועיל להם להתמודדות היומיומית.

כבר מזמן למדנו שגם אחרי שמחלימים מקורונה, המחלה עשויה להישאר איתנו בכל מיני דרכים אחרות. תסמיני הלונד קוביד כוללים לרוב עייפות קשה, כאבי שרירים וקשיי נשימה, והסובלים ממנה מדווחים על פגיעה בקשב ובזיכרון, כמו גם על סימפטומים נוספים כגון כאבי ראש וסחרחורות. כ-10% מהמחלימים מקורונה סובלים לפחות מאחד התסמינים של פוסט-קורונה, וההחלמה מהם עשויה להימשך מספר חודשים.

כמו בישראל, כך גם בבריטניה, רישיונות לקנאביס רפואי מוענקים על-פי התוויות ספציפיות, כאשר קורונה היא בהחלט לא אחת מהן. עם זאת, דיווחים של חולים המשתמשים בקנאביס ללא רישיון, או לחלופין כאלה המחזיקים ברישיון לטיפול במחלה אחרת, מעידים כי שימוש בצמח עשוי לשפר משמעותית את אורח החיים של הסובלים מהתופעה.

קנאביס רפואי (צילום: Wollertz, shutterstock)
צילום: Wollertz, shutterstock

"כל הזמן הרגשתי שיש לי ג'ט לג,  אבל כל זה השתנה עכשיו" מספרת שרון ברות'וול, מטופלת קנאביס רפואי, ל"מירור" הבריטי. ברות'וול מחזיקה ברישיון לקנאביס מכיוון שהיא סובל מפיברומיאלגיה, אבל גילתה שהוא מועיל לה גם להתמודדות עם התסמינים שמחלת הקורונה הביאה עמה. "לפני כמה ימים הצלחתי (בזכות הקנאביס) להוציא את הכלב שלי לבד לפארק להליכה של עשר דקות, מה שלא יכולתי לעשות לפני כמה חודשים".

קנאביס וקורונה

כמעט מהרגע שווירוס הקורונה הגיח לחיינו בסערה, התכנס עולם המחקר סביבו ותקף אותו מכל כיוון אפשרי: מחיפוש אחר חיסון, דרך הבנת מנגנוני הפעולה שלו, למידת ההבדלים בין הזנים וכן מציאת תרופה ראויה. גם חוקרים רבים בתחום הקנאביס הציבו את הווירוס במרכז עניינם ובכמעט-שנתיים שחלפו מאז פורסמו לא מעט מחקרים הבודקים את האפשרות לטפל בקורונה באמצעות קנאביס.

בחלוף הזמן הופיעו לא מעט ממצאים מעודדים, כמו למשל מחקר של המכון הוולקני בישראל שהראה כי רכיבים של צמח הקנאביס פוגעים בתאים דלקתיים הנוצרים בריאה כתוצאה מהווירוס. המחקר הזה, כמו רבים אחרים, בוצע על תאים בתנאי מעבדה ולא על אנשים חולים בשטח. מאמר סקירה שפורסם בחודש שעבר בכתב העת המדעי Journal of Neuroimmune Pharmacology קובע שעד כה לא התבצעו מחקרים בכמות מספקת על-מנת להבין את הפוטנציאל של צמח הקנאביס לטיפול בקורונה או בתסמיני הפוסט-קורונה.

במצב בו אין עדויות מדעיות מבוססות, קשה להניח שמישהו יחליט להכניס את הקורונה להתוויות המאפשרות לקבל טיפול בקנאביס. אבל עדויות מהשטח, כמו שעלו בבריטניה לאחרונה, בהחלט מעלות את האפשרות כי מדובר בפוטנציאל לכיוון טיפולי חדש שלא באמת נוסה עד כה.