נתון מדאיג מארצות הברית מציג עליה של מאות אחוזים במספר הביקורים של אנשים מבוגרים (בגילאי 65 ומעלה) בחדרי מיון בגלל תופעות לוואי של שימוש בקנאביס. הנתון מובא ממדינת קליפורניה, והוא מתקשר עם עליה חדה באחוזי השימוש בצמח בכלל האוכלוסייה, ובפרט בקבוצת הגיל המדוברת.

המספרים מגיעים ממחקר חדש שנערך על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, ופורסם השבוע בכתב העת המדעי Journal of American Geriatrics Society. הנתונים לצורך המחקר נאספו מהמחלקה לנגישות המידע על בריאות הציבור בקליפורניה, והם כוללים מקרים מהשנים 2005 עד 2019.

תפרחות קנאביס (צילום: Michele Ursi, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Michele Ursi, shutterstock

לצורך המחקר, מנו החוקרים את כל מקרי הפינויים של מבוגרים לחדר מיון שהוגדרו כקשורים בצריכת יתר של קנאביס. בשנת 2005, נמצא שעל כל 100,000 מקרים של פינוי למיון, 20.7 מקרים קשורים לקנאביס (שימוש לב – מדובר במספר המקרים הכולל, לא באחוזים). בשנת 2019, לעומת זאת, מתוך 100,000 פינויים של אנשים בגילאי 65 ומעלה למיון – 395 מקרים נבעו בשימוש בקנאביס. חישוב פשוט מבהיר: מדובר בעליה של לא פחות מ-1,800 אחוזים.

הקשר ללגליזציה - מפתיע

לגליזציה של קנאביס היא משאת נפשם של פעילים רבים בכל העולם, ששואפים לשאוף את הצמח באופן חוקי לחלוטין, ולא לעשות זאת בסתר. אנשים רבים כמובן יצרכו קנאביס בין אם זה חוקי ובין אם לא (בישראל, למשל, נמצא בעבר כי למעלה מרבע מהאוכלוסייה צורכת קנאביס), אבל ברור שמהלך של לגליזציה מגביר את החשיפה לצמח, ומעלה את כמות האנשים שמרשים לעצמם להתנסות עם השימוש בו.

איש זקן, איש מבוגר, בית חולים (צילום: Fresnel, shutterstock)
איש מבוגר בבית חולים | צילום: Fresnel, shutterstock

במדינות רבות, אנשים מבוגרים הם האוכלוסייה בה חלים אחוזי הגידול הכי חדים בכל הנוגע לשימוש בקנאביס בעקבות לגליזציה. זאת בשל שמרנות גדולה יותר בקרב אותן האוכלוסיות, והעובדה שמדובר באנשים שבמשך רוב ימי חייהם לא נחשפו לצמח כלל, או חונכו להכיר בעיקר בהיבטים השליליים של השימוש בו.

החשש הקיים בקרב מתנגדי הלגליזציה היא שהפיכת הצמח לחוקי תהפוך אותו לנגיש הרבה יותר, תעלה את אחוז המשתמשים בו ותגדיל את הסיכון לאוכלוסייה מפני פגיעות אפשריות. במבט חטוף, נראה שהמחקר הנוכחי מאשר את החששות. אלא שהתמקדות בנתונים מציגה תמונה מעט שונה.

קליפורניה היא המדינה הראשונה בארצות הברית שאישרה שימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, עוד בשנת 1996. כך קרה שגם מבוגרים רבים החלו לצרוך קנאביס כחלופה לתרופות שונות, בעיקר לשיכוך כאבים ולהפגת מתחים וחרדה. העלייה באחוזי השימוש בצמח בקליפורניה החלה כבר אז, והיא הלכה ותפחה עם השנים, עוד הרבה לפני שהוחלה לגליזציה מלאה. זו אושרה בשנת 2016, ולמעשה נכנסה לתוקף רק בשנת 2018.

אישה מבוגרת מעשנת (צילום: Rawpixel.com, shutterstock)
אישה מבוגרת מעשנת קנאביס | צילום: Rawpixel.com, shutterstock

וכאן רואים את הדבר המעניין באמת. העלייה החדה באחוזי הפינוי של מבוגרים לחדרי מיון משנת 2005 נעצרה למעשה ב-2017. בשנים הבאות – הן השנים בהן קליפורניה התנהלה תחת לגליזציה – המספרים נשארו זהים. כך שלמעשה הלגליזציה דווקא בלמה את העלייה במספר המקרים של שימוש לא נכון בקנאביס, ולא להפך.

אם חושבים על זה, בהחלט לא מדובר במקריות. ברגע שקנאביס מוכר כצמח לגיטימי, שמותר להשתמש בו בגלוי ומותר לדבר עליו בציבור ולא רק במחשכים, אפשר גם לחנך את הציבור לצריכה נכונה ואחראית; אפשר להסביר לאנשים את היתרונות והחסרונות של הצמח, ולהדריך אותם בנוגע לצריכה נכונה יותר (דבר שאף מדינה לא עושה כאשר מלכתחילה היא אוסרת כל שימוש בקנאביס). במקרה הנוכחי, קליפורניה מוכיחה שדווקא הוצאת הצמח אל האור והנגשת מידע אודותיו לציבור היא זו שעזרה ללמד את הציבור המבוגר כיצד לצרוך קנאביס באופן בטוח יותר, ולבלום את העלייה במספר הפינויים לחדרי מיון בקרב אותם האנשים.