שימוש בשמן קנאביס עשוי לשפר את קצב ההחלמה מפציעות, זאת בשל תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-דלקתיות של חלק מרכיבי הצמח. המסקנה הזו עולה מממצאי מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי South African Journal of Botany, העוסק במדעי הצמח. המחקר נערך בשיתוף פעולה בין אוניברסיטת עבדאלמאלק אסאדי שבמרוקו לבין אוניברסיטת טקסס שבארצות הברית. הוא התבסס על מודל לפציעה חיצונית שבוצע בעכברים אשר חולקו ל-3 קבוצות ניסוי: קבוצה אחת טופלה במריחה חיצונית של שמן קנאביס, קבוצה אחרת טופלה ביוד וקבוצה שלישית לא טופלה כלל.

בתום 9 ימי טיפול, הפצעים של עכברים שטופלו ביוד הצטצמו לכדי 40% מגודלם המקורי. זאת לעומת עכברים שלא טופלו כלל, אשר בקרבם ירד היקף הפצע לכדי 80% מגודלו המקורי כעבור אותה תקופת זמן. לעומת זאת, עכברים שטופלו בשמן קנאביס הראו כעבור 9 ימים החלמה כמעט מלאה לחלוטין של הפצע – הוכחה ברורה ליעילות של שמן קנאביס לטיפול בפציעה חיצונית.

עכבר מעבדה (צילום:  unoL, shutterstock)
צילום: unoL, shutterstock

בנוסף, הראה הטיפול בקנאביס יעילות בהפחתה של גורמים דלקתיים בדם ובעור, האצה משמעותית בהתחדשות רקמת העור, וכן הורדה ברמות הקורטיזול בדם – גורם שסייע משמעותית להחלמת הפצע וכן להפחתה בהתנהגות חרדתית בקרב החולדות שחוו את הפציעה.

החוקרים לא הסתמכו רק על המושג "שמן קנאביס" בכללותו, ובחנו מה הם הרכיבים השונים שמרכיבים את השמן שבו השתמשו. בסך הכל, זיהו החוקרים 33 רכיבים פעילים – בראשם THC ו-CBD, אך לצדם קנבינואידים נוספים וכן טרפנים שונים המהווים חלק מהמכלול השלם של הצמח. כך, למידה עתידית של האפקט של שמנים שונים, בעלי הרכב חומרים שונה, תוכל לשפר את הידע אודות הרכיבים החשובים ביותר להחלמה מפציעות והאינטראקציה ביניהם.

"המחקר מספק עדויות חדשות ליעילות של שמן המופק מקנאביס לטיפול בפצעים, במודל לפציעה חיצונית בעכבר", סיכמו החוקרים. "שמן קנאביס מסייע לחידוש רקמת העור, ובנוסף מפחית רמות קורטיזול המעורבות בעיכוב הליך ההחלמה וכן מעוררות חרדה...הממצאים הללו תומכים בכך שלשמן קנאביס פוטנציאל משמעותי בהאצת תהליך ההחלמה ובהתאמתו לשימוש חיצוני לריפוי פצעים".

עלי קנאביס (צילום: Esteban Lopez, unsplash)
צילום: Esteban Lopez, unsplash