האם שימוש בקנאביס לצרכי פנאי בלבד מעלה משמעותית את הסיכון להתמכרות לקנאביס לעומת שימוש רפואי? תומכי לגליזציה עשויים לטעון שלא, מתנגדיה עשויים להגיד שזה כמעט בגדר המובן מאליו. והאמת? היא כנראה יכולה להתגלות רק במחקר מקיף, וזה בדיוק מה שעשו חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון בסיאטל, שביקשו לבחון את שיעורי בקרב אוכלוסיית צרכני הקנאביס, תוך הבחנה ביניהם על פי אופי השימוש.

התמכרות לקנאביס, או כפי שהיא מוגדרת במדריך DSM להפרעות נפשיות "הפרעת שימוש בקנאביס", מאופיינת כחוסר יכולת להפסיק את השימוש בצמח, גם כשהוא גורם לפגיעה נפשית וגופנית. המחקר, שפורסם אתמול (שלישי) ב-Jama Network Open, מתמקד באוכלוסיית וושינגטון, המדינה הראשונה בארצות הברית שאישרה לגליזציה, אי שם ב-2014. מתוך עשרות אלפי מועמדים, נבחרו 1,463 משתתפים במחקר, כולם אנשים שהצהירו כי הם צרכו קנאביס לפחות פעם אחת בחודש האחרון. המטרה הייתה להתמקד באוכלוסייה של צרכני קנאביס קבועים, תוך ניסיון להבין באילו אחוזים מבין צרכני הקנאביס מתפתחת הפרעת התמכרות. לשם כך, כל הנבדקים ענו על שאלון שנועד לאבחן התמכרות לקנאביס.

תפרחות קנאביס על משקל (צילום: Moha El-Jaw, shutterstock)
קנאביס | צילום: Moha El-Jaw, shutterstock

החוקרים הבחינו בין הסיבות לשימוש בקנאביס, וחילקו את המשתתפים במחקר ל-3 קטגוריות: שימוש רפואי בלבד (42%), שימוש פנאי בלבד (25%) ו-גם וגם (32%). המטרה במהלך הזה הייתה לבחון האם אנשים שצורכים קנאביס מסיבות רפואיות נוטים פחות לחוות התמכרות.

המסקנה, בכל אופן, היא שכל צרכני הקנאביס, על שלל סיבותיהם, מפתחים התמכרות לצמח במידה שווה. על פי התוצאות המחקר, 21.3% מאוכלוסיית צרכני הקנאביס מפתחים תלות בצמח, ממצא שלא משתנה בין קטגוריות השימוש השונות. האם זו תולדה של לגליזציה? קשה לדעת, שכן החוקרים לא הציגו את שיעורי ההתמכרות לקנאביס באוכלוסייה הכללית, וכן נתונים מהימים שקדמו ללגליזציה.

בשלב הבא, התמקדו החוקרים רק בנבדקים שהציגו רמה בינונית עד גבוהה של חומרת ההתמכרות לקנאביס – בסך הכל 6.5% מהמשתתפים במחקר. כאן כבר נמצאו הבדלים בין הקטגוריות השונות: בעוד 1.3% מהצרכנים הרפואיים בלבד הראו התמכרות לקנאביס ברמה בינונית עד חמורה, השיעור בקרב צרכני פנאי עמד על 7.2% ובקרב צרכני ה"גם וגם" על 7.5%.

אישה מעשנת ג'וינט (צילום: guruXOX, shutterstock)
מעשנת ג'וינט | צילום: guruXOX, shutterstock

הממצא הבולט שעולה מהמחקר הוא שאנשים הצורכים קנאביס ללא סיבה רפואית נמצאים בסיכון גבוה בהרבה לפתח התמכרות קשה לקנאביס לעומת צרכנים העושים בצמח שימוש רפואי בלבד. המסקנה היא, כמו שבמדינות רבות כבר הבינו, היא לחנך את האוכלוסייה לצריכה בטוחה ואחראית של קנאביס וללמד את האזרחים אודות הסיכונים הטמונים בשימוש לא ראוי בצמח. במדינות בהן אחוזי השימוש בקנאביס הם גבוהים בין כה וכה, זה הוא אחד היתרונות שעשויים לנבוע מלגיטימציה ממשלתית לצמח, או במילים אחרות – לגליזציה.