במשך עשרות שנים התעלמה הרפואה המערבית לחלוטין מאפשרויות הטיפול בקנאביס, והוא נחשב כסם מסוכן ותו לא. לכן, לא רק שרופאים לא טיפלו באמצעות קנאביס, הם בכלל לא למדו על אפשרויות הטיפול בצמח, על סגולותיו ועל המערכת האנדוקנבינואידית בגוף, אשר בעיקר דרכה משפיעים רכיבי הקנאביס השונים על האדם.

כיום, כשהשימוש בקנאביס לצרכים רפואיים הופך לנפוץ יותר ויותר ברחבי העולם, מתברר כי הידע של הרופאים – מי שאמורים להמליץ על הטיפול ולבקר אותו – עדיין לוקה בחסר. מחקר של פרופ' רובין ג'ייקובס מאוניברסיטת סאות'איסטרן בפורט לוטרדייל, ארצות הברית, מראה כי המקור למחסור בידע של רופאים אודות קנאביס מתחיל בבתי הספר לרפואה. מבדיקה שערכה פרופ' ג'ייקובס ביחד עם צוות המחקר שלה, עולה כי סטודנטים לרפואה מקבלים הכשרה מינימלית בנוגע לטיפול בקנאביס, וכי חלק גדול מהידע שלהם ומהתפיסות האישיות שלהם לגבי הצמח מגיע ממקורות אחרים, כמו ידע אישי או דעות קדומות.

גבר מגלגל ג'וינט (צילום: InnerVisionPRO, shutterstock)
גלגול ג'וינט | צילום: InnerVisionPRO, shutterstock

במחקר השתתפו 83 סטודנטים לרפואה, והוא נערך בצורת ראיון אישי. כל משתתף נשאל מספר שאלות, בדגש על חמישה נושאים עיקריים: אמונות לגבי יעילות הטיפול בקנאביס, ידע לגבי קנאביס רפואי, תפקיד הרופא בנוגע לטיפול בקנאביס, חששות בנוגע לתופעות לוואי שליליות הקשורות לקנאביס ורמת הידע שנרכש בנוגע לקנאביס בבתי הספר לרפואה.

מהמחקר עולה כי רוב הסטודנטים לרפואה מרגישים שהם לא מקבלים את הידע הנדרש על מנת להמליץ כראוי על טיפול בקנאביס רפואי. הם מרגישים שהלימודים בנושא קנאביס לוקים בחסר, ובשל כך הם הסתמכו על מקורות מפוקפקים כדי להשיג את הידע אותו הם מחזיקים בנוגע לקנאביס.

סטודנטים בהרצאה (צילום: Gorodenkoff, shutterstock)
סטודנטים בהרצאה | צילום: Gorodenkoff, shutterstock

דעת הסטודנטים בנוגע ללגליזציה משתנה מאוד, כתלות במדינה (בארצות הברית) ממנה הם מגיעים. בכלליות, רובם מחזיקים בדעה חיובית כלפי הקנאביס ותומכים בלגליזציה של הצמח לשימוש פנאי, ובוודאי לשימוש רפואי. עם זאת, רבים מהם מחזיקים בידע שגוי, או לא מבוסס, אודות ההשפעות החיוביות והשליליות של השימוש בקנאביס. החשש הבולט ביותר שהובע על ידי הסטודנטים הוא בנוגע לסכנת ההתמכרות לקנאביס. על אף שמדובר בבעיה אמיתית, הסטודנטים ביססו את החשש על תחושות וניסיון אישי, ולא על ידע שלמדו, ולפיכך הם לא ידעו להגיד מה באמת הסיכון להתמכר לקנאביס.

בעולם בו השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים הפוך לנפוץ יותר ויותר, ניכר כי גם הרפואה המערבית צריכה לשנות את דרכיה ולספק לסטודנטים (כמו גם לרופאים ותיקים) כלים וידע הנחוצים על מנת להעניק לחולים טיפול מדויק ומותאם, תוך הבנה נכונה של הסיכונים, ההשלכות, החסרונות והיתרונות של קנאביס, בדיוק כפי שקיים בנוגע לכל תרופה אחרת.