המחקר, אשר פורסם בשבוע שעבר בז'ורנל המדעי Pediatric Research, בדק את הקשר בין חשיפה קבועה לעישון מריחואנה לבין קיומן של מספר מחלות שונות הנפוצות בילדים. מבין כ-1,500 זוגות הורים שהשתתפו בסקר, 10.5% דיווחו כי הם מעשנים מריחואנה באופן קבוע ואילו 19.6% דיווחו על עישון סיגריות יום-יומי.

מהתוצאות עולה כי ילדים שנשחפו לעישון מריחואנה כרוני של הוריהם בשנה שקדמה לאיסוף הנתונים הראו רמות גבוהות יותר של זיהומים נשימתיים כגון דלקת סימפונות, דלקת ריאות ומחלת השפעת; זאת, כאמור, בהשוואה לילדים להורים שאינם מעשנים כלל וכן לילדיהם של הורים המעשנים סיגריות.

המסקנות - לא חד משמעיות

נוסף על זיהומים נשימתיים, בדק המחקר את הקשר בין עישון פסיבי לבין שתי מחלות ילדים נפוצות נוספות – קצרת (אסתמה) ודלקת האוזן התיכונה. לא נמצא כל קשר בין קיומן של המחלות הנ"ל בילדים לבין חשיפה לעישון מריחואנה, כמו גם לעשן סיגריות, ושהמצב בקרב ילדים אלו אינו שונה מהמצב בקרב ילדים להורים לא מעשנים.

מדובר בתוצאה מעודדת, כמובן, אך גם בעייתית משהו, וזאת בשל ריבוי של מחקרים קודמים המעידים כי כן קיימת עליה בסיכון למחלות אלו ואחרות בקרב ילדים להורים מעשנים. למעשה, גם החוקרים עצמם מעידים כי ממצאיהם נתונים להטיות רבות, בראש ובראשונה בהיותם מבוססים על סקר שבוצע בעיר אחת יחידה, במדינה בה עישון קנאביס הוא חוקי. זאת ועוד, בהינתן שמדובר בסקר בלבד, כמובן שלא ניתן להסיק על סיבתיות כלשהי מתוך תוצאות המחקר, ולא ניתן לקבוע על-פיו כי הורים המעשנים מריחואנה מעלים באופן ישיר את הסיכון לזיהומים נשימתיים אצל ילדיהם.

עם זאת, אין הכוונה בדברים כי יש לייחס למחקר חשיבות פחותה. ההפך הוא הנכון: מדובר במחקר המציג תוצאות מאוד ברורות וחדות אשר אמורות בהחלט לעורר את תשומת לבנו. בעוד נזקי עישון פסיבי של סיגריות נחקרו מזמן, נלמדו ואף הפכו לחקיקה של ממש ברוב חלקי העולם, הנזקים הפוטנציאליים של עישון קנאביס ידועים לנו הרבה פחות. המחקר שהוצג לעיל אינו הראשון ואינו השני המדווח על פוטנציאל לסיכון ארוך-טווח לילדים החשופים באופן מתמיד לעישון מריחואנה, ובמיוחד במקרה של עישון בתוך הבית. על כל יתרונותיו של קנאביס, ידוע היטב כי יש לנהוג בו באחריות, ובמיוחד בסביבת ילדים.