השימוש בקנאביס לשיכוך כאבים כבר הוכח במקרים רבים כיעיל למדי, אבל הדבר נחוץ שבעתיים במקרה של מטופלים שמקבלים דרך קבע משככי כאבים מקובלים, המביאים עמם תופעות לוואי קשות ומעלים מאוד את הסיכון להתמכרות. גם בימינו, עדויות של מטופלים מהוות את הבסיס העיקרי לידע הקיים אודות יעילותו של הקנאביס לשיכוך כאבים, כאשר במקרים רבים מדובר בטיפול עצמי ללא פיקוח, ובוודאי שלא בידע המבוסס על מחקר מדעי. לכן, תיאור המקרה שהוצג בבריטניה ופורסם בשבוע שעבר, מעניק משנה תוקף ליתרונות הרבים של שימוש בקנאביס להקלת תסמינים של כאב כרוני.

המחקר פורסם בכתב העת המדעי Drug Science. החוקרים, מהמחלקה למדעי המוח בפקולטה לרפואה של אימפריאל קולג' בלונדון, עקבו אחר מטופלת בת 61, הסובלת מכאב נוירופטי כרוני. מדובר בכאב מתמיד שאינו פוסק, שמקורו בפגיעה במערכת העצבים ואשר קשה מאוד לטפל בו.

שמן קנאביס רפואי (צילום: Swapan Photography, shutterstock)
שמן קנאביס | צילום: Swapan Photography, shutterstock

במשך 17 שנה, טופלה האישה באמצעות שורה ארוכה של משככי כאבים. אלו הביאו לשליטה יחסית בכאב, אבל לווו בתופעות קשות שהקשו מאוד את תפקודה היום-יומי של האישה. בין השאר, סבלה האישה מפגיעה במערכת השמיעה, כאשר חוותה טנטון (שמיעת צליל מונוטוני שאין לו מקור חיצוני) או לחלופין סבלה מאובדן שמיעה זמני. בנוסף, היא התלוננה על עייפות קשה, בלבול וחרדה כתגובה לחלק מהתרופות. הפחתה במינון התרופות הביאה להקלה בתופעות הלוואי, אבל להחמרה בלתי נסבלת ברמת הכאב.

בשנת 2021 נכללה האישה בפרויקט בשם Twenty21 – התוכנית הגדולה ביותר באירופה (והראשונה בבריטניה) להנגשת הטיפול בקנאביס לציבור הרחב במחירים מסובסדים. היא טופלה בשמן קנאביס בריכוז של 10 מ"ג/מ"ל THC ו-15 מ"ג/מ"ל CBD, ונתבקשה ליטול פעמיים ביום כמות של 0.1 עד 0.5 מ"ל שמן. צוות החוקרים עקב אחרי השפעת הטיפול על תסמיני הכאב וכן על תופעות הלוואי ממנה היא סבלה.

אישה עם רגל כואבת (צילום: BEAUTY STUDIO, shutterstock)
צילום: BEAUTY STUDIO, shutterstock

בתחילת הטיפול בקנאביס, סבלה האישה מעייפות מוגברת, אבל הפחתת המינון ייצבה את התופעה ותחושת העייפות נעלמה. בסופו של דבר היא התייצבה על מינון של 0.3 מ"ל שמן קנאביס, פעמיים ביום. בתוך חמישה חודשים, הפחיתה האישה את השימוש במשכך הכאבים פרגבלין ב-80%, וזאת בשל שיפור משמעותי במדדי הכאב מהם סבלה. מלבד תחושת העייפות, שהתייצבה כאמור לאחר שבועות ספורים, תופעת הלוואי היחידה שהמשיכה להפריע למטופלת כתוצאה משימוש בקנאביס היא חלומות מטרידים, דבר שהצליחה למנוע על ידי נטילת הקנאביס בשעות מוקדמות יותר.

לסיכומו של דבר, המטופלת הצהירה כי קיבלה "הזדמנות שנייה לחיות", ובעלה תיאר אותה כ"אדם חדש". זאת אחרי 4 חודשים בלבד של שימוש בקנאביס. הערכת החוקרים היא כי התמדה בשימוש בקנאביס תוכל להביא אף להפחתה נוספת בשימוש של האישה במשככי כאבים קונבנציונליים, עד כדי הפסקה מוחלטת של השימוש בהם. מדובר במחקר המהווה עדות נוספת לפוטנציאל האדיר שטמון בקנאביס לשמש חלופה בטוחה ויעילה למשככי כאבים. המטופלת שעליה התבסס המקרה המדווח נאלצה להתמודד במשך 17 שנה עם תופעות הלוואי הקשות של משככי הכאבים המוכרים. נותר רק לקוות שמטופלים אחרים במצבה יזכו לנסות את הטיפול בקנאביס בשלב מוקדם הרבה יותר.