קבר עתיק נחשף בסין, ואפשר לארכיאולוגים להעמיק את הידע אודות החשיבות של צמח הקנאביס בתזונה הסינית לפני 1,500 שנה. כך דווח הבוקר (ה-19.1) באתר החדשות הסיני South China Morning Post. הקשר של סין עם קנאביס הולך מאות ואף אלפי שנים אחורה, כפי שמעידים כתבי יד עתיקים המספרים על השימושים הרפואיים והטקסיים של הסינים בצמח, ובעיקר על היותו חלק מהתזונה במדינת הענק. אבל תגלית ארכיאולוגית של ממש היא לא משהו קורה כל יום.  

מקורו של הקבר הוא בתקופת שושלת טאנג, שמשלה בסין בשנים 618-907 לספירת הנוצרים, ונחשבת לתור הזהב של הציוויליזציה הסינית. הקבר נמצא לחלוטין במקרה ב-2019, על-ידי עובדי בניה אשר עבדו בבית-ספר יסודי בעיר טאיוואן (להבדיל מהאי טאיוואן), בירת מחוז שאנשי שבמרכז סין. מי שקבור בו הוא חייל בכיר, מפקד בשם גואו שינג. על-פי ההערכות, שינג השתתף בקרבות למען קיסרות טאנג ונפל בלחימה בקוריאה.

הארכיאולוגים מעריכים כי הקבר נשמר בצורתו המושלמת במשך תקופה של 1,320 שנה, עם חפצי אומנות וציורי קיר שלא נפגעו כלל. בנוסף, נמצאה בקבר צנצנת המכילה זרעי קנאביס רבים, מסוג סאטיבה. הזרעים מופיעים בגדלים שונים, ורובם גדולים בהרבה מזרעי הקנאביס הנפוצים כיום, מה שמעיד על שינויים שבוודאי חלו באופיו של הצמח במאות השנים הרבות שחלפו מאז.

הצנצנת אוחסנה לצד מספר צנצנות אחרות, שגם הן הכילו זרעים מסוגים שונים וכן דגנים למיניהם. על-פי פרופ' ג'ין גויון, שפרסם את המחקר בכתב העת הסיני "ארכיאולוגיה חקלאית", אופן השימור של זרעי הקנאביס מאפיין את הצורה בה החזיקו מצרכי מזון באותה העת, וביחד עם הצנצנות האחרות שנמצאו לצדם, ברור כי זרעי קנאביס שימשו כחלק אינטגרלי מהתזונה הסינית באותם הימים.

קבר עתיק (צילום: Microgen, shutterstock)
צילום: Microgen, shutterstock