בריטניה רועשת בעקבות זעקתם של הורים לילדים אפילפטיים שלא מקבלים גישה לקנאביס רפואי, זאת בניגוד להבטחות הממשלה להנפיק רישיונות לקנאביס למנעד רחב יותר של מטופלים. קבוצת המחאה, המאוגדת תחת השם "End Our Pain" (בעברית - 'שימו קץ לכאבים שלנו'), מציינת היום שלוש שנים להצהרת שר הבריאות, שהייתה אמור להקל משמעותית את סבלם של ילדים אפילפטיים שלא מוצאים מזור בתרופות קונבנציונליות, ובפועל לא שינתה שום דבר.

על-פי ההגדרות שהוצגו על-ידי משרד הבריאות הבריטי ב-2018, חולי אפילפסיה נכנסו לרשימת המטופלים הזכאים למרשם של קנאביס רפואי. השינוי הגיע לאחר מאבק ציבורי בעקבות מקרים של ילדים אפילפטיים שחייהם השתנו מן הקצה אל הקצה על-ידי שימוש בשמן קנאביס, ושהגיעו לתודעה הציבורית ועשו הדים. משמעות ההגדרות החדשות היא כי ילדים אפילפטיים זכאים לקבל רישיון לקנאביס ממשרד הבריאות, ולרכוש אותו כתרופת מרשם ובמחיר מסובסד. בפועל, הדבר פשוט לא קורה.

אלפי דינגלי (Alfie Dingley) הוא אחד מהילדים שסיפורם עורר את המודעות לנושא הטיפול בהתקפים אפילפטיים באמצעות קנאביס. בעקבות שימוש בשמן המופק מהצמח, ירד מספר ההתקפים אותם חווה דינגלי לאפס, לעומת עשרות ביום טרם קיבל את הטיפול. במהלך מתוקשר קיבל דינגלי את רישיון הקנאביס הרפואי שלו ממשרד הבריאות, שהצהיר באופן רשמי כי מעתה ואילך יזכו ילדים במצבו של דינגלי ליחס זהה: אם יש תרופה שיכולה לשפר את מצבם, הם יקבלו אותה. גם אם קוראים לה קנאביס.

ומה קורה בפועל?

בפועל, אלפי דינגלי היה הילד האפילפטי היחיד שקיבל רישיון לקנאביס רפואי ממשרד הבריאות בבריטניה. שאר הילדים האפילפטיים ממשיכים לסבול, ולקבל טיפולים קונבנציונליים, על אף שיתכן מאוד שקנאביס יוכל לעזור להם הרבה יותר. אחרים מקבלים את הטיפול, אבל ללא רישיון, ובעלות של אלפי ליש"ט לחודש, שלא לכל ההורים יש אפשרות לשלם.

אפילפסיה (צילום: CGN089, shutterstock)
צילום: CGN089, shutterstock

בכך, למעשה, מתרכזת המחאה שמתחילה היום, כאשר מי שעומדת בראשה היא לא אחרת מאשר האנה דיקון, אמו של דינגלי. "אני אסירת תודה על הסיוע שמר ג'אוויד [שר הבריאות של בריטניה] העניק למשפחתי, הוא עזר לבני ושינה את חייה של המשפחה שלנו", אמרה האם בהצהרה לתקשורת הבריטית. "אבל רבים אחרים נחסמו על-ידי משרד הבריאות מכל גישה לתרופה החיונית הזו, והם נמצאים בנקודת שבר – רגשי וכלכלי".

"ביום השנה השלישי לחוק שהציע כל-כך הרבה תקווה למשפחות אחרות עם ילדים הסובלים מאפילפסיה חמורה, אני קוראת לו [לשר הבריאות] לעמוד בהתחייבויותיו לעשות כל מה שהוא יכול ולעזור לאותן המשפחות", סיכמה דיקון את דבריה.