קנאביס עם אחוזי THC גבוהים מעלה את הסיכון להתמכרות. זו המסקנה העולה ממאמר סקירה חדש שפורסם על ידי קבוצת חוקרים מבריטניה, כפי שדווח אמש ב-CNN. THC החומר הפעיל העיקרי בקנאביס, האחראי לתחושת ה"היי" שנוצרת בעקבות צריכתו. הממצאים מעידים כי שימוש קבוע בצמח בעל פוטנטיות THC גבוהה עשוי להעלות את הסיכוי להתמכרות עד פי ארבעה.

בראיון ל-CNN, אמר טום פרימן, אחד מכותבי המאמר, כי בעשור האחרון חלה עליה של 76% במספר האנשים שביקשו טיפול בעקבות התמכרות לקנאביס, וכי במקביל חלה גם עליה באחוז ה-THC הנפוץ בצמחים. ליתר דיוק, בכל שנה חלה עליה של כ-2.9 מ"ג בכמות ה-THC בצמח קנאביס ממוצע, על פי מחקר של פרימן עצמו משנת 2020.

צריכה קבועה של קנאביס בהחלט עלולה להביא להתמכרות, על כל המשתמע מכך. גם אם קיימת הסכמה נרחבת כי מדובר בהרגל פחות מסוכן מצריכה כרונית של אלכוהול, של תרופות ממכרות (למשל לשיכוך כאבים) או של חומרים המוגדרים כסמים קשים, קנאביס עדיין עלול להביא לתלות נפשית שקשה מאוד להשתחרר ממנה.

גלגול ג'וינט (צילום: JuNiArt, shutterstock)
צילום: JuNiArt, shutterstock

כיוון שהצרכנים הישראלים מעדיפים קנאביס עם אחוזי THC גבוהים (כ-73% מזני הקנאביס הרפואי הנמכרים בישראל מכילים כ-20% THC), מסקנות הפרסום הזה בהחלט נוגעות גם לנו. בכלליות, כ-10% מהאנשים הצורכים קנאביס באופן קבוע סובלים מהתמכרות, גם אם חלקם אינם מודעים לכך. התמכרות לקנאביס – או בשמה המדעי Cannabis Use Disorder – היא הפרעה פסיכיאטרית מוכרת גם על פי מדריך האבחון הפסיכיאטרי DSM, והיא מוגדרת כקושי להפסיק את השימוש בצמח גם אם הוא גורם לפגיעה נפשית או גופנית. אנשים המעוניינים לעבור גמילה מקנאביס צפויים לגלות שמדובר בתהליך קשה מבחינה מנטלית, אבל בניגוד לגמילה מחומרים אחרים, הפסקת השימוש בקנאביס לא כרוכה בסיכון גופני כלשהו.