אברי גלעד // עיתונאי ואיש טלוויזיה

גיל: 58

תרומה עיקרית

היה שותף בהפקה והנחה את הסרט "גראס באישור רופא", הדוקו הראשון בארץ שעסק ביתרונות הקנאביס הרפואי. בהמשך, יצר את מגזין הטלוויזיה "שאיפות גדולות" בערוץ 8, שהביא לשולחן סוגיות בתחום הקנאביס. במשך שנים, גלעד מקדם את השיח סביב הקנאביס הרפואי בישראל בתקשורת ואף פעל בשיתוף חברי כנסת, כדי להפעיל לחץ על משרד הבריאות להגדיל את מספר הזכאים לרישיון.

איך התגלגל למהפכה הירוקה

אברי גלעד החל את צעדיו הראשונים בתחום, כשהבמאי צחי קליין פנה אליו. באותה תקופה, כשהמודעות ליתרונות הקנאביס עוד הייתה בחיתוליה ווהדעות הקדומות שלטו בשיח הציבורי, היה מדובר בנושא שקשה מאוד למכור. אף גוף שידור לא היה מעוניין להקרין את הסרט וקליין חיפש דרכים יצירתיות שיאפשרו לו לשדר אותו. גלעד הציע לערוך את הסרט מחדש את הסרט ולהנחות אותו. במהלך הצילומים, גלעד נחשף לעשרות מטופלים ואת ההקלה שסיפק הקנאביס על סבלם של החולים. החל משיפור בתפקוד חולי פרקינסון ועד לדיירי בתי אבות דמנטיים שחזרו לתקשר ואפילו לרקוד ולשיר. דבר אחד התבהר לו – הגישה של חולים לצמח צריכה להיות זכות יסוד.
בעקבות "גראס באישור רופא" ו"שאיפות גדולות", מספר הזכאים לרישיון קפץ באופן משמעותי והפעילות של גלעד באפיק הפוליטי הנגיש את הקנאביס למאות מטופלים חדשים.

מי בעיניך האיש שחולל את השינוי?
"מהרשימה – ללא ספק פרופ' רפאל משולם. האבא הגדול של התחום הזה".

לגליזציה בישראל- זה דבר ריאלי?
"תמיד ראיתי את עצמי כיוזם תהליכים. אני נותן את הדחיפה הראשונית ואחר כך מאפשר לדברים להתגלגל. לכן, ברגע שנכנסו שחקנים יותר חזקים לתעשיית הקנאביס, אני סיימתי את תפקידי. אין לי חזון ברור או דעה מוצקה. ברור לי שכל אדם בוגר שרוצה לעשן צריך לעשות את זה בלי חשש ובאיכות טובה. לגבי לגליזציה מלאה, אני לא בטוח. יש תמיד את החשש שבידי בני נוער עלולה להיות השפעה מזיקה. אני לא בטוח שהתרבות הישראלית מוכנה למהלך כמו שקורה בארה"ב או באמסטרדם. אני כן מאמין שכל אדם מעל גיל 24 ורוצה לעשן, אמור לעשות זאת בלי להסתבך עם החוק וזוהי האחריות של המדינה להדריך את האוכלוסייה כיצד לעשות שימוש מושכל בקנאביס". 

המהפכה הירוקה: 16 האנשים ששמו את ישראל על המפה