ד"ר ג'וני גרינפלד // נוירו-אונקולוג בכיר

גיל: 64

תרומה עיקרית

רופאים רבים בישראל רשאים לרשום מרשמים לקנאביס רפואי ולהמליץ על הנפקת רישיון. חלק ניכר מהם מסורים מאוד ומלווים את המטופלים לאורך כל תהליך הטיפול. ד"ר ג'וני גרינפלד מכונה בפי רבים בתואר "המלאך". בתפקידו  במסגרת תפקידו כנויורולוג במחלקת הטיפוך התומך בחולים אונקולוגיים בבית החולים אסף הרופא, הוא רשם קנאביס רפואי לאחר שהוסמך לכך ב-2010 מטעם משרד הבריאות, למטופלים רבים והביא לשינוי חסר תקדים באיכות החיים שלהם.

לאחר שנים בהם סייע למטופלים רבים, יצאה רפורמת משרד הבריאות לדרך. משרד הבריאות נדרש להציב גבולות ברורים ולגבש עמדות בכל הקשור למינונים לשיקולי האכיפה. על רקע המהלך הזה, זומן ד"ר גרינפלד לשיחת בירור. מאחר ורשם למטופלים רבים מינונים גבוהים, הוחלט ביחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות, שעוד היתה בשלבי הקמה, לקרוא את הרופא לסדר וגרינפלד נדרש לצמצם מינונים. בסופו של דבר, הטיל המשרד מגבלות על סמכותו של ד"ר גרינפלד להנפיק רישיונות ובעיקר על גובה המינונים. הצעד החריז הזה, גרר את תמיכת מטופליו שעתרו לבית המשפט, על מנת לבטל את אותן הגבלות. בסופו של דבר, העתירה נדחתה.

איך התגלגל למהפכה הירוקה

במשך השנים בהן טיפל בחולי סרטן במצבים הקשים ביותר, נוכח ד"ר גרינפלד ביעילות יוצאת הדופן של הקנאביס. הוא זיהה תגובות שלא ניתן היה להשיג בשום אמצעי אחר. מטופלים רבים זכו לרווחה משמעותית לאחר מיצוי טיפולי מוחלט, שהיה מלווה בסבל רב. באותה תקופה, תחום הקנאביס הרפואי עוד היה בחיתוליו, כאשר ד"ר יהודה ברוך הנפיק את הרישיונות הראשונים. חוות עצמאיות, כמו תיקון עולם ובטר (Better), היו אז מספקות את הקנאביס בחינם.

כמו כל תחום בימי הראשונים, הגבולות לא היו מוגדרים ושיקול הדעת של הרופאים הוא זה שקבע את גובה המינונים ואת השיקולים להנפקת הרישיון. לאורך כל המהלך להסדרת התחום, פנה ד"ר גרינפלד, לצד רופאים רבים אחרים, למשרד הבריאות פעמים רבות והציע להם נתונים קליניים מהשטח שישמשו אותם לקבל החלטות. הצעות אלו נענו תמיד בסירוב.

איפה הוא היום?

ד"ר גרינפלד משמש כנוירולוג בבית החולים אסף הרופא ועדיין מנפיק רישיונות לקנאביס רפואי, תחת ההגבלות המוטלות עליו. הוא פעיל בולט ביוזמות להנגשת הטיפול בקנאביס רפואי.

מי התורם החשוב ביותר לתעשיית הקנאביס מבחינתך?

"כל אחד מהאנשים ברשימה הזו תרם את חלקו בתחום שלו ובזמן הרלוונטי והחשיבות שלהם עומדת במקומה. יש שם אחד שלא שמעתי כאן ולדעתי הוא משמעותי מאוד – ד"ר יהודה ברוך שהיה זה שהוציא את הג'יני מהבקבוק".

איך היית רוצה לראות את עתיד תעשיית הקנאביס בישראל?

"אין ספק שצריכה להיות הסדרה ושראוי לבסס גבולות ברורים למסגרת בה יונפק קנאביס רפואי. הקריטריונים לקבלת ההחלטות, חייבים להיות על בסיס מדעי ולאור נתונים קליניים. לאורך כל הדרך גורמים רבים שפעלו בשטח רצו להעביר נתונים למשרד הבריאות ולקדם את גוף הידע בתחום ונענו בהתעלמות. לדברים האלו יש השלכות. מטופלים רבים שסבלו מסרטן סופני והיה ברור שלא נותר להם עוד זמן רב, נענו בסירוב לקבל קנאביס. הטעמים לדחייה במקרים כאלו הם שרירותיים לחלוטין.

חשוב שנזכור שברפורמה יש לא מעט אינטרסים כלכליים וגם הפחתת המינונים הכפויה נובעת מהטעם הזה. ככל שהמחירים עולים, הנטל החולים כבד יותר. אז מפחיתים את המינונים, ללא קשר לצרכים הרפואיים, כדי שהמטופלים יוכלו לעמוד בעלות.

ראוי היה לאסוף את האנשים בעלי הניסיון הרפואי בקנאביס ולבסס את המדיניות על ידע רפואי. חשוב שתהיה תקשורת פתוחה ושיח שיתופי ומאפשר. ככל שנקדם מחקרים ויאפשרו לנו לאסוף נתונים ראויים, נוכל לשפר את השירות ואת יעילות הטיפול ולספק הדרכות יותר טובות על שימוש ראוי.  אם היה לרופאים מלכתחילה יותר מרחב פעולה, היינו מגיעים לתוצאות שונות בהכרח".

המהפכה הירוקה: 16 האנשים ששמו את ישראל על המפה