מחקר ישראלי חדש שתוצאותיו פורסמו בירחון 'PAIN' – אחד הירחונים הנחשבים ביותר בעולם הרפואה בכלל והטיפול בכאב בפרט – מראה כי עשויים להיות הבדלים מסוימים בין נשים לגברים בשכיחות תופעות לוואי המתקבלות מצריכת קנאביס רפואי. המשמעות של תוצאות אלו עשויה להיות כי ישנו צורך בסיסי להפריד בין טיפול הניתן למטופלים לבין זה הניתן למטופלות ברמת נהלי הבסיס של משרד הבריאות.
המחקר נערך על ידי קבוצת חוקרים בהובלתו של החוקר הישראלי ד"ר יהושוע (שוקי) אבירם, המתפקד כמנהל המחקרים הקליניים בחברת 'סאיקי מדיקל', ובהנחייתו של פרופ' דוד מאירי מהטכניון, אשר פרסם בשנים האחרונות מספר מחקרים נוספים אודות קנאביס רפואי והשפעתו על החולים בתסמונות כאב. המחקר הנוכחי נועד לבחון האם קיים הבדל בין נשים לגברים בסוג ובעוצמת תופעות הלוואי (מוגדרות בממצאי המחקר בתור "השפעה שלילית") שחוו מטופלי קנאביס רפואי הסובלים מכאב כרוני ממקור שאינו אונקולוגי.
ממצאי המחקר, המבוססים על מידע שנאסף מהמשתתפים באמצעות שאלונים במילוי עצמי, מראים כי נשים מדווחות על יותר תופעות לוואי מקנאביס רפואי מגברים. קבוצת המשתתפים ממנה נאסף המידע לצורך המחקר הורכבה מ-429 מטופלים (64% גברים) בעלי אישור לקנאביס רפואי אשר טופלו במוצרי קנאביס בעישון או באידוי במסגרת מסודרת ומפוקחת בהתאם להוראת רופא בעקבות כאב כרוני ממקור שאינו אונקולוגי, אשר נחשב להתוויה המטופלת ביותר בקנאביס רפואי בכל העולם כיום.
במקביל למידע אודות תופעות הלוואי שחוו הנבדקים, נאסף במהלך המחקר חומר אודות הרכיבים שכלל הקנאביס אותו צרכו, בין היתר בנוגע למרכיבים המדויקים (קנאבינואידים וטרפנים) האחראים על אופי ההשפעה ותופעות הלוואי הנלוות אליה. המידע נבדק במעבדתו של פרופ' דוד מאירי בטכניון, לפי זני הקנאביס שהתקבלו ממגדלי קנאביס בישראל בהתאם לקנאביס שרכשו המטופלים במסגרת עצמאית לפי תנאי הרישיון שלהם. בהתאם למידע שנאסף ותוך השוואה בין קבוצות המטופלים השונות, נמצא שלמרות שגברים צרכו כמות כללית גבוהה יותר (כ-40 גר' בחודש) מאשר הנשים (כ-30 גר' בחודש), והכמויות נמצאו כדומות לאחר התאמה למשקל הגוף, נשים מדווחות על יותר תופעות לוואי מקנאביס רפואי לעומת גברים.
ההבדל – בין המינים או בין הזנים?
באופן אותו כינו החוקרים "מפתיע ביותר", נמצא כי למרות שישנם שילובי זני קנאביס שגם גברים וגם נשים צורכים, ישנם שילובים שרק נשים צורכות ושילובים שרק גברים צורכים. ממצא זה מפתיע משום שאין שום התייחסות בנהלי משרד הבריאות שאמורה לגרום להבדל שכזה, וככלל, הוא מהווה סיבה אפשרית לכל שוני והבדל שנמצא במאפייני ההשפעה או במאפיינים אחרים של הטיפול בין נשים לגברים. יחד עם זאת, נמצא שבשילובי הזנים שרק נשים צורכות דווחו יותר תופעות לוואי מאשר גברים, אבל גם יותר מאשר נשים שצרכו שילובי זנים שגם גברים צורכים. לעומת זאת, גברים שצרכו שילובי זנים שרק גברים צרכו, דיווחו אפילו על פחות תופעות לוואי מאשר גברים שצרכו שילובי זנים שגם נשים צרכו.
בנוסף, נמצאו הבדלים משמעותיים במינון חלק ממרכיבי הקנאביס בין שילובי הזנים שרק נשים צורכות ושילובי הזנים שרק גברים צורכים, לאחר שליטה במשקל הגוף, בכדי לא ליצור מצג שווא של תוצאות שנמדדו מבלי להתחשב בגורם משמעותי זה. הקנאבינואידים CBD ו-CBC, הם שני החומרים יוצאי הדופן שנמצאו בתור אלו שנצרכים במינון הגבוה ביותר על ידי נשים ובמינון הנמוך ביותר על ידי גברים. לעומת זאת, מינוני הטרפן לינאלול היו גבוהים משמעותית בקרב הגברים.
כדי להצליח לאפיין את ההבדל בתופעות הלוואי בין המינים מבלי להסתכן בטשטושן על רקע תסמונות הכאב בהן לוקים הנבדקים, מדדו החוקרים את רמות הכאב שהמטופלים חווים על בסיס קבוע, כמו גם גורמים משתנים כגון עישון טבק, שתיית אלכוהול, צריכת תרופות נוספות לכאב, אופן צריכת הקנאביס (עישון או אידוי) ותכיפות צריכת הקנאביס. גם כאן נמצא כי שיעורם של כל אלו לא היה שונה בין הגברים לנשים.
באופן ספציפי, נמצא שלמרות ששיעור הנשים במדגם היה נמוך יותר, יותר נשים דיווחו על תופעות לוואי מסוימות. למשל, נמצא כי 26 נשים דיווחו על תחושת סחרור לעומת 12 גברים, 22 נשים דיווחו על מאפיינים של חרדה לעומת 19 גברים, 19 נשים דיווחו על ראייה מטושטשת לפרקים לעומת 14 גברים, 28 נשים דיווחו על תחושות בחילה לעומת 26 גברים וכן נמדדו תוצאות דומות בתופעות לוואי כמו תחושת בלבול, בעיות בקשב ובריכוז, בעיות בשיווי המשקל ובעיות בזיכרון – כמעט בכל המדדים אותם בחנו החוקרים. עם זאת, בתופעות לוואי ספציפיות כמו אודם ויובש בעיניים ועייפות נמצא כי השכיחות גבוהה יותר בקרב גברים ואילו בתופעת הלוואי של חולשה בגפיים נמצא כי השכיחות זהה בין שתי הקבוצות.
האם העתיד נמצא בהתאמת טיפול לפי מין?
מסקנות החוקרים לגבי ממצאי המחקר מניחות כי ההבדלים שזוהו בשיעור תופעות הלוואי בין נשים לגברים בקבוצת המטופלים עשויים להיות כתוצאה מכך שנשים כנראה יותר רגישות לתופעות לוואי מקנאביס רפואי (רגישות פרמקוקינטית כוללת, שאינה על בסיס תחושה אישית). הסבר אפשרי נוסף הוא בכך שנשים צורכות שילובי זנים שגברים לא צורכים, או שהשילוב בין שני הגורמים הללו גורם לתופעות הלוואי. ההבדלים בין זני הקנאביס הרפואי שצורכים גברים לבין אלו שצורכות נשים עשויים להיות האחראים להבדל שנצפה בתופעות הלוואי המתקבלות בעקבות צריכת הקנאביס בין המינים. כמו כן ציינו החוקרים כי מסקנות אלו תואמות ממצאים קודמים של ה-FDA לפיהן נשים יותר רגישות באופן כללי לתופעות לוואי נפוצות הכרוכות בשימוש בחומרים משני תודעה מסוגים שונים.
לסיכום הוסיפו החוקרים כי יש צורך להמשיך ולבחון לעומק נושא זה כיוון שעשוי להיות לו משקל קריטי בהבנה ולפיכך גם בתכנון האופטימלי של מסלולי טיפול בקנאביס רפואי לנשים ולגברים בעתיד. בהתחשב בכך שתסמונות כאב על רקע שאינו אונקולוגי נחשבות להתוויות הנפוצות ביותר בעולם כולו ולפיכך מהוות את הבסיס לטיפול בעשרות ומאות אלפי מטופלי קנאביס רפואי בעולם, למחקרי המשך עשוי להיות ערך מהותי כבר בעתיד הקרוב.