האטה בקצב הנשימה, חולשת שרירים, ישנוניות, חוסר יציבות בהליכה, בלבול והקאות – אלו רק חלק מהתסמינים של הרעלת קנאביס בילדים. זה אולי נשמע כמו תרחיש נדיר, אבל מתברר שהרעלת קנאביס בקרב ילדים היא תופעה שהולכת ומתגברת בעולם. מחקר שנערך בבית חולים לילדים באונטריו קנדה, מצא כי בשנתיים האחרונות, מאז הלגליזציה של קנאביס, נרשמה בקנדה עלייה של פי ארבעה באירועי הרעלת קנאביס בקרב ילדים מתחת לגיל 12, ועלייה של פי שלושה באשפוזים בטיפול נמרץ בגין הרעלת קנאביס.

אצלנו בארץ אמנם אין לגליזציה, אך היו מקרים של ילדים אשר צרכו בטעות קנאביס והגיעו למצב של הרעלה. "בישראל יש 20-15 מקרים בשנה של הרעלות קנאביס בקרב פעוטות וילדים, הצעיר ביותר היה תינוק בן שמונה חודשים", כך אומרת ד"ר יעל לוריא, רופאה פנימית, מומחית בפרמקולוגיה קלינית ומנהלת המרכז הארצי למידע והרעלות הממוקם במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה. "אנחנו מספקים ייעוץ 24/7 במקרים של הרעלות שונות, ביניהן גם הרעלות קנאביס".

תפרחות קנאביס (צילום: Michele Ursi, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Michele Ursi, shutterstock

מהי הרעלת קנאביס?
"כשילדים מוצאים ג'וינטים, פירורים של התפרחת על הרצפה או מגיעים לבקבוק של שמן קנאביס, הם עלולים להכניס את החומר לפה ולהגיע למצב של הרעלה. ההשפעה היא בעיקר על מערכת העצבים המרכזית - מטשטוש וישנוניות ועד שקיעה במצב חוסר הכרה ופרכוס. היו לנו מקרים של ילדים שהיו זקוקים לאשפוז בטיפול נמרץ כתוצאה מהרעלת קנאביס. לשמחתנו, כל הילדים יצאו בשלום מזה, אבל ההרעלה עלולה להיות קשה ואף מסכנת חיים. לדיכוי נשימה ממושך עלולות להיות השפעות ארוכות טווח על הילד.

לדברי ד"ר לוריא, קנאביס, מכל הסוגים, בין אם לצרכים רפואיים או לפנאי, משפיע אחרת על ילדים מהאופן שהוא משפיע על מבוגרים: "יש לכך מספר סיבות – ראשית, המשקל של הילדים הוא נמוך יותר באופן משמעותי מהמשקל של המבוגרים, ולכן לכמות קטנה עלולה להיות השפעה משמעותית. שנית, מערכת העצבים המרכזית של ילד היא שונה מזאת של מבוגר, והתגובות של ילדים לתרופות ולחומרים המשפיעים על מערכת העצבים המרכזית גם היא שונה. ממש כמו שיש להרחיק תרופות, חומרי ניקוי, אלכוהול, סוללות וסיגריות מהישג ידם של ילדים, כך גם אסור שקנאביס יגיע אליהם".

מה עם ילדים שמקבלים טיפול בקנאביס? כמו ילדים על הרצף האוטיסטי?
"זה מצב שונה. הם מקבלים מוצרים שמותאמים להם ובמינון שמותאם להם, והטיפול ניתן להם בהדרגה ותחת מעקב רצוף. זה דומה להתאמה של מינון תרופות - כשנותנים אקמול לילדים הוא צריך להיות במינון מסוים, וכשילדים שותים בטעות בקבוק שלם של אקמול הם מגיעים למצב של הרעלת אקמול. אם ילד שמטופל בקנאביס ייקח מינון גבוה מדי, גם הוא יגיע למצב של הרעלה".

גלגול ג'וינט ברכב (צילום: Nick Starichenko, shutterstock)
צילום: Nick Starichenko, shutterstock

נחזור לקנדה, שבה ישנם מקרים רבים של הרעלת קנאביס. "מרבית הרעלות הקנאביס בקנדה בקרב ילדים קטנים, מתרחשות בשל צריכת מזונות המכילים את הרכיב הפעיל שבקנאביס – THC".

כך אומר פרופסור ירון פינקלשטיין, רופא מיון ילדים בבית החולים לילדים בטורונטו שבקנדה, טוקסיקולוג רפואי ופרמקולוג קליני. פינקלשטיין דיבר לאחרונה על הנושא במסגרת הכנס "הרעלות בילדים – תמונת מצב, מניעה וטיפול" שארגן המרכז הארצי למידע והרעלות ברמב"ם יחד עם החוג לרפואה דחופה בילדים, החברה הישראלית לטוקסיקולוגיה וארגון "בטרם" לבטיחות ילדים. "מאז אוקטובר 2019 אושר בחלק מהאזורים בקנדה שיווק של מוצרי מזון ומשקאות המכיל קנאביס שלא לצרכים רפואיים. ישנם מגוון מוצרים כאלו, כמו שוקולד, עוגיות, סוכריות, ומשקאות המכילים כמות גבוהה של THC הגורם לאופוריה. מאז גדל באופן ניכר שיעור הרעלת הקנאביס בקרב ילדים".

מה הסיבה לכך?
"הממתקים ושאר מוצרי המזון האלו נראים אטרקטיביים מאוד ומושכים ילדים. הם גם טעימים. כאשר ילד קטן מוצא בבית את המוצרים האלו שנראים כמו ממתקים, הוא עלול לאכול אותם ולהגיע למצב של הרעלת קנאביס. בניגוד למבוגר שמעשן קנאביס וחווה במהירות את ההשפעה של החומר, ההשפעה של מזון המכיל קנאביס היא איטית ולוקח ל-THC, שבדרך כלל נמצא בריכוז גבוה בממתקים האלו, זמן להיספג במערכת העיכול. ילדים עלולים לאכול כמות  גדולה של מוצרים מכילי קנאביס לפני שמתפתחים סימפטומים של הרעלה.

עוגיות קנאביס (צילום: Pot Head Coffee, unsplash)
מוצרי קנאביס אכילים | צילום: Pot Head Coffee, unsplash

מה הטיפול בילדים שנמצאים במצב של הרעלת קנאביס?
"הטיפול תלוי בחומרת המצב. היו מקרים של ילדים שנדרשנו להנשים בטיפול נמרץ. אין טיפול ספציפי להרעלת קנאביס, אלא טיפול תומך בלבד עד שההרעלה חולפת״.

מה ניתן לעשות כדי למנוע הרעלת קנאביס בקרב ילדים?
"מבחינה רגולטורית, צריך לקחת בחשבון את הסכנה הזאת. בישראל זה עדיין לא קורה, אבל אם זה יקרה אז יש צורך להגביל מוצרי מזון שמכילים THC ושהם אטרקטיביים לילדים, כמו ממתקים וסוכריות. בנוסף חשובה הדרכה להורים לגבי הסכנות לילדים ואחסון בטוח אם יש מוצרי קנאביס בבית״.

לסיום, לד"ר לוריא יש עצה להורים שצורכים קנאביס: "חשוב להיות מודעים לכך שקנאביס עלול לסכן את הילדים אם הוא מגיע אליהם בטעות. לכן, צריך להתייחס לקנאביס כמו כל דבר מסוכן שיש בבית ולוודא שהוא לא מגיע לילדים. ישנם מקרים שבהם ילדים מגיעים לקנאביס בטעות ואוכלים, וההורים מתביישים לספר על כך בבית החולים וחוששים מההשלכות הסוציאליות שיהיו לכך. היו מקרים בהם הגיעו לחדר המיון ילדים שקועים ומטושטשים וההורים נמנעו מלספר מה קרה, ורק אחרי בדיקות גילינו שהילדים לקחו קנאביס. זה מקשה על מתן הטיפול ומעכב אותו. אם קרה משהו, ואפילו אם יש חשד שהילד אכל, יש לפנות מיד לחדר המיון ולהביא את הקנאביס איתכם לבית החולים. אם קרתה איזושהי חשיפה אסור לחכות, כי גם אם הילד נראה בהתחלה בסדר המצב שלו עלול להידרדר".

את הכנס ארגנו המרכז הארצי לרעלים ברמב"ם, החוג הארצי לרפואה דחופה ילדים, החברה הישראלית לטוקסיקולוגיה וארגון בטרם לבטיחות ילדים