ירוחם אולי נתפסת כעיירה נידחת בפריפריה, אבל בשנים האחרונות המועצה המקומית מתפתחת מאוד בכל הקשור לתחום הקנאביס. כבר בשנת 2019 הוחלט על הקמת ועדה ממשלתית שתפקידה לקדם את הפיכת ירוחם למרכז עיבוד וגידול של קנאביס. זאת באמצעות הקמת מתקני גידול, מפעלים לייצור מוצרי קנאביס, מעבדות שחוקרות את התחום והקמת חממה טכנולוגית להשקעה במיזמים הקשורים לקנאביס רפואי. כעת, שלוש שנים לאחר שאותה תכנית החלה לקרום עור וגידים, נראה שהחזון של טל אוחנה, ראש המועצה, להפוך את ירוחם לבירת קנאביס של ישראל הולך ומתממש.

"יש לנו שני מפעלים שקיבלו כבר חוזי חכירה ויקימו בירוחם פסי ייצור לשמנים ומוצרי קנאביס רפואי", מספרת אוחנה. "בנוסף, במסגרת המכללה האקדמית ספיר מופעלת אקדמיה ללימודי קנאביס בשיתוף עם היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות). עד כה הוכשרו במכללה רוקחים ובקרוב יוכשרו אחיות וקב"טים. יש לנו שטחים חקלאיים שיצאו למכרז בשנת העבודה הקרובה והחלום הגדול הוא להקים מעבדת מחקר ופיתוח שתתעסק בגנטיקה של הצמח.

מעבדה לקנאביס רפואי בחממת קאנגב (צילום: חממת קאנגב)
מעבדה לקנאביס רפואי בחממת קאנגב | צילום: חממת קאנגב

המעבדות יוקמו סמוך ל'קאנגב' – החממה הטכנולוגית שהיא נושאת את בשורת החדשנות בתחום הקנאביס הרפואי. בחממה חלה לאחרונה התפתחות כשהצטרפו אליה כמה סטארט אפים חדשים. בעיניי, המובילות של השוק הישראלי בתחום צפויה להיות בעולמות הטכנולוגיים ולא בתחום החקלאות".

חממה טכנולוגית

החממה הטכנולוגית 'קאנגב' הממוקמת בירוחם, היא אכן בשורה של ממש בתחום הקנאביס הרפואי בישראל. היא נולדה מתוך החזון של אוחנה להפוך את ירוחם לאורים והתומים של תחום הקנאביס הרפואי. בראש החממה, שנוסדה בשנת 2020, עומדים המנכ"ל ישראל בירנבאום וסמנכ"ל פיתוח עסקי זיו בית אור. 
"חשוב להבין שלא מדובר בחממה לגידול קנאביס אלא מקום לגידול יזמויות וסטארט אפים בנגב", אומר בירנבאום. "ההתמחות שלנו היא קנאביס רפואי, אבל עם הזמן נפתחנו גם לטכנולוגיות בתחומים אחרים כמו ביוטק, אגרוטק, אנרגיה, הייטק וכל דבר שיש בו חדשנות מעניינת שאפשר לפתח ולהצמיח אותה".

איך אתם מסייעים לסטארטפים ויזמויות?
"רק 4% מהסטארט אפים בארץ גדלים בנגב ולכן יש חשיבות רבה להצמחה והברכה של התחום. קיבלנו תקציב מהרשות לחדשנות לעידוד יזמות בנגב ובעזרתו הקמנו בחממה את תכנית CanAx, במסגרתה אנחנו פותחים מחזורי אקסלרטוריים לטובת אנשים שיש להם רעיון למיזם. במסגרת התכנית, אנחנו מלמדים את היזמים איך להפוך לסטארט אפ – איך ליצור מצגת למשקיעים, איך לבנות תכנית עסקית, איך לערוך מחקר שוק, מהם הסכמים משפטיים של סטארט אפים ועוד.

פרחי קנאביס (צילום: MR.Yanukit, shutterstock)
פרחי קנאביס | צילום: MR.Yanukit, shutterstock

בנוסף, יש לנו את תכנית CanRe שמטרתה לעודד יזמים לערוך הוכחת היתכנות באמצעות מחקר. אנחנו מעניקים ליזמים כסף המאפשר להם לערוך מחקרים במעבדות שונות בנגב או אצלנו במעבדה שהוקמה בחממה בעזרת הרשות לחדשנות, קרן מיראז' ישראל וקרן יק"א התומכות ביזמויות בנגב.

אם המחקר הוכיח שיש אפשרות להתקדם עם המיזם, אז היזמים מחויבים להיכנס לתכנית הסטארט אפים שלנו CanUp. במסגרת התכנית אנחנו מקימים צוות מקומי שיסייע בפיתוח הסטארט אפ. אנחנו משקיעים בכל סטרטאפ כמיליון ורבע שקלים לשנה שמגיע מהרשות לחדשנות, קרן Our Crowd, חברת פאדאגיס וחברת BOL פארמה שמייצרת, מוכרת ומשווקת קנאביס רפואי. אנחנו יכולים להעניק השקעות לשתי תקופות של עד שנתיים. לאחר מכן, אנחנו מסייעים לסטארטאפים עם השקעות המשך".

איך זה נראה בפועל?

כיום פעילים בחממה 4 יזמיות בתכנית הסטארט אפים ו- 5 יזמיות בתוכנית המחקרים, מתוכם שני סטארט אפים שהצטרפו ממש לאחרונה. בין הסטארט אפים בתחום הקנאביס הרפואי שפעילים בחממה ניתן למנות סטארט אפ שמשתמש ב-CBD, טרפנים, וחומרים פעילים אחרים בצמח כדי לטפל במחלות עיניים, מיזם שמפתח פאוץ' מיוחד המשחרר את הקנאביס הרפואי לגוף באופן מבוקר במשך כמה ימים, מיזם שמפתח משאף להעברת חומר הקנאביס לריאות, מיזם המפתח קפסולה המשחררת חומר מבוקר בחלל הפה לצורך טיפול במחלות פה שונות ועוד.

 זיו בית אור, סמנכ"ל פיתוח עסקי. ישראל בירנבאום, מנכ"ל קאנגב (צילום: חממת קאנגב)
זיו בית אור, סמנכ"ל פיתוח עסקי. ישראל בירנבאום, מנכ"ל קאנגב | צילום: חממת קאנגב


"החממה הולכת ומתפתחת. יותר ויותר סטארט אפים נוהרים ומעוניינים להצטרף אלינו בזכות העובדה שאנחנו החממה הטכנולוגית היחידה בארץ שמתמחה בתחום ומלווה במשך שנתיים את הסטארט אפ משלב הרעיון דרך הוכחת ההיתכנות ועד שלב גיוס המשקיעים", אומר בירנבאום. "בנוסף, אושיות נחשבות בתחום הקנאביס הרפואי כמו פרופסור דדי מאירי, פרופסור עודד שוסיוב ופרופסור יוסי תם עוזרים ומייעצים בחממה כדי שמירוחם תצא תורה בתחום הקנאביס".

"אני חושבת שמדינת ישראל יכולה להביא בשורה לעולם בתחום הקנאביס הרפואי", מסכמת אוחנה. "אני לא תומכת בלגליזציה, אבל חושבת שהצמח הוכיח את סגולותיו. אני זיהיתי כבר ב-2019 שיש כאן שוק שצריך להיכנס אליו. פיתוח תחום הקנאביס רפואי עוזר לקדם את הכלכלה בירוחם. נוצרו מקומות עבודה חדשים לתושבי ירוחם בתחומי ההנדסה, התוכנה, המכונות והביולוגיה, וגם עולם התיירות נהנה מכך".