בסטודיו ניו יורקי עם קירות לבנים אדמדמות, חלק מרשת המונה שישה סניפים, מתאספת קבוצה של אנשים בבגדי אימון נוחים לטובת שיעור יוגה. אל תוך החלל המואר והמלא בעציצים הם נושאים איתם מזרן יוגה ביד אחת, ואת קופסת הקנאביס שלהם בשנייה. ב- Bend & Blaze, להתכופף ולהדליק בתרגום חופשי, רואים את זה בתור שליחות להסיר סטיגמות ולעשות נורמליזציה של הצמח לטובת וולנס בצורת שיעורי יוגה במקביל לצריכת קנאביס. "אנשים רוצים את הקהילתיות הזאת, הם רוצים למצוא את המעגל הסטונרי שלהם ולהתחבר עם אנשים כמוהם", אומרת אמנדה היטס, המייסדת ואחת המדריכות בסטודיו, ל"וול סטריט ג'ורנל". המתאמנים שלה, היא אומרת, נראים גמישים מאוד ורגועים במיוחד. "במקום להתבאס מזה שמישהו לא מצליח לבצע איזו תנוחה או איזו אסאנה, או מישהי נופלת באמצע התנוחה ושזה יהרוס להם את השיעור – זה משהו שהופך לדבר שצוחקים עליו, אף אחד לא לוקח את זה קשה אם הוא מועד באמצע תנוחת העץ".

היא השיקה את הסטודיו הראשון כבר ב-2015, בדנבר, קולורדו, שהייתה בין המדינות הראשונות שאישרו לגליזציה. לאחרונה היא עברה לניו יורק שאישרה שימוש חוקי בוויד בשנה שעברה, והביאה איתה את הסטודיו. היא מציעה שיעורים שבועיים למתחילים ולמתקדמים, ומבהירה שהיא לא לוקחת אחריות על ההיי של אף אחד. "אני פשוט מעדיפה שכל אחד ייקח את התרופה שלו בעצמו", וממליצה שכל אחד יביא את הוויד של עצמו. יוגה 420-פרינדלי מתפשטת בלא מעט מדינות בארה"ב, כולל במקום כמו מיאמי שבו הוויד לא חוקי למטרות פנאי. טיפאני לוי, מורה ובעלת סטודיו בעיר, מעבירה שיעורים כאלה מדי שבת, אז עוברים תחת ידיה 200 איש. מסטודנטים, להייטקיסטים, לעצמאים ואנשי פיננסים, בין אם בפארק או בסטודיו – כולם צורכים וויד לפני השיעור או אחריו.

אישה מעשנת ג'וינט (צילום: guruXOX, shutterstock)
אישה מעשנת קנאביס | צילום: guruXOX, shutterstock

מהפכת הוולנס של השנים האחרונות נקשרה גם למהפך הלגליזציה בארה"ב. הקנאביס, אחרי שנים שהיה מוקצה וצרכניו זכו למוניטין מפוקפק מאוד, מקבל כעת מקום של כבוד והפך לחלק בלתי נפרד מתעשיית הוולנס. החיבור שלו ליוגה – חיבור בין שני עולמות מלאים ושונים מאוד זה מזה אבל גם מאוד קרובים, מתברר – הוא רק ביטוי אחד של המגמה הזו. צרכני קנאביס ותיקים בוודאי הרימו גבה כשהצמח שמזוהה יותר מהכל עם רביצה על ספה הפך למשהו שנצרך בזמן פעילות ספורטיבית. אפילו אם זו פעילות שמתבצעת על מזרן. "זה משהו שעוזר לך להיכנס הרבה יותר פנימה, לתוך הגוף", מסביר אנטוניו חימנס, שהוא ואשתו מבלים קבוע בבנד אנד בלייז בשיעורי יוגה קנאביס. "היו לי כמה רצפים של תרגילים שממש לא הרגשתי כלום חוץ מכל סנטימטר בגוף שלי, וזה הרגיש הרבה הרבה יותר רגוע". השימוש בוויד ידוע כמשרה סוג של מיינדפולנס על מי שצורך אותו, ומצדדי השיטה מסבירים שזה בדיוק מה שיוגה זקוקה לו. חלקם טוענים שיוגה וקנאביס הם משהו שהולך ביחד כבר שנים. "יש טקסטים עתיקים שמתייחסים לצמח ולחיבור שלו ליוגה", אומרת די דוסולט, מורה ליוגה שכתבה ספרים בנושא וכיום גם מציעה שיעורי יוגה-קנאביס, ומתייחסת להיסטוריה המשותפת של הצמח והתורה ההינדית העתיקה – האל שיבה הוא גם האל ההינדי של יוגה ושל קנאביס. יוגה היא פרקטיקה פיזית ומנטלית שמצריכה פוקוס מוחלט על המיינד ועל הגוף, קנאביס הוא צמח שבצריכה נכונה מאפשר גישה למיינד ולגוף – לכן זה פחות מפתיע שקהל הולך וגדל של מורים ליוגה מציעים לתלמידים שלהם לחבר בין השניים.

מחקרים בשנים האחרונות חשפו שלל יתרונות לפעילות גופנית בזמן היי, אחד מהם הוא האופוריה הנעימה ש-THC משרה על הנוטלים, והתכונות האנטי דלקתיות של הקומפוננטים האחרים בקנאביס. סטייסי מאלווי, מייסדת Marijuasana (חייבים לאהוב אותם על בחירת השמות), חברת יוגה-קנאביס שמפיקה פופ-אפים ברחבי ארה"ב, מציעה קורס יוגה-קנאביס למורות ומורים בן 200 שעות ושלל מקורות חינוכיים על הנושא. היא מסבירה שגם יוגה וגם קנאביס עוזרים לנו להשיג איזון במערכות האנדוקנאבינואידיות שלנו. "קנאביס מפעיל את המערכת האנדוקנאבינואידית שלנו, שזו מערכת בגוף שהתגלתה על ידי מדענים בשנות ה-90", אומרת מאלווי, ולמרות שהמנגנון שלה רחוק מלהיות ברור או מובן, היא כנראה אחראית לשמור על הגוף במצב מאוזן (מה שנקרא בשפה המקצועית הומאוסטזיס), כשהיא פועלת לצד מערכות הגוף השונות כמו מערכת הדם ומערכת העצבים. קנאביס, מסבירה מאלווי, עובד בתור תוסף למערכת האנדוקנאבינואידית. וזאת כנראה אחת הסיבות שהוא כבש את עולם הוולנס. תרגול יוגה, היא מסבירה, משיג את אותה תוצאה – המתאמנים הרבה פעמים מגיעים לעשות יוגה כדי להקל אי נוחות מנטלית, פיזית או שתיהן ביחד.

תרגול יוגה  (צילום: RomanR, shutterstock)
תרגול יוגה | צילום: RomanR, shutterstock

"אחד היתרונות העיקריים בשילוב יוגה וקנאביס הוא שעם המינון הנכון לאותו אדם, הצריכה הנכונה ואפילו הזן הנכון – זה באמת מייצר רגיעה כללית בריאה בגוף", אומרת די דוסולט. "זה מאפשר לך לצאת מהראש של עצמך, לוותר על האגו ועל הדאגות של מה שכבר קרה בעבר ומה עלול לקרות בעתיד. זה מציב אותה בתחושה הפיזית הנוכחית של הרגע. שיכוך כאבים הוא גם חלק מזה". בתרגול יוגה, מגיעים לאותה תחושה, היא מאשרת. "בתרגול נכון אנחנו מתחילים להרגיש תחושת רגיעה והתרוממות, זרימה – זאת התחושה הפיזית של המערכת האנדוקנאבינואידית. השילוב בין יוגה וקנאביס הוא כל כך נהדר, כי שניהם עובדים על אותה תחושה פסיכולוגית, אותו קירקוע בתוך הגוף", היא אומרת.

אבל חשוב לזכור שלא כל שאכטה מתאימה לשיעור יוגה, ויש דרך נכונה לשלב בין השניים. במקום פשוט להתמסטל לפני שמתחילים להיכנס לאסאנות, גם דוסולט וגם מאלווי מבהירות שיש כמה כללים בסיסיים למי שמעוניין לנסות את השילוב המעניין. הן מציעות, למשל, להישאר באותה פרקטיקת יוגה. אתם מתרגלים האטה? תישארו איתה. זה כמובן חשוב במיוחד למתחילים – בין אם מתחילים ביוגה או בקנאביס או בשילוב.THC  עלול להעלות את לחץ הדם, ליצור שיקול דעת פיזי לקוי ולפגוע ביכולת לשמור על הגוף מיושר – לכן חשוב להתחיל לאט-לאט. ועבור אלה שמסתקרנים ולא בטוחים שבא להם להיות ממש מסטולים בזמן שהם בכלב מסתכל למטה – דוסולט מציעה להתחיל עם CBD. "לא חייבים לבחור זן עם THC, יש קנאבינואידים אחרים שהאפקט שלהם על הגוף נהדר ממש", היא אומרת. "זה מקום טוב להתחיל בו, או לבחור בזן מאוזן של THC  ו-CBD. הם ממש זיווג מעולה כי שניהם מסייעים במניעת כאב בדרכים שונות ומייצרים אפקט סינרגי. זה כמו להקה שהחברים בה עוזרים אחד לשני".

אנשים מעשנים קנאביס (צילום: christopherbrownphotos, shutterstock)
מעשנים קנאביס | צילום: christopherbrownphotos, shutterstock

אבל לא כולם בקהילת היוגה מעריכים את הטרנד. קריסטין וובר, למשל, מורה ליוגה ובעלת סטודיו בצפון קרוליינה טוענת ש"חומרים כאלה מטשטשים את המציאות שלנו ומטשטשים את היכולת שלנו להתרחב". היא אמנם לא מתנגדת נחרצות לטרנד, אבל רואה בו משהו לא אינטואיטיבי למהות של היוגה. זה כמובן לא משהו שמתאים לכל אחד, מה שגם תומכי הרעיון מסכימים עליו, ואם נעשה בצורה לא נכונה עלול באמת לפגוע במתרגלים. "מריחואנה בהחלט מורידה עכבות, מאפשרת חיבור לגוף וחקירת המוח, אבל אפשר גם לעשן קנאביס ולעשות דברים ממש מטופשים", אומר ג'ון פרינד, בעל מוסד יוגה ותיק, כשהוא מתייחס לתלמידים שמגיעים לשיעורים עם עיניים אדומות ומבט מבולבל. "אם אתה לא משתמש בזה בצורה מכובדת ונכונה, וויד יכול להרוס את לך את היכולות של היוגה ואת האימון", הוא מסכם. ד"ר הלן לאברסקי, שהיא גם מורה מוסמכת ליוגה, גם פסיכיאטרית במרכז סמל למדעי המוח והתנהגות אנושית, וחוקרת דיכאון בגיל מאוחר, וולנס וסטרס – מתנגדת נחרצות לרעיון. לטענתה, מוח שעבר שינוי תודעתי הוא מוח "לא נקי", והוא מפריע למסע בחיפוש אחר תודעה עליונה. "אחד הדברים הראשונים שאנחנו עושים בתור מורים הוא ניקוי. השימוש בסמים והימצאותם בגוף משנה את הזרימה של האנרגיה, פוגע בבלוטת האיצטרובל במוח אשר מחוברת אצלנו להתעלות רוחנית". ואם היא כבר באה להוריד, היא מבהירה שמבחינה מדעית שימוש בקנאביס משפיע על הכימיה במוח, והיא מזכירה את הפוטנציאל של הצמח לעורר סכיזופרניה ופסיכוזה. בין אם זו השפעה זמנית או מתמשכת, היא מחזיקה בדעה שסמים מכל סוג "משליכים אותנו למציאות חסומה ומעוותת".