קנאביס רפואי הפך בשנים האחרונות בישראל  לטיפול נפוץ יותר מאי פעם: יותר ויותר מטופלים בעלי רישיון לקנביס רפואי ממגוון שכבות גילאים וחתכי האוכלוסייה עושים בו שימוש קבוע לטיפול במגוון התוויות רפואיות מתחומי הנוירולוגיה, האונקולוגיה, הגסטרו-אנטרולוגיה, הראומטולוגיה הפסיכיאטריה ואף בתחומים נוספים. כדי להבין האם מדובר בתופעה רוחבית ועד כמה באמת הפך השימוש בקנאביס רפואי לנפוץ בקרב האוכלוסייה הכללית, הזמנו לשיחה את נאסר מריד, מנהל אגף תרופות בסניף "גרנד קניון חיפה" של רשת 'סופר-פארם", שרואה בכל יום כיצד מגמת ההתרחבות הזו באה לידי ביטוי בשטח.

נאסר, האם ניכר בשטח שקנאביס רפואי הפך לטיפול נפוץ יותר בקרב האוכלוסייה הכללית?
"בהחלט כן, ולא רק שהסטטיסטיקה אומרת כך אלא ניתן להגיד שאנו רואים את זה באופן מובהק בשטח. העלייה במספר המטופלים מורגשת אצלנו בדלפק של כל סניף, במערכת הזמנות ה-online ובנתח המכירות של הרשת כולה, שעלה לאחרונה בצורה רוחבית בקרב כל סוגי מוצרי הקנאביס הרפואי שאנו מוכרים. מחודש לחודש יש יותר הזמנות, יותר אנשים מגיעים לסניפי הרשת, וכמובן שגם בתי מרקחת ייעודיים לקנאביס רפואי שנפתחים ברחבי הארץ מעידים על המגמה. מאפיין ברור נוסף של התרחבות השימוש בקנאביס רפואי ניכר בכך שחתך המכירות של הרשת לא נפגע אפילו במעט, זאת למרות שיש בתי מרקחת אחרים שנפתחים במקביל מחוץ לרשת. הדבר מראה שיש דרישה שרק הולכת ועולה, מצד מספר מטופלים שהולך וגדל כל הזמן.

גבר מבוגר מעשן קנאביס בישראל (צילום: ChameleonsEye, shutterstock)
אדם מבוגר מעשן קנאביס | צילום: ChameleonsEye, shutterstock

באופן כללי, מאז שנת 2020 אפשר להגיד שיש עלייה ניכרת מאוד בכמות המטופלים והמוצרים, כמו גם שינוי משמעותי בסוגי המוצרים שנמכרים לציבור המטופלים. למשל מוצרי שמן, שעלו בערך מ-5 אחוז מכלל המוצרים הנמכרים לפני שנה וחצי, לכמעט 20 אחוז כיום. נתון זה מציג את העלייה בשימוש בקרב מטופלים שנוטים להיות בעלי צרכים רפואיים ניכרים יותר, כמו למשל בני הגיל השלישי שבדרך כלל לא עושים שימוש במוצרי עישון או אידוי, אותם אנו רואים מגיעים במספרים משמעותיים הרבה יותר לכל סניפי הרשת".

מהם לדעתך הגורמים להתרחבות השימוש בקנאביס רפואי?
"החשיפה הציבורית היא ככל הנראה הדבר העיקרי שעומד מאחורי זה, והיא עצמה נובעת מכך שיש הרבה סיפורים של מטופלים ותיקים שעשו שימוש בקנאביס רפואי ומדווחים על תוצאות משמעותיות. גם רוקחים ורופאים עדים היום יותר מתמיד לשיפור במצבם של מטופלים בעקבות הטיפול בקנאביס רפואי. המודעות עולה לאט-לאט, ועם הזמן עוברת מהמטופלים והצוותים הרפואיים לכלל הציבור, מה שמסיר את ההתנגדות בקרב מטופלים חדשים. יותר אנשים מקבלים את המידע לגבי הטיפול הזה, וכל הטוב שהוא יכול לעשות להם בצורה נכונה וטובה, ובדרכי צריכה חדשות, כמו אידוי, או צריכת שמן ולאו דווקא בעישון. לדעתי, ככל שיהיו יותר אופציות לצרוך את התרופה הזו ויהיו יותר סוגים שלה, זה רק יגרום לעלייה להמשיך, ויותר מטופלים ירצו להיות חלק מהמהפכה הזו".

עלי קנאביס (צילום: Kym MacKinnon, unsplash)
עלי קנאביס | צילום: Kym MacKinnon, unsplash

האם ההתרחבות בשימוש בקנאביס רפואי ניכרת בכל רחבי הארץ?
"רשת סופר-פארם לבדה הכפילה את מספר הסניפים שלה בשוק בשנה האחרונה. כמו כן, הרשת שואפת להרחיב את שירותי המכירה של מוצרי קנאביס רפואי בסניפים והזמנתם online ישירות הביתה, כך שתיווצר פריסה ארצית מלאה גם בחזית האינטרנטית וגם בחזית הפרונטלית. בנוסף, הרשת כבר התחילה בתהליכי ייבוא מותגי קנאביס ושיווקם באופן עצמאי, בדומה לרשתות אחרות של בתי מרקחת שקמו בתעשיית הקנאביס הרפואי. היום, הלכה למעשה, רכישה של קנאביס רפואי עבור מטופלים זמינה כמעט בכל פינה בארץ, מקריית שמונה ועד אילת, כולל מספר בתי מרקחת חדשים שקמו ביישובים במגזר הערבי. ניתן בהחלט להגיד שהצמיחה היא משמעותית מאוד לעומת המצב שהיה לפני כמה שנים בודדות".

מהו חתך המטופלים שהכי מושפע מההתרחבות הכללית בשוק הקנאביס הרפואי?
"בוודאות ניתן לומר שמדובר בבני הגיל השלישי, שפתאום מתעניינים בטיפול בקנאביס רפואי. כרוקחים ואנשי מקצוע יוצא לנו להיחשף להרבה מאד מטופלים חדשים בני הגיל השלישי, שאמנם לא מכירים את המוצר בצורה טובה אבל פתאום הפכו מאוד מודעים לעובדה שהוא יכול לסייע להם. בסופו של דבר במקרים רבים, בזכות התוצאות המשמעותית שהטיפול עשוי ליצור והחיוך שהוא יכול להביא למטופל כבר אחרי ההתנסות הראשונה, ההצלחה עוברת במהירות מפה לאוזן. לכן ניתן לחזות שמגמת ההתרחבות בשימוש בקנאביס רפואי רק תלך ותהפוך משמעותית יותר עם הזמן".