אין ספק שהמגפה של המאה ה-21 היא סוכרת. לפי הנתונים, ישנם 463 מיליון אנשים ברחבי העולם שסובלים מסוכרת, כמחציתם סובלים מנוירופתיה סוכרתית – הסיבוך השכיח ביותר של סוכרת. בשנים האחרונות, יותר ויותר אנשים עם נוירופתיה סוכרתית בוחרים לצרוך קנאביס רפואי כדי להתמודד עם התסמינים שלה אשר עלולים לפגוע מאוד באיכות החיים.

"נוירופותיה סוכרתית נוצרת מפגיעה במערכת העצבים ההיקפית כתוצאה מסוכרת שאינה מאוזנת. היא עלולה להופיע 4 שנים לאחר הופעת סוכרת", אומרת ד"ר גילת שנהב זלצמן, מומחית ברפואה פנימית, סוכרת וקנאביס. "נוירפותיה סוכרתית יכולה לגרום לאימפוטנציה (אין אונות), גסטרופרזיס (פגיעה בתנועתיות הקיבה), ואיבוד תחושה בכפות הידיים וברגליים שעלול להוביל לכף רגל סוכרתית, לזיהום, לנמק ובסופו של דבר לקטיעה של כף הרגל. אחד הביטויים של הנוירופתיה הסוכרתית היא נוירופותיה סוכרתית כואבת".

מהי נוירופתיה סוכרתית כואבת?
"נוירופותיה סוכרתית כואבת גורמת לתחושה של שריפה, כאבים בכפות הרגליים והידיים המרגישים כמו סכינים או נעצים ותחושה של נימול ברגליים או בידיים המזכירה נמלים. אנשים שסובלים מנוירופתיה סוכרתית כואבת עלולים להרגיש כאב מכל משב רוח. המצב הזה עלול לפגוע מאוד בתפקוד היומיומי של האדם. הכאבים כל כך בלתי נסבלים שהחולים מפסיקים לצאת מהבית, לא מסוגלים לעבוד. יש אנשים שסובלים מהכאבים 24 שעות ביממה ויש כאלה שהכאב אצלם מגיע בהפתעה והם לא יודעים מתי הוא יתפרץ".

רופא עם חולה סוכרת (צילום: shutterstock by Syda Productions)
צילום: shutterstock by Syda Productions

מהן דרכי הטיפול הקונבנציונליות בנוירופתיה סוכרתית כואבת?
"הטיפול הקונבנציונלי לא יעיל. התרופות נוגדות הכאב שאנחנו מכירים, כמו אופטלגין, אקמול ואופיאטים, עובדות על כאב נוציצפטיבי שהוא כאב בשריר או בשלד, אבל הן לא עובדות על הכאב הנוירופתי. נהוג לתת תרופות ממשפחת אנטי דיכאוניים -  טריציקליים או סימבלטה, או תרופות ממשפחת האנטיאפילפטיים כמו אפנוטין וליריקה. היעילות של התרופות האלו היא בין 30%-40% ויש להן תופעות לוואי רבות כמו בחילות, ישנוניות ושינויים במצבי הרוח. האינטראקציה של התרופות האלו עם תרופות אחרות כמו תרופות ללב ולכליות עלולה להיות מסוכנת".

לדברי ד"ר שנהב זלצמן, הטיפול החלופי, היעיל והבטוח בנוירופתיה סוכרתית כואבת הוא קנאביס רפואי: "לרוב ממצים מהר את הטיפול הקונבנציונלי ומגלים שהוא לא יעיל, ואז ניתן לבקש טיפול בקנאביס. בניגוד לתרופות קונבנציונליות שהן לא מספיק יעילות ולא בטוחות, הקנאביס מטפל גם בכאב וגם בחווית הכאב. מחקרים על חיות מעבדה מצאו שקנאביס מפחית דלקת ומחקרים על בני אדם הוכיחו שהקנאביס מפחית כאב. מעבר לטיפול בכאב עצמו, הקנאביס יכול להפחית גם את חווית הכאב שהיא הבעיה העיקרית בנוירופתיה סוכרתית כואבת. הייתה לי מטופלת שסבלה מעודף משקל קיצוני ומנוירופתיה סוכרתית. בגלל הכאבים שהיו לה, היא התקשתה לעשות פעילות גופנית ולרדת במשקל. אחרי שהיא החלה לצרוך קנאביס, הכאבים שלה פחתו, היא החלה לעשות הליכות וירדה במשקל".

באיזה אופן מומלץ לצרוך את הקנאביס?
"אני מציעה למטופלים שלי לצרוך קנאביס באמצעות משאף ייעודי המיועד לצריכת בקנאביס. היתרון על פני עישון תפרחת, הוא שמשאף מאפשר לשלוט במינון המדויק של הקנאביס מבלי לסבול מההשפעות המזיקות של העישון. בנוסף, בשמן ובתפרחת יש אחוזי THC גבוהים יותר לעומת המשאף. THC עלול לגרום להחמרה של אי ספיקת לב, להאיץ את הדופק, להוריד לחץ דם ולגרום להיפוגליקמיה (ירידה חדה ברמת הסוכר בדם).

תפרחות קנאביס (צילום: Michele Ursi, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Michele Ursi, shutterstock

גם פרופסור חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת מחקרי הסוכרת בביה"ח וולפסון ורופא בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת, טוען כי קנאביס רפואי יעיל יותר מתרופות קונבנציונליות לטיפול בנוירופתיה סוכרתית כואבת: "קיימות תרופות שאמורות לטפל בתסמינים של הנוירופתיה, אבל הן לא משפרות את התפקוד של העצב ולא יעילות במיוחד. בנוסף, התרופות הקונבנציונליות עלולות לגרום לתופעות לוואי בלתי נסבלות. הקנאביס הרפואי מקל מאוד על החולים. לא ידוע עדיין איך זה קורה במדויק, אבל הקנאביס מרגיע את תחושות הכאב. מרבית החולים מדווחים על הפחתת הכאב בעקבות הטיפול בקנאביס רפואי. נהיגה לאחר צריכת קנאביס אסורה, אבל מעבר לכך אין לקנאביס רפואי תופעות לוואי. לא סתם הוחלט ביק"ר לאשר לחולי נוירופתיה סוכרתית לקבל קנאביס. אצל מרבית החולים שלי טפטוף של 2-3 טיפות של שמן מתחת ללשון עוזר להפחית משמעותית את הכאב".