הכירו את מרי ג'יין רת'בון. הרבה לפני שבחורה אדמונית העונה לאותו השם הפרטי פיתחה זוגיות מתוסבכת עם גיבור-על צעיר, הגיחה לעולם הגברת רת'בורן, שלימים זכתה לכינוי "בראוני מרי" – והייתה לגיבורת-על של ממש בפני עצמה. היא נולדה בשנת 1922 בשיקגו, ומאז היותה נערה הייתה פעילה חברתית ותמכה במאבקים שונים בהם האמינה. מתמיכה בזכויותיהם של עובדי מכרות ועד לקידום זכויות נשים, אם מרי ג'יין האמינה במטרה, היא הייתה שם כדי להפגין בכל האמצעים.

רוב חייה היא עבדה כמלצרית, והחל משנות ה-70 מצאה הכנסה נוספת בדמות מכירת עוגיות בראוניז המכילות קנאביס ברחבי סן-פרנסיסקו. הבראוניז של מרי ג'יין עשו לעצמם שם, השמועה עברה מפה לאוזן, והעסק הפך משגשג למדי. פרסום באמצעות מודעות שהציגו מסר עמום העצימו אף יותר את קהל הלקוחות של רת'בורן, ואט-אט הגיע העסק המחתרתי לכדי מכירה של מאות עוגיות מדי יום. לילה אחד בינואר 1981 דפקו שוטרים על דלת ביתה של מרי ג'יין. הם מצאו במטבחה 8 ק"ג קנאביס, עצרו אותה והיא נשפטה ל-500 שעות עבודות שירות. הסיפור של מרי ג'יין בת ה-59 עורר תשומת לב רבה, והתקשורת העניקה לה את הכינוי "בראוני מרי", על שם העוגיות שהכינה ובגללן התפרסמה.

לכתבות נוספות בסדרה:

>> סרט התעמולה שיצר פאניקה

>> הכוכב שהורשע על עישון ג'וינט

>> הנשיא שבטעות הבריח קנאביס לארצות-הברית

את עבודות השירות שלה עשתה מרי ג'יין במספר מקומות, האחרון שבהם מוסד המסייע לחולי איידס סופניים. היא המשיכה לעבוד שם בהתנדבות גם לאחר שסיימה לרצות את עונשה, והחלה לחלק לחולים מעוגיות הפלא שלה, אותן לא חדלה להכין גם לאחר המעצר. כך למדה כי העוגיות מקלות את כאבם של החולים הסופניים ומשפרות להם את התאבון. עוד היא גילתה כי ההשפעה דומה גם על חולי סרטן. הביקוש בקרב חולים סופניים הלך וגדל, והיא התחילה להכין עוגיות בכמויות גדולות ולהפיץ אותן בחינם לחולים שהזדדקקו להן כל-כך. משפשטה השמועה על מפעלה ההתנדבותי הפרטי, החלו להופיע מדי יום תרומות של קנאביס על מפתן דלתה.

מרי ג'יין נעצרה פעמיים נוספות במהלך חייה, אך בשלב זה כבר זכתה לסיקור תקשורתי תומך ולאהדה עצומה בקרב האוכלוסיה שהוקירה תודה על מעשיה. עורך דינה טען כי כל דבר שעשתה נועד לסייע לאחרים ולא נבע מחמדנות אישית, ובסופו של דבר היא שוחררה ונוקתה מכל אשם. היא הובילה הפגנות למען מתן קנאביס לחולים סופניים, וב-1992 פתחה את חנות הקנאביס הראשונה בארה"ב.

פניה של בראוני מרי הפכו לפני המאבק להסדרת החוקיות של קנאביס רפואי בארצות-הברית. היא נחשבה לגיבורה הגדולה ולמלאך השומר של חולים סופניים רבים, ומיוחסות לה זכויות רבות בשינויי החקיקה שהחלו להופיע בארה"ב לקראת סוף שנות ה-90.