המחקר המדעי בנוגע להשפעת קנאביס על הפרעות בריאות הנפש הוא אינו חד ערכי. ההיפך הוא הנכון, אך מסתבר שהציבור מסתכל על זה בצורה שונה. סקר ארצי שנעשה בארה"ב ופורסם בשנת 2018 מוכיח זאת בצורה מובהקת. מתוך יותר מ-16,000 מבוגרים בארה"ב שנשאלו, כ-50% מאמינים שקנאביס מקל על תסמיני חרדה, מתח ודיכאון. רק 15% סברו שקנאביס עלול להחמיר את הסימפטומים הללו.
מחקר שפורסם בכתב העת הרפואי JAMA Network מעמיד בספק את התפיסה הזאת. חוקרים עקבו אחרי הרגלי צריכת הקנאביס של יותר מ-16,000 איש לאורך 11 שנים. הם גילו כי אנשים שסבלו מדיכאון היו בסיכון כפול לעומת כאלה שלא סבלו מדיכאון. "הממצאים הללו מדאיגים, בעיקר לאור העובדה ששימוש כבד בקנאביס ודיכאון נקשרו לסיכון מוגבר לפגיעה הקשורה בקנאביס", כתבו מחברי המחקר.
תוצאות מחקר העלו כי קנאביס דוווקא עשוי להקל על דיכאון הנגרם ממתחים וחוקרים קנדיים מצאו כי מריחואנה היא תרופה נוגדת דיכאון, שנחשבת ליעילה במינונים נמוכים.
מחקר שעשה שימוש בנתונים של סקר הבריאות והתזונה הלאומית בארה"ב, במטרה לעקוב אחרי השימוש במריחואנה, בין השנים 2005-2016 ובקרב 16,216 מבוגרים בגילאי 20-59, הצליח לנגוע במורכבות של הסיפור. הנתונים הראו כי מספר הסובלים מדיכאון לא השתנה לאורך 11 שנים, אך השימוש במריחואנה קפץ. ב-2005, הסיכוי של אנשים שסובלים מדיכאון לצרוך קנאביס עמד על 46%, אבל ב-2015 הוא עמד על 130%.
"תוצאות אלו מצביעות על כל שעם הזמן שיעור גבוה יותר של אנשים שסובלים מדיכאון משתמשים בקנאביס", כתבו מחברי המחקר. "אולי זו הסיבה לעליה החדה של אנשים שעושים שימוש בקנאביס באופן עצמאי, כנראה בהשפעת המדיה שמציגה את הקנאביס כמועיל לבריאות".
מחקר אחר שמהווה ציון דרך ופורסם בשנת 2017, מצביע על כך כי עבור חולים, קנאביס מפחית את הסימפטומים בטווח הקצר, אך המשך השימוש עלול להחמיר את התסמינים לאורך זמן.