לא מעט מחקרים נעשו סביב השפעת הקנאביס על תופעות הלוואי של טיפולים בחולי סרטן. כימותרפיה, אימונותרפיה, הקרנות – כל אלה גורמים לבחילות נוראיות, עייפות איומה כאבים, חולשה, חוסר תאבון, קשיי שינה, ומה לא. בפברואר 2022 פורסם בכתב העת Frontiers of medicine מחקר בנושא, שנערך על ידי חברת קנביט תיקון עולם ובית החולים סורוקה בבאר שבע בהשתתפות 8,500 מטופלים. אחר חצי שנה של טיפול בקנאביס, 52.5% מהמטופלים דיווחו כי הפסיקו או הפחיתו את מינון האופיואידים שלהם. קרוב ל-40% הפחיתו מינונים של משככי כאבים אחרים, תרופות אנטי פסיכוטיות, ותרופות הרגעה.

למרות המחקרים, לא כל האונקולוגים ממהרים להנפיק רישיונות קנאביס, אבל לא מעט מטופלים מדווחים שהצמח מעניק להם הקלה המשנה להם את החיים. ב-2020, כשכולם התמודדו עם חרדת הקורונה, לירון אשרוביץ' (33), חלתה בסרטן מסוג לימפומה נון הודג'קין. כשלירון גילתה שהיא חולה, המחלה כבר הייתה בדרגה 4, לירון נכנסה מהר מאוד לסבב טיפולים כימותרפיים לא פשוט. "עשיתי גוגל כמובן, ומיד הגעתי לעמותה בשם חלאסרטן", היא מספרת. "הדבר הראשון שקראתי שם היה על הקנאביס. היה לי שבוע של בדיקות לפני הטיפולים, לבדוק ולתכנן. הייתי חצי שנה בטיפולים כימותרפיים  - כל טיפול באשפוז של חמישה ימים ובבידוד – כי במצב כזה המערכת החיסונית היא כלום ושום דבר".

"יש משהו מאד מרגיע בקנאביס, מאד ממסך. זה עזר לי לישון, עזר לי לכאבים ועזר לי לבחילות. לאט לאט למדתי בדיוק מתי ההשפעה מתחילה ולנווט את זה"

השפעת הקנאביס הייתה מידית?
"בהתחלה לא ידעתי למה לצפות, התחלתי עם משהו שפותח תיאבון, מרגיע ועושה מצב רוח. בטיפולים הראשונים היו לי בחילות שלא הכרתי בחיים שלי. המחשבה הכי קטנה על אוכל, וישר הייתי רצה לשירותים. ידעתי שאני צריכה להיות חזקה כדי להתגבר על הסרטן, וכדי להיות חזקה צריך לאכול. הקנאביס מאד הרגיע את הבחילות. באשפוזים עצמם לא יכולתי לצאת מהחדר ולעשן וזה היה מאד קשה. הרופאה שלי נתנה לי אז כדורים, אבל זה לא היה אותו דבר. יש משהו מאד מרגיע בקנאביס, מאד ממסך. זה עזר לי לישון, עזר לי לכאבים ועזר לי לבחילות. לאט לאט למדתי בדיוק מתי ההשפעה מתחילה ולנווט את זה".

לירון אשרוביץ'
לירון אשרוביץ', עם הסרטן ולאחריו

אחרי חצי שנה של נסיגה הסרטן של לירון חזר, אותו סרטן אבל הפעם הוא נגע במערכת העצבים. היא הגיעה למיון עם חצי פנים משותקות, מה שגרם לרופאים לחשוב שמדובר בתסמונת בל, אבל מהר מאד הבינו שהסרטן חזר. היא עברה השתלת מח עצם, והפעם כבר ידעה בדיוק איך להתנהל עם הקנאביס. "הייתה לי הרבה יותר שליטה. ידעתי איך נראים ימים של אחרי כימו ומתי נכון לי לעשן", היא אומרת. "מנטלית זה היה קל יותר והקנאביס היה הדרך שלי לשלוט בתסמינים. אני מעשנת וזה עובר, זה לא מרפא אבל זה קסם. ישנתי יותר טוב. הגוף נח וחזק יותר".

"אם אדם לא ינסה, איך הוא יידע?"

אצל אלכס סמורגונוב (41), מנהל מערכות מידע, הכל התחיל בכאבי גב ורגליים. בספטמבר 2019 אחרי לא מעט טלטלות של הלוך ושוב רפואי, גילו שמדובר בלוקמיה, סרטן הדם. "נכנסתי לכל הסבב של טיפולי הסרטן, התחלתי סדרות של טיפולי כימו ללא הצלחה, והייתה לי דילמה אם להמשיך את הכימו או לעבור השתלת מח עצם", הוא מספר. "בחרתי במח עצם, שמאריכים חיים אבל פוגמים באיכותם". בעקבות ההשתלה קיבל אלכס שני סוגי סרטן עור, והיום אחרי עשרה ניתוחים, פעמיים כימו, כריתת כיס מרה ובעיות בכבד הוא במעקב. כמתנגד סמים לא רצה לשמוע בהתחלה על קנאביס, אבל אשתו וחבר טוב שכנעו אותו לנסות. "בהתחלה השתמשתי בטיפות כי אסור היה לי לעשן. היום אני משלב בין טיפות לעישון ואידוי. יש לי כבר שליטה מלאה ואני יודע את הגבולות שלי".

איך הקנאביס עזר?
"לחץ הדם התייצב ללא כדורים. כל נושא הכאבים מאד השתפר, בעבר נטלתי 54 כדורים ליום, היום אני לוקח 20. בעיקר אנטיביוטיקה למניעת זיהומים וויטמינים. לבחילות זה מאוד עזר לי, בעוד הכדורים נגד בחילות לא עזרו בכלל. באופן לא ברור, רוב הרופאים נגד קנאביס. הם רואים בזה סם כשאני רואה בזה תרופה. צריך לדעת להתאים קנאביס לאנשים, אולי לא לכולם זה מתאים, אבל אם אדם לא ינסה איך הוא יידע?"

אלכס סמורגונוב

שקד גלסמן (37) גילתה בנובמבר 2021 שהיא סובלת מסרטן השד. כבר אחרי טיפול כימו ראשון, הרופא הציע לה לנסות קנאביס. "הייתי אז על סטרואידים, היה לי קשה לישון וקשה לאכול. נתנו לי שמן ועישון", היא מספרת, "הכימו עצר את כל דרכי הנשימה, והעדפתי את השמן. הטעם קשה אבל מתרגלים. בימים שהכימו היה יותר קל, פחות השתמשתי בקנאביס. רציתי להרגיש, רציתי להיות נוכחת".

במשך כמעט חמישה חודשים עברה שקד שש סדרות של טיפולי כימו, כשהיא בקושי מסוגלת להכניס משהו לפה. "להכל היה טעם של מתכת", היא אומרת. "שמן הקנאביס ממש שמר לי על הבטן, עזר לי מאד בשינה והקל משמעותית על החרדות. לאט לאט הפסקתי כי רציתי להיות יותר בפוקוס. אבל כשיש לי כאבים אני נעזרת בזה. אחרי הניתוח ולאורך כל הכימו זה הציל אותי חד משמעית. חשבתי שההחלמה זה הקטע הקל, אבל כל יום יש הפתעות. קשה לחזור לתלם".

שקד גלסמן
שקד גלסמן

"זה החמיר לי את החרדות, בסופו של דבר זה עזר לי"

חשוב לציין שלא לכל חולי הסרטן הייתה התנסות חיובית עם קנאביס. דנה סולומון (30) חלתה ב-2019 בלימפומה נון הודצ'קין, שהתחיל בדקירות בגרון ובקשיי נשימה. תוך שבוע היא נכנסה לכימותרפיה של שבוע, באשפוז של חמישה ימים. "הייתי מחוברת 24 שעות לכימו, עם הפסקות קצרות של מקלחת. אחר כך שבועיים בבית", היא מספרת, "הטיפול הראשון עבר בסדר. הייתי תמימה, תופעות הלוואי הגיעו מאוחר יותר. באישפוז עצמו היה לי טעם לוואי נוראי, לא יכולתי לאכול ואפילו לשתות מים. לא היו תופעות לוואי אחרות. כמה ימים אחרי שחזרתי הביתה הייתה עייפות כבדה ורגישות בעצמות". ואז היא ניסתה את הטיפול בקנאביס.

"העישון הכניס אותי לטריפ ממש רע. זה החמיר לי את החרדות ואת הקלסטרופוביה. הרגשתי שהחדר סוגר עלי ושאין לי אוויר. זה היה זוועה. ניסיתי גם שמן, היה לי קשה כי אני אדם שמאוד אוהב להיות בשליטה. בסופו של דבר מצאתי את הסוג שעזר לי, בעיקר בחולשה, כאבי השרירים והגרד. באשפוז הרביעי קיבלתי את הבום של החיים שלי. לא הפסקתי להקיא, והתחילו פצעים בגרון ובוושט. בין האשפוז החמישי לשישי התחתנו. בטיפול השישי זאת הייתה פעם ראשונה שממש ייחלתי למות, כל איבר בגוף בער לי, כאילו הוא נשרף. כאבים ותחושות שאי אפשר בכלל לדמיין. כל הזמן הזה השתמשתי בקנאביס, אבל הפעם הוא לא עזר לכאבים".

דנה סולומון
דנה סולומון

העדויות האלה, החיוביות ברובן, לא מפתיעות כלל את ד"ר יונתן (ג'וני) גרינפלד, נוירולוג עם תת התמחות בנוירו-אונקולוגיה, וניסיון רב בטיפול תומך במחלקה האונקולוגית במרכז הרפואי אסף הרופא. "אני נחשפתי לקנאביס בהקשר של טיפול תומך ב-2009 לערך" הוא מספר. "ב-2010 היו כבר הרבה מטופלים, ובמשרד הבריאות מינו חמישה מומחים למחלקות אונקולוגיות בבתי חולים בארץ, והסמיכו אותם להוציא באופן עצמאי רישיונות לקנאביס. אני הייתי אחד מהחמישה. באותה השנה הוצאתי את הרישיון הראשון.

"היו לא מעט מקרים שנוכחתי שאי אפשר היה להשיג בשום אמצעי טיפולי אחר"

"היו לא מעט מקרים שנוכחתי שאי אפשר היה להשיג בשום אמצעי טיפולי אחר. לאחר שהוסמכתי לכך ב-2010, התחלתי לתת יותר ויותר קנאביס לאנשים במכון האונקולוגי וגיליתי קשת מאד רחבה של השפעות מיטיבות. מהרמה המולקולרית ועד כלל האורגניזם, וזה עושה את הכל במקביל עם הדגשים שונים, התלויים בסוג הקנאביס וצורת הנתינה. אחד הדברים הגדולים בקנאביס זה שהוא משלב את היכולת לתת מענה במקרים מסוימים באופן שאין טוב ממנו נכון להיום. למשל, צעירות בריאות שחלו בסרטן שד נכנסו למצב שלא יכלו יותר לישון בלילות ושום תרופה לא עזרה. הקנאביס עשה את זה, הפיג את החרדה ושיפר את התקשורת הבין-אישית במעגל האינטימי. באונקולוגיה אתה רואה משפחות שסובלות תחת העומס הרגשי של הסבל ושיבוש סדר החיים של כולם. זוגות שאולי היו נפרדים נשארים ביחד. יש איזה שקט בבתים. נשים הגיעו אלי אחרי שהתחילו עם קנאביס ופעם ראשונה נתנו לבעלים שלהן לגעת בהן".

ד"ר ג'וני גרינפלד
ד"ר ג'וני גרינפלד

פרופסור גיל בר סלע, מנהל מערך אונקולוגיה והמטולוגיה מרכז רפואי העמק ויו"ר האיגוד האונקולוגי, קיבל היתר להנפקת רישיונות לקנאביס ב-2012 . "לפני שנה וחצי פרסמנו מאמר רחב עם מעקב ארוך ומילוי שאלונים. הראינו שיפור במרבית הסימפטומים אבל לא בכולם", הוא אומר. "הקנאביס למשל מגביר תאבון אבל לא גורם לעליה משקל. לא מנטרל את התהליך הסרטני. יש שיפור אבל לא הכל משתפר. לרוב המטופלים אני בהחלט ממליץ. להרבה תסמינים זה בהחלט יכול להועיל. מאוד משפר את ממדי השינה למשל, וזה מקרין על תופעות אחרות. עוזר לחרדה, לתופעות של גרד, לבחילות, לפעמים לתשישות, לכאבים. ולפעמים אנשים פשוט רוצים קצת להתנתק מהיום הקשה שהיה להם. אבל זה לא אחיד. זה לא עוזר לכולם".

רק מקל תסמינים או גם מרפא?

קנאביס יכול להקל תסמינים מסוימים של הכימותרפיה אצל אנשים הסובלים מסרטן, אבל השאלה הגדולה היא האם יש בו גם גורם מרפא. בשנים האחרונות שומעים יותר ויותר על שמן ריק סימפסון שהוא למעשה מיצוי של תפרחת קנאביס שנרקחה באלכוהול מזוכך. מטופלים מספרים כי הוא לא רק מקל על סימפטומים אלא גם במקרים מסוימים מרפאחשוב, עם זאת, להבין כי מדובר בשימוש שאינו חוקי בארץ, כמו גם ברוב מדינות העולם, וכי הוכחה מחקרית ודאית ליעילותו לטיפול בסרטן טרם הוצגה (בין השאר, בשל הקושי הבירוקרטי לבצע מחקר בחומר בלתי חוקי).

"האבחנה בין תומך למרפא זאת אבחנה במידה מסוימת מלאכותית. אם מישהו מתקשה לתפקד בגלל כאבים ומשתקם בעקבות הקלה בכאבים, זה ריפוי או טיפול בסימפטומים?", עונה ד"ר יונתן (ג'וני) גרינפלד. "נוצרה האגדה הזאת שריק סימפסון מרפא סרטן. יש כל מיני טיפולים אלטרנטיביים ואיזוטרים בעולם, וכרופאים אנחנו רואים משפחות נחרבות ונשארות ללא משאבים רפואיים, רק כדי לממן את הניסיון הטיפולי הזה שככל הנראה נידון לכישלון. ראיתי אנשים שמכרו את הבית כדי לקנות מספיק קנאביס בשביל להכין את המיצוי ולרפא את הילדה חולת הסרטן.

פרופ' גיל בר סלע (צילום: דוברות המרכז הרפואי העמק)
פרופ' גיל בר סלע | צילום: דוברות המרכז הרפואי העמק

"ובתוך כל זה יש כמה סיפורים דרמטיים סביב המיצוי הזה. מטופל שהייתה לו מלנומה גרורתית. היו לו גרורות בכל מקום, כל הטיפולים נכשלו וכשקיבל את הריק סימפסון המחלה נסוגה. בחורה צעירה עם סרטן ממאיר שלרפואה לא היה מה להציע לה ואחרי שלקחה את המיצוי הייתה ממש נסיגה שנצפתה בבדיקות אובייקטיביות עוקבות. חשוב להדגיש שיש גם סיפורים על אנשים שנפטרו וזה לא עזר להם,  האם יש כאן משהו לחקור? בוודאי שכן".

הבעיה המרכזית שמטרידה את פרופסור בר סלע היא סכנת ההתמכרות. "זאת תופעת לוואי בעיתית", הוא אומר, "אנשים מחלימים מסרטן וממשיכים עם הקנאביס. הגוף מסתגל לזה וכל הזמן יש דרישה להעלות את המינון. מבחינה רפואית אני לא יכול לשתף עם זה פעולה. שימוש בקנאביס לאורך זמן גורם להפרעות קוגנטיביות ולאנשים צעירים שיש עוד שנים רבות לחיות זאת בעיה. אצל אנשים מבוגרים יש סכנה ששימוש בקנאביס יגרום לסחרחורות ונפילות. אבל בגדול זאת בהחלט תרופה בטוחה ולא מסכנת חיים".

לירון מסכמת: "בסרטן אין שליטה בכלום. צריך למסור את כל ההיגיון לאנשים אחרים, ועם הקנאביס הייתה לי שליטה על הגוף שלי, יש לי דרך להחליט". "קשה לעשות אבחנה מה עזר בדיוק", מוסיפה שקד, "הדיקור או המשלימה, הקונבנציונלי או המטפלת הנפשית. לקנאביס יש גם היבטים נפשיים מאוד חשובים, והוא מאפשר לקבל את המציאות העגומה".

תפרחות קנאביס (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
קנאביס | צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock