הנה שני דברים שכל אחד צריך לדעת על העולם: האחד – קנאביס נמצא כאן כבר הרבה מאוד שנים. השני – גם יהודים נמצאים כאן כבר הרבה מאוד שנים. ומה הקשר? ובכן, למעשה יש קשר חזק מאוד בין יהודים לבין קנאביס, והוא לא מבוסס רק על תעשיית הקנאביס הרפואי בישראל של ימינו. למעשה, גם לפני 500 ו-600 שנה היהודים ידעו היטב איך להשתמש בקנאביס. עדות מעניינת במיוחד לכך ניתן למצוא בדבריו של רבי דוד בן שלמה אבן זמרא – או בקיצור רדב"ז – הלא הוא רבה הראשי ומנהיגה של יהדות מצרים במהלך המאה ה-16.

עוד רגעים בהיסטוריה של הקנאביס:

>> המעצר של וויטני יוסטון

>> כשרוסיה התירה שימוש בקנאביס

>> האסיר הישראלי שהקדים את זמנו בעשרות שנים

הרדב"ז נולד בספרד בשנת 1479, ובגיל צעיר נדד עם משפחתו למרוקו בשל גירוש יהודי ספרד. זמן קצר אחר כך מצא את עצמו בצפת, בירושלים ולבסוף הגיע למצרים. במשך עשרות שנים נחשב הרדב"ז כמנהיגה הדתי והרוחני של יהדות מצרים, ואת פרנסתו מצא, בין השאר, בסחר חקלאי. אולי זו גם הסיבה לכך שהוא נחשף לסגולותיו של צמח הקנאביס.

עלי קנאביס (צילום: Brandon Crawford, shutterstock)
עלי קנאביס | צילום: Brandon Crawford, shutterstock

במשך הרבה מאוד שנים, מצרים הייתה ידועה כאחד ממרכזי הקנאביס הגדולים בעולם. על פי עדויות שונות, טענה זו הייתה נכונה כבר במאות ה-15 וה-16, ולכן אין זה מפתיע שגם הפוסק היהודי הגדול של מצרים באותה התקופה הכיר את התופעה. בפסק הלכה מאותן השנים קבע הרדב"ז כי "הקנבוס והקנרס וצמר גפן הרי הן כשאר מיני ירקות". בפסק ההלכה מפרט הרב: "הקנבוס, הנקרא קנב, אוכלין אותו במצרים ומשכר, ואומרים שהוא משמח. ואוכלין אותו חי כמות שהוא, ויש מקומות שעושין ממנו בגדים כמו שעושים מן הפשתן".

פירוש הדברים הוא שצמח הקנאביס שימש כבר אז לצורך "השתכרות" ושימח את ההמונים. האם המצרים אכן אכלו את הקנאביס כפי שכתוב בפסק ההלכה, או שמא יש כאן אי דיוק מסוים ולמעשה הם עישנו אותו כפי שנהוג כיום? קשה לדעת, אבל כך או כך, ניכר כי כבר לפני 500 שנה הקנאביס שימש בעיקר לאותו צורך שהוא משמש כיום. בנוסף, שימש הקנבוס (המפ) לייצור בגדים, שימוש מוכר היטב וידוע בצמח שהתקיים בעולם במשך מאות רבות של שנים, עד אשר איסור על שימוש בו החל להופיע ברבע הראשון של המאה ה-20.

רחוב הרדב"ז בירושלים (צילום: קפדניקו, ויקיפדיה)
רח' הרדב"ז בירושלים | צילום: קפדניקו, ויקיפדיה

אחרי 40 שנה במצרים חזר הרדב"ז צפונה וסיים את חייו בצפת בשנת 1573. הוא נקבר בצפת אולם במרוצת השנים מקום קבורתו אבגד ונעלם. בשנת 2015 התגלה קברו מחדש. באותה השנה השיגה "עלה ירוק" מספר שיא של קולות, ופחות או יותר באותם הימים גם החלה עלייה משמעותית בקבלת רישיונות קנאביס בישראל. יתכן, רק יתכן, שרוחו של הרדב"ז החלה שורה מחדש על העם היהודי.