נתחיל מהסוף. את השנה האחרונה בעולם הקנאביס הישראלי אפשרי לסכם כך: המון דברים קרו, ושום דבר לא השתנה. מגל מעצרים מתוקשר של רופאים שסחרו ברישיונות קנאביס, דרך הסדרת המעבר ממשטר הרישיונות לשיטה של מרשמים ועד לרפורמה חדשה ששמה קץ לשימוש בקנאביס רק כתרופת "קו אחרון" – נראה שבהחלט הרבה דברים התרחשו בשנה החולפת. אבל בפועל, מספר רישיונות הקנאביס כמעט ולא השתנה בשנה שחלפה, עם קצב העלייה הנמוך ביותר מאז 2019 במספר המטופלים החדשים. זאת בנוסף לכך שהחברות סובלות מעודף תחרות, המטופלים סובלים מהפחתת מינונים לא מוסברת, הרפורמה לא באמת משנה דברים באופן משמעותי ומיותר לציין שגם הצעת חוק נוספת שמטרתה לגליזציה מלאה של הצמח לא עברה בקריאה טרומית.

ובכל זאת, כל האירועים הללו מאפיינים שנה די דרמטית שחוותה תעשיית הקנאביס בישראל, ולרגל תחילתה של שנה חדשה (ובתקווה שתהיה שנה מועילה יותר), ננסה לסכם את תשפ"ג מכמה נקודות מבט, כשבמרכז כמובן הקנאביס.

מעצר רופאים

בוקר אחד בדצמבר 2022 עצרה המשטרה 11 אנשים בחשד למעורבות בסחר ברישיונות קנאביס. בין העצורים גם היו ששה רופאים, שנחשדו בכך שהנפיקו רישיונות לפי דרישה של גורמים מתווכים ולא בשל צורך רפואי, ושלשלו לכיסם סכומי עתק תמורת המהלך. בינואר 2023 נעצרה רופאה נוספת, ובהמשך אף נעצר רופא שמיני – שבכלל לא הורשה לעסוק ברפואה באותה העת.

האירוע המטלטל היה מכשול רציני בפני המשך פעילותן של חברות העוסקות בהנפקת רישיונות קנאביס לכל דורש תמורת סכומים גדולים של כסף (מה שמכונה 'מאכערים'). החברות הללו עדיין פועלות, חלקן בתחומים אפורים מאוד מבחינת החוק, אבל פעילותן בהחלט נפגעה – מה שמתבטא גם במספר המטופלים הכולל בישראל, שהעלייה בו כבר הרבה פחות חדה מבעבר. מי שכנראה נפגעו ממעצר הרופאים הם מטופלים "אמיתיים" של אותם הרופאים, הזקוקים לטיפול בקנאביס ומאז נאלצו למצוא רופא מטפל חדש שינפיק עבורם רישיון. מספר הרופאים המוסמכים להנפיק רישיונות קנאביס בישראל הוא קטן בין כה וכה, וחלקם לא עוסקים בפועל בנושא. כעת, מספרם הצטמצם אף יותר, והוא עומד על 106 בלבד. ולכו תנסו לקבוע תור לאחד מהם.

מעצר קנאביס (צילום: New Africa, shutterstock)
צילום: New Africa, shutterstock

מספר המטופלים

כפי שהוזכר בסעיף הקודם, מספר מטופלי הקנאביס בישראל עולה בשנה האחרונה בקצה איטי בהרבה מאשר בשנים שקדמו לה. אחת הסיבות, כאמור, היא בוודאי גריעתם של הרופאים שהנפיקו הכי הרבה רישיונות קנאביס מרשימת הרופאים המוסמכים לעשות זאת. אבל קיימות גם סיבות נוספות. את הכתבה הזו כתבנו בתחילת 2023, כסיכום של שנת 2022 לעומת השנה שקדמה לה. אבל האמת היא שלא הרבה השתנה מאז, וניתן רק להניח שהסיבות לכך הן עדיין אותן הסיבות בדיוק.

מעשנת קנאביס (צילום: real_content, shutterstock)
מעשנת קנאביס | צילום: real_content, shutterstock

החברות בקריסה

מספר המטופלים, כאמור, נשאר תקוע למדי. למרבה הצער, כל זה קורה במדינה שיש בה אינפלציה של חברות קנאביס, שצמחו בשנים האחרונות כמו פטריות אחרי הגשם, בציפייה גדולה להתרחבות בלתי נגמרת של שוק הקנאביס הרפואי, במקביל להבטחות להוצאת ה-CBD מפקודת הסמים המסוכנים ואפילו חלומות על לגליזציה.

חקלאים ועסקנים רבים זיהו את ההזדמנות הכלכלית שבשוק שהיה בצמיחה אדירה (תרתי משמע), אבל כיום היצע הקנאביס בישראל גדול מהרבה מהביקוש, זאת בין השאר בשל פתיחת השוק לייבוא מבחוץ. נכון לעכשיו, הדבר יוצר תחרות שמיטיבה עם חלק מהמטופלים, שיכולים לרכוש זנים מסוימים של קנאביס במחירים זולים במיוחד. אבל בטווח הארוך, יותר ויותר חברות נמצאות בהפסדים, מפסיקות את גידול הקנאביס המקומי ואפילו פוזלות אל עבר האפשרות של סגירה סופית של העסק. על פי חלק מההערכות, בראש השנה הבאה כבר נספר על כמה וכמה חברות שנסגרו בשנה החולפת.

חוות קנאביס (צילום: Scott Prokop, shutterstock)
חוות קנאביס | צילום: Scott Prokop, shutterstock

תקנות חדשות  – ופגיעה במטופלים

השנה הייתה רוויה גם בתקנות חדשות, ובראשון הגבלת המינון ההתחלתי לטיפול בקנאביס ל-20 גרם בלבד, וכן הגבלת ריכוז החומר הפעיל THC ל-10 אחוזים בלבד בהנפקה הראשונה של רישיון (לעומת ריכוז אפשרי מקסימלי של 24%). הרעיון מאחורי ההחלטה הוא פשוט: קנאביס הוא סם מסוכן וממכר, ו-THC הוא החומר המסוכן ביותר מבין כל רכיבי הצמח. בפועל, רופאים שבוחרים לרשום קנאביס למטופלים חדשים, לא רואים בצמח סם מסוכן, אלא תרופה לכל דבר. ואם רופא מאמין שמטופל זקוק למינון גבוה יותר של קנאביס, או לחלופין לריכוז THC גבוה יותר, הרי שנגזר עליו לרשום למטופל תרופה שהוא לא מאמין בה, ולחכות חודשים עד שיוכל לרשום את התרופה המתאימה על פי דעתו המקצועית. במקרים של מטופלים מסוימים, למשל חולים אונקולוגיים, החודשים הללו עלולים להיות יקרים מדי. אז כמובן שרופאים רבים לא מרוצים מההחלטה החדשה, כמו גם נציגי המטופלים, אבל זו עומדת בעינה.

אישה חולת סרטן מעשנת (צילום: SeventyFour, shutterstock)
חולת סרטן מעשנת קנאביס | צילום: SeventyFour, shutterstock

רפורמה

הרפורמה של משרד הבריאות, שפורסמה בתחילת חודש אוגוסט, הבטיחה הרבה מאוד שינויים שאמורים להיטיב עם מטופלי הקנאביס. אבל קריאה מדוקדקת של פרטי המהלך הותירה אותנו בעיקר עם שאלות לא פתורות. גולת הכותרת של הרפורמה החדשה היא מעבר לשיטה של מרשמי קנאביס, על חשבון משטר הרישיונות המונהג כיום. אך אליה וקוץ בה: השינוי יונהג לכל מטופלי הקנאביס, מלבד שתי התוויות: כאב ו-PTSD. בהתחשב בכך שמטופלי כאב ו-PTSD מהווים כ-70% מכלל מטופלי הקנאביס בישראל, נראה שהשינוי הולך להועיל למספר קטן מאוד של מטופלים.

שינוי מבורך נוסף שהוכרז ברפורמה היא ביטול הגדרתו של צמח הקנאביס כתרופת "קו אחרון". הווה אומר, רופא יוכל להמליץ על טיפול בקנאביס מבלי שיוכיח המטופל כי הוא ניסה כל תרופה אפשרית אחרת במשך תקופה ממושכת. הבעיה: לא הובהר האם השינוי ישפיע על כלל מטופלי הקנאביס, או שגם כאן מטופלי כאב ו-PTSD – כאמור, מרבית המטופלים בישראל – יוחרגו מהמהלך.

שר הפנים משה ארבל (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90)
שר הבריאות משה ארבל | צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90

הצעת חוק לגליזציה

כנראה שעוד רחוק היום שבו לגליזציה של קנאביס תוכרז בישראל, אבל אין זה אומר שהצעות חוק בנושא לא ממשיכות לעלות לדיון במליאת הכנסת. ביוני האחרון הגישה ח"כ פעם נוספת הצעת חוק שקוראת להתיר שימוש חופשי בקנאביס לכל אזרח בגיר בישראל. באופן לא מפתיע, ההצעה נדחתה, וגרמה לח"כ השכל להביע דעה נחרצת על חלק מחברי הקואליציה שהצביעו כנגד החוק. "כולכם חסרי עמוד שדרה", היא קראה בפני המליאה. "כולכם הבטחתם לגליזציה. תעמדו מאחורי המילה שלכם, ואם לא – אז תסתכלו לציבור בעיניים ותגידו להם את האמת: שאתם שיקרתם".

ח"כ שרן השכל (צילום: יוחנן כץ)
ח"כ שרן השכל | צילום: יוחנן כץ