טיפול בקנאביס רפואי הולך וצובר תאוצה בקרב יותר ויותר מטופלים בישראל. לאחר שעברתם את הפרוצדורה הנדרשת וקיבלתם אישור ממשרד הבריאות, כדי להתחיל טיפול זה יש לפנות לאחד מבתי המרקחת בארץ שמוכרים מוצרי קנאביס בתהליך המנוהל בהתאם להנחיות משרד הבריאות. כדי לדעת איך מתבצעת הרכישה הראשונה ובאילו מסמכים כדאי להצטייד, הזמנו לשיחה את נאסר מריד, מנהל אגף תרופות בסניף "גרנד קניון חיפה" של רשת 'סופר-פארם' שיסביר בדיוק כיצד יש להתכונן לתחילת הטיפול בקנאביס רפואי ולרכישתו בפעם הראשונה.

מה צריך לדעת לפני הפעם הראשונה בה רוכשים את האספקה החודשית?
"הדבר הראשון שמומלץ לכל מטופל אשר רוכש בפעם הראשונה את האספקה החודשית שלו, הוא להגיע לפחות פעם אחת לבית המרקחת כדי לקבל ייעוץ פרטני מרוקח מוסמך. בתחילת הרפורמה שהנהיג משרד הבריאות, היה קיים נוהל שחייב כל מטופל להגיע לבית המרקחת בפעם הראשונה כדי לקבל את הידע המקצועי הנדרש, שרק ייעוץ רוקחי מלא יכול לספק לו. כיום, כשההזמנה הראשונה של מטופל יכולה להתבצע באינטרנט, מומלץ מאוד לכל מטופל בכל זאת להגיע פעם אחת לפחות לסניף כדי לקבל מהרוקח ייעוץ ותהליך של התאמה מלאה של הטיפול לצרכיו האישיים, כמו למשל בנושאי מינון, התוויה, סוגי מוצרים ספציפיים ודרכי צריכה שהוא יכול להשתמש בהם.

רישיון לקנאביס רפואי
רישיון לקנאביס רפואי

"לפחות בפעם הראשונה, בטרם יש למטופל ניסיון אישי להסתמך עליו, כדאי מאד לא לסמוך על שום גורם חיצוני שאינו רוקח מוסמך. זאת במטרה לצמצם את תופעות לוואי המיותרות ולא להסתכן בשום פגיעה אחרת שיכולה להיגרם לתהליך הטיפול התקין בשל כך".

באילו מסמכים נדרש מטופל להצטייד בכדי לרכוש את אספקתו החודשית?
"המסמך הראשון והחשוב מכל הוא רישיון הקנאביס עצמו, שהנו בעל תוקף, מספר סידורי ואישור של משרד הבריאות. אל המסמך הזה מצורפים דפי מסירה של התרופה, שמוכרים יותר בשם "מרשמים" אשר בעצם נמסרים לרוקח במעמד הרכישה בתמורה לאספקת התרופה. חובה לשים לב שרישיון הקנאביס עודנו בתוקף וכך גם המרשמים, שכן אחרת לא יהיה ניתן לכבדם ולא יתאפשר ניפוק התרופה למטופל.

"בנוסף לרישיון הקנאביס והמרשמים, המסמך הבא שהמטופל צריך להצטייד בו הוא תעודת זהות. אם המטופל לא יכול להגיע בעצמו כדי לקחת את התרופה, ויש לו משנע מורשה, שמו ומספר תעודת הזהות של המשנע חייבים להיות מפורטים על גבי הרישיון והמרשמים. רק כאשר השם של המשנע רשום על הרישיון ועל המרשם, המשנע המדובר יוכל לקבל את האספקה בבית המרקחת בצירוף תעודת זהות מקורית שלו וצילום תעודת זהות של המטופל.

עלי קנאביס (צילום: Brandon Crawford, shutterstock)
עלי קנאביס | צילום: Brandon Crawford, shutterstock

"מטופל שאין לו משנע המאושר על גבי הרישיון והמרשמים, ולא יכול לגשת לבית המרקחת בעצמו כדי לנפקם, צריך להמציא ייפוי כוח עכשווי ועדכני לרכישת קנאביס רפואי על ידי משנע, חתום על ידי עורך דין".

מלבד המסמכים הנדרשים, האם ישנם דגשים אחרים שצריך להכיר?
"קנאביס רפואי משפיע במקרים רבים על לחץ הדם, עלול להשפיע על רמות הסוכר ואף להשפיע בצורה ניכרת על רמת הערנות. לכן, עבור מי שסובל מסוכרת או בעיות לחץ דם, הפרעות פסיכוטיות או הפרעות נפשיות כלשהן, מומלץ מאד להתאים את הריכוז ואת הסוג של הטיפול בצורה מאד ספציפית לצרכים שלהם, על ידי היוועצות עם הרופא המטפל ועם הרוקח שמבצע את ניפוק המרשם.

"בדיקות ספציפיות שעשויות להיות מקדימות ומחייבות לפני תחילת הטיפול בקנאביס, יכולות להירשם על ידי הרופא. ככלל, ככל שאכן נדרשות בדיקות רפואיות ספציפיות לפני שרוכשים קנאביס רפואי, הרופא המטפל האחראי על הרישיון מנחה את המטופל. בדרך כלל, הבדיקות הנדרשות מתבצעות לאורך הדרך שהובילה לקבלת הרישיון, ולכן מניסיוננו במרבית המקרים לא נדרשת בדיקה נוספת לצורך ניפוק האספקה החודשית הראשונה במעמד הרכישה בבית המרקחת".