עד לפירוק הממשלה האחרונה הרושם היה שאנו דוהרים לעבר לגליזציה, או לכל הפחות לעבר מודל כלשהו שיאפשר קניה וצריכת מוצרי קנאביס - גם ללא אישור רפואי. 

הצעות שונות שהוגשו לסגן השר יואב קיש, הממונה על התחום, אולם באף אחת מהן לא הייתה התייחסות רצינית לבעיה העיקרית הניצבת היום בפני המטופלים  - המחיר הגבוה של המוצר. 

עד ל'רפורמת הקנאביס' שיזם סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, מטופלי הקנאביס הרפואי שילמו 370 שקלים לחודש, בין אם הרופא רשם להם 20 גרם ובין אם 80 גרם. עתה, המחיר הינו 'פר שקית' של 10 גרם, כאשר מחיר השקית, אם היא מכילה קנאביס באיכות סבירה, נע בין 220 ל 300 שקלים. כלומר, חולה אונקולוגי שמקבל 100 גרם בחודש אמור לשלם היום לרוקח כ -2500 שקלים! 

כשאנחנו מדברים על מחיר של כ- 250 שקלים לשקית של 10 גרם, אין ספק, שמדובר במחיר אטרקטיבי למי שצורך את הקנאביס לצרכי פנאי. אולם, עבור מי שצורך אותו מסיבות רפואיות, המחיר הינו לא פעם מעבר להישג ידו:

וכך, אנו עדים לאחרונה ליותר ויותר מטופלים שלא מממשים את מלוא המרשם שלהם לקנאביס וחוזרים לצרוך את התרופות הכימיות הזולות יותר, שהן הרבה פחות יעילות והרבה יותר מסוכנות. רפורמת ליצמן זנחה דווקא את החולים הקשים יותר, שמן הסתם, מצבם הכלכלי הוא גם הקשה ביותר.  

האם אפשר להוזיל את המחיר? הנה מספר הצעות: 

ביטול המע"מ 

ביטול המע"מ על הקנאביס הרפואי יוריד את המחיר מיידית ב- 17%. 

ביטול האריזה

השקילה והאריזה של הקנאביס בשקיות ובאריזות הקרטון המפוארות מהווה חלק בלתי מבוטל מהעלות. 

ובכן, מי קבע שהקנאביס חייב להגיע בשקיות של 10 גרם? 

מדוע שבית המרקחת לא יקבל את הקנאביס בתפזורת, בשקיות גדולות עם חותמת כשרות של המעבדה? הרוקח יאכסן את תכולת השקיות בצנצנות זכוכית כהות אטומות לאור, זאת על מנת לשמור על איכות הפרחים. הלקוח יוכל לרכוש כל כמות שירצה, הוא לא יאלץ לרכוש שקית של 10 גרם מבלי לדעת אם וכיצד הזן הזה ישפיע עליו, הוא יוכל לרכוש גרמים בודדים ורק אחרי שהוא יתנסה בהם, להחליט אם וכמה לרכוש.

אם אינני טועה, ההכשרה של הרוקחים מאפשרת להם לפתוח את צנצנת הזכוכית, לשקול את הכמות הרצויה ולארוז אותה בשקית פלסטיק זולה. 

אני יודע שאם הקנאביס איננו ארוז בשקיות כפי שזה נעשה היום, הוא איננו עומד בתנאי תקן GMP. אולם תקן GMP נחוץ רק לקנאביס המיועד ליצוא אם כך, מדוע שלא להמשיך לארוז בשקיות את הקנאביס המיועד ליצוא  ולחסוך עלות מיותרת זו מהצרכן הישראלי?

אם הקנאביס הרפואי יגיע לבית המרקחת בתפזורת, ניתן יהיה להוזיל את מחירו בכ-20% נוספים. יחד עם ביטול המע"מ, אנחנו מתחילים להתקרב למחיר ריאלי. 

מרכז לחלוקה אזורי 

זהו ללא ספק הפתרון הזול ביותר לחולים, והרווחי ביותר למשרד הבריאות. המפסידים היחידים יהיו כל המתווכים שבדרך.

הרעיון הוא, שמשרד הבריאות יקים מרכזי חלוקה אזוריים לקנאביס רפואי. בכל מרכז אזורי שכזה ניתן יהיה לרכוש את הקנאביס הרפואי, אולם במקום יהיה נוכח רופא (לצורך חידוש מרשמים ו/או שינויי מינון), אח או אחות לצורך הדרכת מטופלים חדשים (שלא כמו תרופות אחרות, את חווית השימוש הראשונית עם הקנאביס מומלץ לעבור אחרי קבלת הדרכה מתאימה), יועץ תעסוקתי וכל מה שצריך בכדי לתת למטופלים את ארגז הכלים הרחב ביותר שיאפשר להם להפיק את מלוא התועלת מהקנאביס הרפואי. 

מאחר והקנאביס יגיע למרכזי החלוקה ישירות מהמגדלים (לאחר שיעמוד בהצלחה בבדיקות המעבדה), מחירו יהיה 8-10 שקלים לגרם. אם נוסיף לכך את העלות של מרכז החלוקה והצוות שלו (וכן רווח תפעולי מסוים למשרד הבריאות) המחיר לצרכן יהיה בסביבות ה 12 שקלים לגרם בלבד, פחות ממחצית ממחירו הנוכחי בבתי המרקחת. 

תנו לנו לגדל את הצמח לבד

הפתרון האחרון הוא הזול ביותר עבור המטופלים. איננו יכולים לגדל בעצמנו כדורים נגד כאבים, אבל אנחנו יכולים לגדל בעצמנו כמה שתילי קנאביס שיספקו לנו את התצרוכת העצמית שלנו. 

ע"פ ההצעה שלי, כל מטופל שירצה לגדל את הקנאביס לעצמו יצטרך לגשת לתחנת המשטרה הקרובה לאיזור מגוריו, ולחתום על טופס התחייבות שלא למכור את הקנאביס הרפואי שלו לאחר/ים. כל מטופל יוכל לגדל את הקנאביס לעצמו ולעד 10 מטופלים נוספים, אשר יחלקו איתו את עלויות הגידול. 

מי שירצה,  שיקנה בבית המרקחת ומי שלא יוכל לעמוד בעלויות יוכל לגדל לעצמו או למצוא מטופל אחר שיגדל עבורו. הכי פשוט, הכי הוגן, הכי פחות רווחי למערכת. 

השאלה היא - את מי משרתת המערכת. 

שלומי סנדק הינו יועץ בכיר עץ הדעת המרכז לקנאביס רפואי