בכל מה שנוגע לקנאביס, ההבדלים בין המינים בצריכה ושימוש, כמעט ולא מדובר. כדאי לדעת שההבדלים המגדריים משפיעים באופני הצריכה, באופי ההשפעה ובתזמון.

אמנם גם לגברים וגם לנשים יש מערכת אנדוקנבינואידית, אבל היא מושפעת מאלמנטיים הורמונליים שונים. לפני 300 שנה השימוש המרכזי בצמח היה בשמנים ונעשה בו שימוש לטובת בעיות הורמונאליות וריפוי דלקות כאלה ואחרות, בין היתר, בשימוש במריחה. או אז, המדע השתלט על כל הנרטיב הטיפולי, אך הוא חסר באספקט הקנאביסטי והמגדרי שלו (כפי שהוכיחה הרפואה המגדרית, רוב המחקרים הרפואיים נעשו על גברים ולכן הידע של תסמינים ומחלות שכיחות בקרב נשים נחקרים רק בעשורים האחרונים, כמו גם העובדה שרופאים לא לומדים כלל על קנאביס כך שרבים מהם לא מודעים להשפעתו, ומודים בכך).

ההבדל הראשוני בין גברים לנשים הוא, שגברים לא מקבלים מחזור. נשים כן. אם לדייק, המחזור החודשי מעביר את בנות המין היפה מעגל הורמונלי שחוזר על עצמו כל חודש מגיל 12 עד גיל 50, מה שיוצא בערך כ-450 פרקי מחזור (שהם במצטבר כ-4 שנים). המחזור החודשי הוא כמובן מהלך הורמונלי שעוברת כל אישה בגילאי הפוריות ובסופו היא נכנסת ל"מנפאוזה", תקופת גיל המעבר. לגברים, כאמור, אין את אותם מעגלים הורמונליים, הם לא עוברים היריון ולא יולדים. גם תסמיני גיל המעבר שלהם קלים בהרבה. אבל איך כל זה קשור לקנאביס? 

ישנן חברות שמתייחסות לנושא וגם פורומים אינטרנטיים נשיים בישראל ובעולם נדרשים לשאלות אלו בדיוק.  רוב רובו של המחקר והשיווק של הצמח הוא ככזה שמיועד בעיקר לצריכה בשאיפה או בליעה, אך המודעות לתועלת הנשית מהצמח רק הולכת ועולה. גם היום נאספות אין ספור עדויות רבות של נשים אודות שימוש בשמני קנאביס ביתיים בריכוז גבוה, במטרה להקלה על מכאובים אלו במריחה. 

מהעדויות שעלו, בין היתר, מריחת שמן על אזור הרחם בזמן כאבי הוסת, תביא לחימום המקום והקלה על ההתכווצויות (שהן כאבי המחזור למעשה). גם בצוואר הרחם, שם כלי הדם חשופים ומתרחבים מייד במגע ישיר עם החומר הפעיל, מה שכנראה שמשחרר את השרירים הכאובים באפס זמן (החומרים הפעילים בשמן עובדים מהר יותר במפגש עם כלי דם חשופים). מעבר לשימוש במריחה על כאבי מחזור, גם שאיפה מן הצמח תועיל להרגעה של תסמינים הורמונליים נפשיים ומצבי רוח סביב המחזור. 

לנשים יש עור דק יותר

סיבה עיקרית נוספת שהשמן משפיע אחרת על נשים היא, כי יש להן פחות טוסטסטרון (הורמון המין הזכרי העיקרי) מה שאומר עור דק ועדין יותר, ב 25% בממוצע מאצל גברים. כך שנשים ירגישו יותר את אלחוש הכאב בשימוש במריחה, לעומת גברים. זאת כמובן בנוסף לפעילות הורמונאלית אינטנסיבית בהרבה בדגש על האגן והחזה (גודש בחזה בזמן מחזור למשל). יתרה מזאת, אם גברים ימרחו את השמן על איבר מינם,  הוא יהפוך רפוי ותיהרס להם הזקפה. אם הם ימרחו אותו על שריר תפוס או ברך כאובה (בדומה לשימוש במשחת בן גיי או וולטרן), הם עדיין ירגישו אותו פחות בשל השוני בתחושתיות וההבדל בעובי העור באיברים השונים. 

שימוש במהלך ההיריון 

המכון להיריון בסיכון מאשר לנשים היריוניות רישיון לקנאביס רפואי, וזאת לאור מחקרים שהוכיחו כי הפסקת צריכה בזמן היריון עלולה להביא את האמא למצב דחק ומכאן גם את התינוק, אך עדיין הדעות חלוקות. עבור רבים, לראות אישה מעשנת בהיריון זהו מראה איום ולא מתקבל על הדעת ונזקי העישון, כמובן, ידועים לכל. 

מחקר שנעשה בבית החולים "מאטר" בבריסביין, אוסטרליה, במשך תקופה של 7 שנים (2000-2006) ובו לקחו חלק 25 אלף נשים מוכיח שקנאביס הוא הסם האסור הנפוץ ביותר בקרב נשים בגיל הפוריות במדינות מפותחות, כולל ארצות הברית ואוסטרליה (1,2). בסקר ארצי בשנת 2007, 30.0% מהנשים האוסטרליות בגילאי 14 ומעלה השתמשו בקנאביס בתקופה מסוימת בחייהן. מתוך אותן נשים אוסטרליות, 6.6% דיווחו כי השתמשו בקנאביס במהלך 12 החודשים האחרונים, כאשר שיעור גבוה יותר דיווח על ידי נשים בגיל הפוריות. רוב המחקרים ככולם נעשו על צריכת קנאביס בשאיפה. 

גם במקרה של תסמונת היפרמזיס גרבידרום, התוקפת  0.3 ל-1.5% מהאוכלוסיה. התסמינים העיקריים שלה באים לידי ביטוי בכ- 30 הקאות ביום עד שבוע 20 וממוצע של 1.3 אשפוזים במהלך ההיריון. יש לא מעט עדויות שמגיעות מנשים שסבלו מהתסמונת במהלך ההיריון ונעזרו בקנאביס, אשר סיפרו שהאידוי הציל להן את ההיריון, פשוטו כמשמעו.

מחקרים בנוגע לשימוש בשמן במריחה בזמן ההיריון לכאבים שונים (חזה, בטן,גב) אין. מה שיש הן עדויות של נשים שהשתמשו בו בכל מיני הזדמנויות, כמו למשל, לאחר הלידה (במריחה). נשים שעוש בו שימוש, סיפרו שעזר לכאבים וקיצר את זמן ההחלמה, הצלקות והכאב.

פילוח מגדרי של מחלות נותן תמונה אחרת

במקרים של הפרעה פוסט טראומתית (PTSD) ממנה סובלים 1.5% מהאוכלוסיה (אם כי ישנו תת דיווח) ומערבת חשיפה לאירוע המאיים במוות, פציעה קשה או אלימות מינית, לנשים יש סוכוי גבוה יותר לפתח את ההפרעה. כל אישה בישראל תוטרד מינית, כל אישה שלישית תותקף מינית וכל אישה שביעית תקלע לאונס בחייה. כשמדברים על החברה הישראלית כמוכת פוסט טראומה זה בד"כ בקונוטציה צבאית, אך הסטטיסטיקות בנוגע לאלימות מינית והשלכותיה בחברה שלנו, ברוב המקרים כלפי נשים - הן איומות. אגב, גם האפקט של תרופות פסיכיאטריות היו שונות מגדרית בהקשרים מסוימים, כך על פי מחקרים.

וגם במחלות אחרות, כמו למשל: פיברומיאלגיה, מחלת כאב בעלת מקורות נפשיים ויחס מגדרי של 3/1 "לטובת" נשים. נשים שסובלות מהמחלה תיארו כי הן מעדיפות לצרוך את הקנאביס בשמן במריחה, וכי חשו הקלה משמעותית בכאב. 

אנדומטריוזיס היא גם  מחלה שתוקפת רק נשים, אם לדייק, כ- 0.3% מכלל הנשים. זמן האבחון שלה בד"כ ארוך, אך בסופו ניתן לקבל אישור לשימוש בקנאביס רפואי להקל על כאב. גם בהקשר זה ישנם דיווחים רבים על נשים שעשו שימוש בשמן במריחה באיזור האגן ועזר להם מאד וישנן חברות שהוציאו מוצרים יעודיים מבוססים עדויות לצורך זה. 

בכל הנוגע לצרכי נשים וקנאביס, מסתבר שלעולם יש עוד מה ללמוד, כמ כל תחום הרפואה המגדרית שמחלחלת לעולם הרפואה, אך באיחור משמעותי,. כך גם הידע בשוק הקנאביס.