מאז פרוץ המלחמה, בישראל חלה עליה דרמטית בשיעורי השימוש בקנאביס, בעיקר בקרב אנשים הסובלים מתסמינים המזוהים עם הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD). בדצמבר 2023 פרסם המרכז הישראלי להתמכרויות ובריאות הנפש דוח לפיו 13.4% מהישראלים צורכים קנאביס בסיכון מוגבר – לעומת 12.5% בשנת 2022 (גם בנוגע לחומרים אחרים חלה עליה משמעותית בשיעורי השימוש. בולטת במיוחד עליה של 180% בצריכת כדורי שינה). מהדוח עולה קשר ישיר בין עליה בשיעורי PTSD באוכלוסייה הישראלית לבין העלייה בשימוש מסוכן בחומרים ממכרים: נמצא כי 1 מכל 3 נשים סובלת מתסמינים פוסט טראומתיים, כמו גם 1 מכל 5 גברים. עוד נמצא כי שיעורי השימוש בחומרים ממכרים בקרב הסובלים מתסמינים אלו עומד על לא פחות מ-50 אחוזים, ובייחוד בקרב אנשים שנחשפו לאירועי ה-7.10 באופן ישיר – לוחמים ואזרחים כאחד.

מחקר שנערך על ידי חוקרים ישראלים מהמרכז האקדמי אחווה, אוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת קולומביה בניו יורק מציג נתונים דומים. המחקר פורסם במהלך חודש אפריל בכתב העת המדעי Journal of Psychiatric Research והוא מתבסס על נתונים שנאספו חודש אחד אחרי מתקפת הטרור של ה-7.10. בקרב 415 אזרחים ישראלים יהודים וערבים שהשתתפו במחקר, נמצא כי 1 מכל 3 סובל/ת מתסמינים של PTSD. במקביל, מציגים החוקרים עליה של 5.5% בשיעורי השימוש בקנאביס, כאשר האפקט בולט בעיקר בקרב גברים.

לוחמים בפעילות ברצועת עזה
לוחמים בשדה הקרב. ההשפעות עלולות להופיע אחר כך

יש לציין כי העלייה בצריכת חומרים ממכרים מתבטאת לא רק בשיעורי השימוש בקנאביס, אלא גם בחומרים נוספים כמו כדורי שינה, משככי כאבים ואלכוהול. למען האמת, באותם החומרים שיעורי השימוש עלו באחוזים גבוהים אפילו יותר - תופעה המיוחסת, בין היתר, לעובדה שאחוזי השימוש בקנאביס בישראל הם בין כה וכה גבוהים למדי, והיו כך גם לפני המלחמה. עוד כדאי לשים לב שהנתונים הנ"ל מתייחסים לשימוש לא חוקי בקנאביס, ולאו דווקא למטופלים ברישיון, שכן מספר הרישיונות בהתוויה של PTSD לא השתנה באופן משמעותי מאז אוקטובר 2023. ועם כל זאת, הנושא של קנאביס הוא ייחודי וכדאי להעניק לו תשומת לב מיוחדת, שכן קנאביס נחשב בעיני רבים כתרופה לגיטימית לחלוטין ל-PTSD, וכטיפול שיכול לספק לא רק ריחוק זמני מקשיי היומיום, אלא מזור אמתי להפרעה שקשה מאוד להתמודד איתה.

האמת עדיין לא ברורה

מלחמות גוררות עמן הרבה כאב, פיזי ונפשי כאחד. כיום בהחלט נראה כי קיימת עליה במודעות הציבורית ל-PTSD בישראל ובעולם, ולצורך הקריטי לסייע לסובלים ממנה להתמודד עם פגיעות נפשיות שלא תמיד נראות על פני השטח, אבל הן שורפות וכואבות כמו פצע פתוח. בשנים האחרונות גובר מאוד העניין בקשר שבין שימוש בקנאביס לבין PTSD. מחד, השימוש בצמח כטיפול רפואי באנשים הסובלים מתסמינים פוסט-טראומתיים הפך לשגור למדי בלא מעט מדינות, וישראל ביניהן; זאת על בסיס מחקר מדעי ההולך ומתרחב, אבל בעיקר על רקע עדויות רבות מספור של אנשים הסובלים מפוסט טראומה, ואשר הקנאביס שינה את חייהם מהקצה לקצה. מנגד, קיים חשש אמתי משימוש לא מפוקח בקנאביס, שעשוי לספק הקלה זמנית מזוועות המלחמה, אבל עלול גם להוביל להתמכרות ואף להיות כרוך בהגברה של תסמיני חרדה ולהחמיר את הפגיעה בתפקוד היומיומי. אחרי הכל, מדובר בחומר שהשימוש בו עדיין לא חוקי ברוב חלקי העולם, וגם בישראל מרבית הצרכנים משתמשים בו ללא היתר חוקי ורוכשים את הצמח בשוק השחור. כלומר, לא תמיד הם יודעים איזה זן הם צורכים, מה הוא מכיל, והאם זה באמת ה"טיפול" לו הם זקוקים כעת.

מעשן קנאביס (צילום: guruXOX, shutterstock)
האם קנאביס הוא הפיתרון? | צילום: guruXOX, shutterstock

בתחילת המלחמה פרסם משרד הבריאות אזהרה מפני שימוש בקנאביס לצורך מניעת PTSD. האזהרה עוררה זעם בקרב קהילת מטופלי הקנאביס בישראל, כמו גם בקרב חלק מהרופאים העוסקים בנושא, אבל למעשה מדובר באזהרה שיש לה בסיס הגיוני; או ליתר דיוק, אין בסיס מספיק רחב כדי לטעון אחרת. כלומר, על אף שאנשים רבים טוענים שקנאביס עוזר להם להתמודד עם תסמינים של PTSD, משרד הבריאות לא יכול לבסס המלצות רפואיות לכלל הציבור על בסיס "אנשים רבים". המלצות שכאלה צריכות להגיע על בסיס מחקר מדעי נרחב עם אוכלוסייה קלינית, דבר שהוא עדיין נדיר למדי כשזה מגיע לקנאביס.

לא כל אדם שחווה טראומה הוא מטופל פוסט-טראומתי

ננסה לעשות קצת סדר בדברים: לא כל אדם שיחווה אירוע טראומתי יפתח PTSD. למעשה, מחקרים קובעים כי "רק" כ-25% מהאנשים שנחשפו לאירוע טראומתי יפתחו את ההפרעה, שתאובחן לפחות חצי שנה לאחר האירוע הטראומתי (שכן אם אתם חווים מצוקה כלשהי בסמוך לאירוע, הרי שלא מדובר בפתולוגיה, וברוב המקרים הבעיה תחלוף אט-אט מעצמה). אדם יוגדר כסובל מ-PTSD אם הוא חווה לפחות חלק משורה ארוכה של תסמינים, ביניהם סיוטי לילה, פלאשבקים, תגובתיות רגשית או גופנית לזיכרונות טראומתיים, קושי להיזכר באירועים הטראומתיים עצמם, פגיעה בתפקוד, מצב רוח ירוד, קשיי שינה ועוד. זאת, כפי שצוין לעיל, אם התסמינים הללו מופיעים גם אם עברה תקופה משמעותית מהאירוע הטראומתי עצמו. על אף כל העדויות שנאספו בנוגע ליעילות הקנאביס להפחתת תסמינים של PTSD ולהקלת סבלם של אנשים הסובלים מההפרעה, אין בנמצא מספיק עדויות מחקריות שיבהירו האם שימוש בקנאביס בסמוך לטראומה עשוי למנוע את התפתחות ההפרעה (למרות שעדויות לכך ממחקר בבעלי חיים דווקא יש) או שמא עלול בכלל להחמיר אותה. עדויות אנקדוטיות תוכלו למצוא מכאן ומכאן.

תפרחות קנאביס (צילום: Mitch M, shutterstock)
תפרחות קנאביס. מועיל או מזיק? | צילום: Mitch M, shutterstock

קנאביס הוא צמח שהשימוש בו הוא עתיק יומין, אבל המחקר בנוגע אליו חדש יחסית. לכן, הרבה מאוד שאלות בנוגע להשפעות שלו עדיין פתוחות, והתשובה להן לא ידועה עד הסוף. יתרה מכך, ברוב המקרים התשובה לשאלות הללו היא מורכבת למדי. אחרי ככלות הכל, 'קנאביס' היא מילה המתארת מגוון אדיר של זנים, המכילים הרכבים שונים ומשונים של חומרים פעילים המקנים לצמח תכונות שונות – גם בהשפעת כל חומר בנפרד וגם בהשפעת האינטראקציה ביניהם (מה שמכונה "אפקט הפמליה"). השונות האדירה הזו בין זנים שונים של אותו הצמח קיימת כמובן גם בגידולים חקלאיים רבים אחרים, אבל את רובם המוחלט אנחנו לא צורכים בעישון (כלומר אנחנו לא נושמים עגבנייה, למשל), ורובם גם לא מכילים חומרים בעלי השפעה פסיכו-אקטיבית. לכן, ההשפעה של קנאביס משתנה בהתאם לזן, למינון ולאופן השימוש בו; כשמדובר באנשים הסובלים מפוסט טראומה – הפרעה פסיכיאטרית מורכבת ורגישה במיוחד – לשונות הזו עשויה להיות השפעה מכרעת על האפקט של הצמח על האדם המשתמש בו.