לפני מספר שבועות פורסם מקרה נדיר של צעירה אמריקאית שגילתה כי שימוש קבוע בקנאביס הוא הגורם לתופעה הרפואית ממנה היא סובלת. האישה, בת 23, פונתה לחדר מיון בערך אחת לחודש במשך כשנתיים, כשהיא סובלת מכאבי בטן, בחילות והתקפי הקאה קשים. במשך כל התקופה הזו רופאיה היו חסרי אונים, וכל טיפול אפשרי העלה חרס. רק כשהבינו הרופאים כי הצעירה צורכת קנאביס באופן קבוע, העלו את האפשרות שהיא סובלת מהפרעה נדירה שנקראת "תסמונת היפראמזיס של קנאביס" (Cannabis Hyperemesis Syndrome) – התקפי בחילה והקאה בלתי נשלטים, הנובעים משימוש יתר בקנאביס. כשהורו לה לחדול את השימוש בקנאביס, הבחילות נעלמו מעצמן, והצעירה הבינה כי היא אכן סבלה מהסינדרום החריג.

בהתחשב בשימוש ההולך וגובר ברכיבים שונים של צמח הקנאביס להקלת בחילות, עצם קיומה של התופעה מפתיע משהו. זאת במיוחד בהיעדר דיווחים רבים אודות אנשים הסובלים ממנה. אבל בשנים האחרונות, ככל שעולה המודעות לצמח, עולים גם שיעורי השימוש בו, ובעיקר מתגברת התחושה כי זה בסדר לצרוך קנאביס, לגיטימי לדבר על זה, ובמקומות רבים בעולם זה אפילו חוקי. לכן, תופעות שעד לפני שנים ספורות נותרו באפלה, לפתע מקבלות מקום לביטוי.

מעשן קנאביס (צילום: guruXOX, shutterstock)
גבר מעשן קנאביס | צילום: guruXOX, shutterstock

הטיפול הטוב ביותר – להפסיק לעשן קנאביס

תסמונת היפראמזיס של קנאביס היא מצב המוביל להקאות ולבחילות חוזרות וחמורות, המופיע בקרב צרכני קנאביס כרוניים. לפני כשנה פורסם בכתב העת המדעי Medical Principles and Practice מאמר מקיף בנושא, וממנו עולה שהיפראמזיס של קנאביס מופיעה אחרי לפחות חצי שנה של שימוש כרוני בצמח, אך כי לעתים היא עשויה לצוץ גם לאחר שנים רבות של שימוש יומיומי.

הטיפול הטוב ביותר בהפרעה, כפי שצוין גם במקרה שפורסם בשבוע שעבר, הוא פשוט להפסיק להשתמש בקנאביס. אבל לעתים יש צורך בטיפולים אחרים. מדוע? בראש ובראשונה, בשל העובדה שישנם מטופלים הסובלים מהפרעות שונות, מכאבים כרוניים ועד אפילפסיה, ששום תרופה לא העניקה להם מענה רפואי ראוי כפי שהעניק להם הקנאביס. הפסקת הטיפול בקנאביס אצל אותם האנשים אולי תעלים את הבחילות, אבל תגרע ממצבם הרפואי, בגללו החלו את הטיפול בקנאביס מלכתחילה. שנית, ישנם צרכנים הסובלים מהתמכרות לקנאביס, או מ'הפרעת שימוש בקנאביס', בשמה המקצועי. סביר להניח שהפחתת השימוש בקנאביס תיטיב עמם, אבל יתכן שיהיה להם קשה מאוד לעשות את זה, ולכן דיה לצרה בשעתה; במקרים מסוימים, הדבר הדחוף ביותר הוא לטפל בבחילות ובהקאות, ורק אחרי זה לבחון דרכי גמילה יעילות.

אישה מקיאה, סובלת (צילום: New Africa, shutterstock)
אישה סובלת מבחילה | צילום: New Africa, shutterstock

מספר תרופות הוכחו כיעילות במידת מה לטיפול בהיפראמזיס של קנאביס. בין השאר, נמצא כי מריחה חיצונית על הבטן של משחת קספאיצין (החומר הפעיל בפלפל חריף), המשמשת לרוב לשיכוך כאבים, עשויה להביא להקלה בסימפטומים של ההפרעה. גם דרופרידול, תרופת הרגעה המשמשת גם להקלה של בחילות, יכולה להועיל, וכן גם הלופרידול, תרופה אנטי-פסיכוטית שנועדה במקור לטיפול בסכיזופרנים ובאנשים הסובלים מהפרעה בי-פולארית. ככלל, תרופות להקלת בחילות עשויות לסייע באופן זמני כנגד התופעה, אבל במידה והמטופל מעשן קנאביס במקביל, יעילות התרופות ככל הנראה תהיה פחותה.

למה זה קורה?

כשזה מגיע לקנאביס, הרבה מאוד תופעות עדיין חסרות הסבר מדעי. העובדה שבמשך עשרות שנים חל איסור כמעט מוחלט לעסוק בחקר הקנאביס הביאה לכך שרק בשנים האחרונות התפתח המחקר באופן משמעותי במדינות רבות בעולם. על אף שהתחום משגשג למדי, ובשנים האחרונות מתפרסמים מאות מחקרים חדשים בנושא בכל חודש, הידע המחקרי על קנאביס עדיין נמצא בפיגור משמעותי לעומת תחומים אחרים בעולם הרפואה והפארמה, ובוודאי ביחס למקום שהוא יכול היה להיות בו, לו רק ניתן האישור למוסדות מחקריים לייבא את הצמח ולבחון אותו, כמה עשרות שנים קודם לכן.

הרבה פרחי קנאביס (צילום: ssssssssssssssss, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: ssssssssssssssss, shutterstock

על כן, גם בנוגע להיפראמזיס של קנאביס יש מעט מאוד ידע, והרבה יותר השערות. במילים אחרות, לא ידוע באמת מה גורם לתופעה, אבל כותבי המאמר שהוזכר לעיל, מאוניברסיטת טורונטו בקנדה ומטריניטי קולג' בדבלין, מציגים מספר השערות. הסבר אפשרי אחד מבוסס על המערכת האנדוקנבינואידית בגוף. זו המערכת שבמרכזה הקולטנים דרכם פועלים רכיבי הקנאביס ביונקים. קולטנים אלו נפוצים בכל הגוף, ולכן כידוע יש לקנאביס השפעה רבה על המוח ועל מערכת העצבים, אבל לא רק עליהם. גם מערכת העיכול שופעת בקולטנים קנבינואידים מסוג CB1, והפעלה מוגברת שלהם על ידי רכיב הקנאביס THC עשויה להביא לירידה בפעילות מערכת העיכול, ובכך להפחתת פינוי המזון מהקיבה. תופעה זו עלולה להתבטא בבחילות ואף בהקאות, הן התסמין העיקר של היפראמזיס של קנאביס.

הסבר נוסף שעלה במאמר נוגע להצטברות של THC בשומני הגוף, כחומר מסיס בשומן. במצבי סטרס, או בכל מצב אחר הגורם לפירוק שומנים, עשויות להשתחרר כמויות גדולות של מולקולות THC שהצטברו בשומנים ולגרום לתסמיני בחילות והקאות. אפשרות שלישית שעולה בספרות המדעית נוגעת לשונות גנטית יחסית נדירה, שגורמת להאטה בקצב הפירוק של THC בגוף, ויכולה להוביל בין השאר גם לתופעה של בחילות בעקבות צריכת כמויות גבוהות במיוחד של קנאביס.

כך או כך, הדבר הכי טוב שיכול לקרות לצרכני הקנאביס בעולם הוא שעולם המדע ימשיך להיפתח לחקר של הצמח הזה, וללמוד בצורה המעמיקה ביותר שאפשר כיצד הוא גורם לכל הדברים שהוא גורם. כך נדע למצות את הפוטנציאל המקסימלי שלו, וכך גם נדע טוב יותר כיצד להימנע מתופעות לוואי מזיקות, שלא לומר הרסניות, כמו היפראמזיס של קנאביס.