בתחילת חודש אפריל נכנסו לתוקף התקנות החדשות של משרד הבריאות, המהוות למעשה מעבר ממשטר של הנפקת רישיונות קנאביס למטופלים, למשטר של מרשמים. המשמעות הישירה, לכאורה, היא דילוג על שלב בירוקרטי מגביל ביותר, במהלכו נאלצו מטופלים רבים להמתין שבועות ואף חודשים לתשובת הנכספת לשאלה האם היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) מאשרת את הנפקת רישיונם להשתמש בקנאביס. מדובר בתקופת המתנה שבעבור חלק מהמטופלים – חולים אונקולוגיים, למשל – עשויה להיות קשה במיוחד. זאת בנוסף להבנה שבהחלט יתכן שהבקשה לרישיון, על אף שנשלחה על ידי רופא מומחה שבדק את המטופלים, עשויה לחזור עם תשובה שלילית, דבר שיגרור הגשת ערעורים ושבועות נוספים של המתנה, תקווה וייסורים.

על פניו, המעבר לשיטה של מרשמים היא מהלך מבורך ביותר. היא מאפשרת לרופא המטפל (כזה המוסמך לטפל בקנאביס) להנפיק מרשם לקנאביס ולשלוח את המטופל ישירות אל בית המרקחת, במקום אל שבועות מורטי עצבים של המתנה. בנוסף, קופות החולים מספקות שירות שאמור לזרז את התהליכים: באתריהן של קופות החולים כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית ניתן למצוא קישור שמאפשר הגשת בקשה מהירה לקבלת מרשם לקנאביס. הבקשה כרוכה בצירוף המלצה מרופא מומחה רלוונטי (כל רופא שאינו רופא משפחה רשאי להמליץ על טיפול רק בעבור הפרעה או מחלה הקשורה בתחום ההתמחות שלו), מה שאומר שעדיין צריך להמתין לקבלת תור לרופא מומחה, אבל לא חייבים להמתין לרופא המוסמך להנפיק מרשמים לקנאביס בעצמו. במידה והתהליך פועל כראוי, יתכן בהחלט שקבלת מרשמים לקנאביס עשויה להיות מהירה כמעט כמו בעבור כל תרופה אחרת. באתר של מכון "מור" של קופ"ח כללית, למשל, נרשם כי המרשם יונפק בתוך 5 ימי עסקים מרגע הגשת הבקשה (במידה והוא יאושר, כמובן).

רישיון לקנאביס רפואי
דוגמה לרישיון קנאביס

עם זאת, יש כמה אותיות קטנות שהופכות את הרפורמה המבורכת לכאורה לבעייתית במיוחד: ראשית, הרפורמה החדשה רלוונטית לגבי רשימה ארוכה מאוד של התוויות רפואיות, למעשה כמעט כל ההתוויות המאושרות בישראל לטיפול בקנאביס, חוץ משתיים: כאב כרוני והפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD). מבט קצר על נתוני היק"ר המתפרסמים מדי חודש, יחשוף בפניכם את הנתון הבא: נכון לחודש מרץ 2024, כלומר ערב כניסתה לתוקף של הרפורמה, בישראל רשומים כ-135,000 אנשים המטופלים בקנאביס. מתוכם, 101,017 מטופלים תחת התוויה של כאב כרוני או PTSD. במילים אחרות, הרפורמה החדשה אינה רלוונטית ל-75% ממטופלי הקנאביס בישראל.

נמשיך הלאה. משרד הבריאות מבהיר ומדגיש כי הנפקת רישיונות קנאביס תתבצע רק תחת רפואה ציבורית. מי מכם שניסה לאחרונה לקבוע תור לרופא מומחה ברפואה הציבורית יודע כי מדובר בהליך שעלול להיות כרוך בהמתנה של שבועות ארוכים, במקרה הטוב. עכשיו, נסו להניח כמה זמן ייקח להשיג תור בקופת החולים לרופא המוסמך לטפל בקנאביס, כאשר על פי אתר משרד הבריאות, בישראל רשומים כיום רק 65 רופאים כאלה. לפני כשנתיים היה מספר הרופאים המוסמכים לטפל בקנאביס כמעט כפול, אבל נראה שבשנים האחרונות יותר ויותר רופאים מוותרים על ההסמכה הזו, שהפכה עבור רבים מהם לעול מיותר, המחייב אותם לעסוק בבירוקרטיה מתישה ומעמיד רבים מהם בסיכון מול גורמים מפוקפקים בעולם התחתון. לכן, למיטב ידיעתנו, גם חלק גדול מהרופאים המופיעים ברשימה אינם עוסקים בקנאביס בפועל, מה גם שרישיונם של לא מעט רופאים נשלל מהם. על כל פנים, אין ספק שאם תרצו למצוא תור ברפואה הציבורית לרופא המוסמך להנפיק מרשם לקנאביס, ככל הנראה צפויה לכם אכזבה.

איש מעשן קנאביס (צילום: Rahul Ramachandram, shutterstock)
צילום: Rahul Ramachandram, shutterstock

לכאורה, כמצוין לעיל, ניתן לעקוף את הצורך למצוא רופא המוסמך לטפל בקנאביס, באמצעות המערכת הממוחשבת המסייעת להזמנת מרשמי קנאביס באתרי קופות החולים. אבל כאן נוצרת בעיה חמורה אפילו יותר, שכן בסופו של דבר המטופל נאלץ לפנות לרופא שאינו בהכרח הרופא המטפל הקבוע שלו, ויתרה מכך – זהותו של הרופא שיאשר או לא יאשר את הנפקת המרשם כלל אינה ידועה, ובוודאי שהוא אינו מכיר את המטופל או בדק אותו. "יש פגיעה מהותית בזכותו של החולה ללכת לאיזה רופא שהוא רוצה", מסבירה דנה בר און, יו"ר עמותת הקנאביס הרפואי. "הרפורמה מחייבת לא רק שהרופא שנותן את המרשם יהיה מהרפואה הציבורית, אלא היא מאלצת שהרופא שנותן את המרשם, בדיוק כמו היק"ר, לא יידע עליך כלום ושום דבר, בו בזמן שהיא מונעת ממך רופא שכן".

כוונתה של בר און נוגעת לכך שעד לאחרונה מרבית רישיונות הקנאביס הונפקו על ידי רופאים פרטיים. כלומר, רוב מטופלי הקנאביס צריכים למעשה לוותר על הרופא המטפל שלהם, על מנת לבקש את הטיפול שמסייע להם מרופא שלא מכיר אותם כלל. "הקופות סרבו להתעסק בזה", היא מסבירה, "אבל עכשיו ההמלצה צריכה להיות מרופא במוסד הציבורי. אז לא רק שמי שמחליט הוא לא הרופא שלך - הוא גם דורש שמי שימליץ לא יהיה הרופא שלך".

וכך, נראה שמ"רפורמת הקנאביס" המפוארת שמשרד הבריאות כה התגאה בה, לא באמת נותר הרבה. מלכתחילה, היא רלוונטית רק בעבור רבע מאוכלוסיית מטופלי הקנאביס בישראל, כאשר היא מונעת מהם להמשיך ולקבל טיפול מרופא שמכיר אותם וטיפל בהם בעבר. בנוסף, היא מעמידה את המטופלים במצב בו האישור לקבל המרשם שלהם תלוי ברופא שלא פגשו מעולם, וגם לא יוכלו לבקש לו יבקשו. "המטרה היא לנתק אותנו מהטיפול - לא להנגיש אותו", בר און מסכמת. "המטרה היא 'להוציא מהתמונה רופאים שמחלקים קנאביס' - בידיעה שבקופות החולים ההנפקה תהיה מצומצמת, בכמות ובטח גם במינונים".

תגובת משרד הבריאות: הרפורמה בתחום הקנביס שנכנסה לתוקף ב-1.4 היא צעד חשוב ומשמעותי בהקלה על ציבור המטופלים בקנביס רפואי ושיפור איכות הטיפול הרפואי בהם. כניסת הרפורמה לא שינתה את אופן קבלת מרשמים או רישיונות לקנביס, שניתנים רק תחת הרפואה הציבורית, כאשר גם לאחר כניסת הרפורמה לתוקף, יתאפשר לקבל המלצה מרופא פרטי שתיבחן על ידי הגורמים הרלוונטיים בקופות החולים, שיקבלו החלטה על פי התיק הרפואי של המטופל.

בנוסף, כחלק מיישום המלצות וועדת בועז לב, הוועדה המקצועית שבחנה את הנושא, וכן לאור מורכבות המעבר מרישיונות למרשמים, המעבר המלא למרשמים נעשה בשני שלבים. לאחר יישום מלא של השלב הנוכחי תיבחן השלמת המהלך בכלל ההתוויות.