השפעתו של צמח הקנאביס על גוף האדם מבוססת על שילובם של החומרים הפעילים השונים שקיימים בו, והאינטגרציה של החומרים הללו מייצרת השפעה קולקטיבית המכונה "אפקט הפמליה". החומרים הפעילים שלוקחים חלק בעיצוב השפעה זו של הקנאביס על גוף האדם כוללים לא רק קנבינואידים אלא גם טרפנים, ואחד העיקריים בהם הוא טרפן הנקרא מירסין (Myrcene). התצורה הנפוצה ביותר בה קיים מירסין בצמח הקנאביס נקראת 'בטא מירסין' (ß-Myrcene), והוא נחשב לטרפן הנפוץ ביותר בזני הקנאביס השונים. לפי מחקרים, מירסין מהווה כ-20 אחוזים מכמות הטרפנים הכללית שקיימת בזני קנאביס רבים.

עלי קנאביס אינדיקה (צילום: Kym MacKinnon, unsplash)
עלי קנאביס | צילום: Kym MacKinnon, unsplash

>> כל מה שצריך לדעת על טרפנים

התכונות הדומיננטיות

התכונות הדומיננטיות של הטרפן מירסין כוללות קודם כל את התכונות הבולטות של כל טרפן בטבע - טעם וריח אופייניים שהוא מעניק לפרחי הקנאביס שמכילים אותו. במקרה של מירסין מדובר בשילוב של "אדמה" ו-"אורן", ולפי דיווחים של מטופלים רבים אלו מזכירים במעט את הטעם והארומה האופייניים של תבלין האגוז מוסקט. בנוסף, למירסין ישנן תכונות דומיננטיות אופייניות אשר מעצבות ומעשירות את השפעת הקנאביס הכללית על הגוף, בצורה שבאה לידי ביטוי בשלוש דרכים מרכזיות.

הנמכת רף של "מחסום הדם-מוח"

התכונה העיקרית שמייחדת את אופי ההשפעה של מירסין לעומת קנבינואידים אחרים היא סגולתו להנמכת הרף של "מחסום הדם-מוח", הקשור ליכולת ולמהירות בה משפיעים חומרים מתוך מחזור הדם על מערכת העצבים המרכזית. האופי בו מנמיכה צריכה של מירסין את הרף הזה מסייעת למעשה למירסין עצמו ולשאר החומרים הפעילים בצמח הקנאביס להחיל השפעה מהירה יותר ולעיתים גם חזקה יותר על גוף האדם, בצורה שנמדדה והוכחה בצורה מבוססת מאד במספר מחקרים שבחנו את סגולות השימוש הרפואי בטרפן הזה.

מעשן קנאביס (צילום: guruXOX, shutterstock)
מעשן קנאביס | צילום: guruXOX, shutterstock

חיזוק ההשפעה של THC

תכונה אחרת שמייחדת את ההשפעה של מירסין והופכת אותו לרכיב חשוב בהשפעה הקולקטיבית של הקנאביס על גוף האדם, היא היותו חומר המגביר את פוטנציאל הקשר החשמלי המרבי המתקיים בקולטנים האנדוקנבינואידים CB1. קולטנים אלו הם הקולטנים הייעודיים העיקריים דרכם מגיבה המולקולה THC כדי ליצור את ההשפעה הפסיכואקטיבית המוכרת של הקנאביס. על פי המידע המצוי במחקרים, מירסין מחזק את הקשר בין THC לבין קולטני CB1, ומביא הלכה למעשה להשפעה פסיכואקטיבית חזקה יותר של צריכת הקנאביס על המטופל.

THC (צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock)
THC | צילום: Dmytro Tyshchenko, shutterstock

הטרפן שמעייף

התכונה השלישית שמייחדת את מירסין מבין שאר הטרפנים היא הקשר שקיים בינו ובין השפעת "נעילת הספה" המפורסמת המשויכת באופן מסורתי לצריכה של זני אינדיקה, שפירושה למעשה השפעה מעייפת שגורמת לא לרצות לקום מהספה. במחקרים שבחנו את הקשר בין מירסין לבין "הגוון" המאפיין של השפעה "כבדה" ומעייפת, נמצא כי הוא מהווה את אחד הגורמים הדומיננטיים ביותר לקיומה של השפעה זו. למעשה, חוקרים ציינו כי קיומו של טרפן זה בזנים מסוימים מספיק לבדו כדי לשנות את אופי ההשפעה שלהם ולגרום להם "לרכוש" מאפיינים של "השפעת אינדיקה".

גבר מעשן ג'וינט (צילום: Alexandru Logel, shutterstock)
מעשן קנאביס עייף | צילום: Alexandru Logel, shutterstock

"טרפן האב": הפוטנציאל של מירסין בפועל

בנוסף לשלוש התכונות הללו, שבאות לידי ביטוי בהשפעת הקנאביס על גוף האדם, ישנה תכונה נוספת שהנה ייחודית למירסין בעולם הטרפנים. מירסין הוא "טרפן-אב" הלוקח חלק בתהליך היצירה (בריאקציה כימית) של טרפנים אחרים. במספר מחקרים נבחן האם ניתן לנצל תכונה זו של מירסין ליצירת כמות גדולה יותר של חומרים פעילים בצמח הקנאביס, אך נמצא כי הפוטנציאל לביצוע מניפולציה כזו הוא מינימלי. עם זאת, ניתן לתעל את המירסין להגברת ייצור של טרפנים מסוימים באמצעות הגברת טווחים מסוימים בספקטרום האור של תאורת הגידול שאליה היו חשופים הצמחים.

תפרחת קנאביס, מנגו (צילום: Gleti, shutterstock)
הטרפן מירסין. נפוץ גם במנגו | צילום: Gleti, shutterstock

תמציות מרוכזות של מירסין מופקות היום על ידי חברות טכנולוגיה העוסקות בתחום מחקר ופיתוח טרפנים, והן לאו דווקא עושות שימוש בקנאביס. זאת כיוון שניתן להפיק מירסין מצמחים פשוטים וחוקיים יותר לגידול מסחרי כמו למשל עשב לימון, כשות, עלי דפנה, מנגו ומספר לא מבוטל של פירות הדר. למעשה, התכולה הגבוהה יחסית של מירסין במנגו היא זו שהופכת אותו לפרי המוכר היטב בקרב מטופלים בתור גורם שיכול להעצים ולהאריך את ההשפעה המורגשת של צריכת קנאביס.

השימושים הרפואיים השונים של מירסין נבחנו במסגרת מחקרים במעבדה בתאים חיים ובעכברים. נמצא כי לטרפן זה יש סגולות פוטנציאליות בשיכוך כאבים, מניעת דלקות, מניעת חמצון לתאי הגוף ואף סגולה פוטנציאלית לשימוש בתחום האנטי-אייג'ינג. עם זאת, תחום הטיפול הרפואי בעזרת תמציות מרוכזות של מירסין או באמצעות זני קנאביס עתירי מירסין לא רק נמצא בחיתוליו, אלא סובל היום מהגבלות רבות. אלו נובעות מהופעתו של מירסין ברשימת החומרים המסרטנים הפוטנציאליים שמוגבלים לשימוש במדינת קליפורניה. החשש שמא מדובר בחומר שעלול בתנאים מסוימים להיות מסרטן מגבילה את השימוש המחקרי בו ואת האפשרות לעשות בו שימוש מוגבר בעולם הרפואה. לכן, מחקרים נוספים בנושא עדיין נחוצים.