זה לא סוד ששוק הקנאביס הרפואי הפך בשנים האחרונות ל"באז-וורד" בתחום התעסוקה. אנשים רבים שומעים על השוק המתפתח ועל הפוטנציאל האדיר הגלום בו וחלקם, בכנות, נדלקים מהרעיון של עבודה בסביבה "כיפית" של קנאביס.

אז ראשית כל, חשוב להבהיר שכיום עבודה בתחום הקנאביס, על כל יתרונותיה, היא לא עבודה של "סטלנים". להבדיל מברמנים לדוגמה שיש להם גישה ישירה לאלכוהול, עבודה בתחום הקנאביס, בכל שרשרת הייצור, הינה בסטנדרטים הדומים לתחום הפארמה והתרופות ואף מחמירים יותר כיוון שמדובר בסופו של דבר בחומר המוגדר בישראל כסם. גם בתחומים הנוגעים יותר בחקלאות, בחוות הקנאביס, בשלב הגידול ובקטיף, מדובר בהיקפי אבטחה נרחבים ובנהלים קפדניים שלא היו מביישים מתקן ביטחוני.

שוק הקנאביס נמצא כיום בסיטואציה ייחודית. מצד אחד – הוא רגע לפני הפריצה, כאשר מספר רב של חברות כבר מתבססות בו או מתחילות את דרכן כסטארטאפים מבטיחים. מנגד, על אף הצמיחה הדרמטית שהוא חווה בשנים האחרונות, כולם ממתינים ל"מפץ הגדול" – קרי הלגליזציה וכן תחילת ייצוא מסיבי מישראל – אז צפויות להפוך חברות הקנאביס הישראליות, שכבר עכשיו מובילות את השוק, לחברות עצומות בקנה מידה בינלאומי.

אז איך מגיעים לעבוד בתחום הזה? האם יש מסלול לימודים מסודר? אילו מקצועות בכלל מחפשים בתחום הקנאביס?

כדי לעשות קצת סדר, אספר שגם אני לא עברתי דרך "לימודי הקנאביס", וכך גם מרבית האנשים היום בתחום. למעט קורסים או חוגים בודדים, אין כמעט היום "לימודי קנאביס" מסודרים בשום מקום וגם אלו שקיימים אינם מבטיחים עבודה בתחום. 

זה מוביל אותי למסלול הראשון דרכו ניתן להגיע לתחום – הרפואה והמחקר.
עולם הרוקחות, רופאים ואנשים עם ניסיון בעולם הפארמה הם מצרך מבוקש בעולמות הקנאביס. אנחנו תמיד מחפשים אנשים מוכשרים שמבינים את עולם הפארמה, הרגולציה, הקשיים והדרכים המובילות לפתרון בעיות שמתגלות בעולם הזה של התרופות, שכן בסופו של דבר מטרתנו היא לסייע לציבור המטופלים ולספק לו מוצרי פרימיום בסטנדרטים פרמצבטיים, כמו כל תרופה שאנו מכירים. כמובן שישנו יתרון למי שבוגר קורס קנאביס רפואי, אבל זהו אינו תנאי סף.

מסלול נוסף דרכו ניתן להגיע לעולם הקנאביס הוא הנדסה ופיתוח. אנשים בעלי ניסיון או לכל הפחות תואר בהנדסה כימית, הנדסת ביוטכנולוגיה, מהנדסי ולידציות ומהנדסי תהליך תמיד נחוצים בחברות קנאביס. במחלקת המחקר והפיתוח תמיד מחפשים גם מומחים להנדסה כימית עם התמחות בתחומי האנלטיקיה, פורמולציות ותהליכים. כאן יש יתרון לכאלה שמגיעים עם ניסיון מעולם הפארמה ובמיוחד לבעלי ניסיון עבודה לפי תקן GMP (תו תקן לתנאי ייצור נאותים).

המסלול השלישי ואולי המתבקש ביותר – תחום החקלאות. אנשים שמגיעים לתחום עם ניסיון בגידול, או שלמדו את מקצוע החקלאות ו/או האגרונומיה באופן מסודר - כמובן שיש להם מקום בעולם הקנאביס. יתרה מכך, רבים מהם מוצאים בקנאביס עולם שלם ומרתק שלא נמצא כמעט באף תחום אחר בעולם החלקאות, שכן הם נדרשים לאתגרים מיוחדים כמו הצמחה והשבחה של זנים, עבודה עם טכנולוגיה מתקדמת ועבודה צמודה עם לקוחות קצה מתחום הפארמה.

לבסוף, חשוב מאד לציין כי חברות הקנאביס הן בבסיסן חברות בצמיחה ולכן כמעט תמיד תמצאו ביקוש גם למקצועות כמו שירות לקוחות, עובדי מחסן ומנהלי ייצור ואריזה, נהגי הפצה, מוקדנים, אנשי שיווק ומכירות, אנשי IT ואף עובדי עזר למעבדה. כל אלו ועוד הם נדבך חשוב בשרשרת הייצור וכל חברה שואפת לצרף לשורותיה אנשים איכותיים, במיוחד בתחום כה תובעני ורגיש כמו עולם הקנאביס.

לסיכום' אני בהחלט מבין את הסקרנות סביב עולם הקנאביס והיא בהחלט מוצדקת, אבל חשוב לשים לב שניגשים לתחום הזה מהסיבות הנכונות. לצערי, אנחנו לא המקום הנכון למי שחושב שאנחנו "מעשנים ועושים חיים כל היום", אבל בהחלט הכתובת למי שמעוניין בקריירה מרתקת וייחודית שמשלבת מדע, טכנולוגיה, חדשנות בעיקר – תחום שהמחקר בו נמצא בחיתוליו, אשר מתפתח במהירות מסחררת וצפוי לעבור עוד שינויים ולצמוח באופן משמעותי בשנים הקרובות.

 

הכותב הוא מנכ"ל פנאקסיה