עד לפני קצת יותר מעשור, ישראל נחשבה למדינה בעלת הפוטנציאל הגבוה ביותר להוביל את תחום הקנאביס ביציאתו מהחושך לאור – מ"מדרון חלקלק לשימוש בסמים קשים" ל"תרופת הפלא של המאה". היום, נראה כי למעט בתחום המחקר, ישראל משתרכת לה לאיטה מאחור. אפילו תאילנד, שעד לאחרונה הטילה עונש מוות על סחר בקנאביס, עקפה אותנו בקלילות לאחר שהכריזה לאחרונה על לגליזציה.

מדוע ישראל נעצרה? הסיבה הראשונה היא ללא ספק הפלונטר הפוליטי בו אנו נמצאים. תמיד חלמתי על היום בו הקנאביס יאחד בין יריבים, אבל מעולם לא חשבתי שהוא יאחד יריבים מבלי שהם עצמם יתנסו בו. והנה זה קרה: הקנאביס איחד בין סמוטריץ' למחמוד עבאס, בין טיבי לבן גביר. בסופו של דבר אין לי ספק שהם לא יצליחו למנוע את הלגליזציה אבל לצערי, הם מצליחים לעכב אותה.

גלגול ג'וינט (צילום: JuNiArt, shutterstock)
ג'וינט | צילום: JuNiArt, shutterstock

במובן מסוים, המציאות הפוליטית בישראל נראית כאילו נלקחה מסצנה הזויה במיוחד של "עליסה בארץ הפלאות": למרות שבקרב חברי הכנסת מסתמן רוב לתומכים בלגליזציה, משחקי הכוח והכבוד הפנימיים שלהם מונעים מהם מלהצביע על פי אמונתם, גם במחיר של עצירת הרכבת וגרימת נזק לנו, הנוסעים. חה"כ שרן השכל אמנם השיגה ניצחון מסוים בהורדת גובה הקנס שיוטל על מי שייתפס עם קנאביס לשימוש עצמי, אבל ציפינו ליותר. להרבה יותר.

בעוד שניתן להתייחס לפלונטר הפוליטי כאל תוצאה של "כוח עליון", אי אפשר שלא להתאכזב עמוקות מחברי הכנסת של מר"צ ובעיקר משר הבריאות, ניצן הורוביץ. בדצמבר 2020, בהחלטה היסטורית בה תמכה גם מדינת ישראל, הסירה ועדת האו"ם לענייני סמים נרקוטיים את הקנאביס מקטגורית הסמים בעלי רמת המסוכנות הגבוהה ביותר, והמליצה לסווג אותו מחדש בקטגוריה נמוכה יותר. בכך התאפשר למעשה לעבור למדיניות של מרשם מרופא, ללא צורך ברישיון כפי שמחויב כיום מתוקף אמנת הסמים משנת 1961. לו היה רוצה בכך, ומוצא את העוז והאומץ להתעקש אל מול פקידיו, הורוביץ יכול היה לחתום על צו שמבטל מיידית את הצורך בקבלת רישיון לשימוש בקנאביס רפואי, ומאפשר לקבל אותו מהרופא ישירות, בצורה של מרשם, בהתאם להחלטת ועדת האו"ם משנת 2020.

אין ספק שמעבר ממדיניות של רישיונות למדיניות של מרשמים ימזער לחולים בצורה משמעותית הן את הבירוקרטיה ואת הסחבת והן את העלויות הכרוכות כיום בקבלת הרישיון. בסמכותו של שר הבריאות לעשות זאת. הוא לא צריך הצבעה בכנסת, הוא לא צריך לארגן רוב להצעה. כל מה שהוא צריך זה ליטול את העט ולחתום.

ניצן הורוביץ (צילום: החדשות 12)
שר הבריאות ניצן הורוביץ | צילום: החדשות 12

עדיין לא מאוחר, ויש לקוות שהורוביץ, שלא שש להיעלם מהבמה הפוליטית, ימצא לבסוף את הדרך להשאיר את חותמו ולהיזכר בעיני הציבור כמי ששחרר את הקנאביס מכבלי היחידה לקנאביס רפואי האנכרוניסטית. עד אז, כאשר מצד אחד היחידה לקנאביס רפואי מתעקשת על הנפקת רישיונות באמצעות הרפואה הציבורית בלבד (כנראה שראשי היחידה מזמן לא ניסו לקבוע תור בעצמם למרפאת כאב ברפואה הציבורית) ומצד שני - השוק השחור זמין יותר מתמיד, מה הפלא שאנו עדים לאחרונה להתמתנות בעליה הקבועה לה הורגלנו במספר מטופלי הקנאביס הרפואי?

התמתנות זו תפסה בהפתעה את מרבית מגדלי ויבואני הקנאביס בארץ, שנתקעו עם עודפי מלאי גדולים מהמצופה. לכן, מטופלים שכבר קיבלו רישיון יכולים כבר עכשיו ליהנות מהוזלות משמעותיות בבתי המרקחת, אולם המטופלים שעדיין לא קיבלו רישיון יאלצו להמשיך לבחור בין הבירוקרטיה של משרד הבריאות לבין הזמינות של השוק השחור. אם ראשי משרד הבריאות ימשיכו לטמון ראשם בחול, לחיות בעבר ולהתעלם מהמציאות - סוחרי השוק השחור יודו להם מקרב לב וימשיכו לצחוק כל הדרך לבנק.

הכותב הינו יועץ לחברת בול-פארמה