אחת הטענות המוכרות ביותר של תומכי לגליזציה של קנאביס מתבססת על ההשוואה לאלכוהול. כיצד יתכן, עולה השאלה, שקנאביס זוכה ליחס עוין מהרשויות ומסווג כסם מסוכן, בעוד השימוש באלכוהול, שכיח בקרב בני נוער, חוקי לחלוטין ומכר באופן לגיטימי בכל פינה? בכתבה הזו ננסה לענות על השאלה מההיבט של נהיגה ברכב. האם השפעת הקנאביס על נהיגה ברכב דומה לזו שיש לאלכוהול? או שמא מדובר באפקט שונה לחלוטין?

השפעת קנאביס ואלכוהול על נהיגה

נכון להיום, נהיגה תחת השפעת אלכוהול הרבה יותר קלה לאיתור לעומת נהיגה תחת השפעת קנאביס, שכן שיטות הבדיקה לשימוש בקנאביס אינן מדויקות, ונהג עלול להיחשב "תחת השפעה" גם אם צרך קנאביס לפני שעות רבות, או אפילו לפני מספר ימים. אבל מלבד הבעייתיות הזו, נהיגה היא תחום שבו הקנאביס כמעט ולא מופלה לרעה לעומת האלכוהול, שכן החוק בכל העולם מתייחס בחומרה לנהיגה תחת השפעת אלכוהול בדיוק כפי שהוא רואה בחומרה נהיגה תחת השפעת קנאביס.

שוטר מדבר עם נהג רכב (צילום: Frame Stock Footage, shutterstock)
צילום: Frame Stock Footage, shutterstock

מדובר בעובדה שידועה לכל אחד, אבל מחקרים בהחלט מגבים אותה: אלכוהול פוגע ביכולות הנהיגה באופן משמעותי. עובדה פחות מוסכמת היא שגם קנאביס – שפוגע בכושר השיפוט ומאט את זמן התגובה – פוגע בבטיחות על הכביש. אבל מרבית המחקרים מעידים כי אכן כך הדבר: קנאביס משפיע על אופן הנהיגה. אבל האם שני החומרים הללו משפיעים על יכולות הנהיגה באותו האופן?

מחקרים ניסויים בתחום של נהיגה יכולים להתקיים בסימולטורים בלבד (שכן לא סביר שתהיה ועדת אתיקה בעולם שתאשר להשקות נהגים בוויסקי ולהעלות אותם אל כביש אמתי כדי לבחון את ההשפעה). מחקרים כאלה התפרסמו בשנים האחרונות במקומות שונים בעולם, וסוכמו במחקר מטא-אנליטי מקיף שפורסם בכתב העת Addiction ב-2022. מסקירה של 57 מחקרים, שכללו 1,725 משתתפים, עולה כי קנאביס גורם לנהיגה איטית יותר. זאת לעומת נהיגה מהירה יותר שמגיעה בעקבות צריכת אלכוהול (למשל מחקר שפורסם ב-Accident Analysis & Prevention ב-2010). עד כאן – מימוש הסטיגמה במיטבו. אבל בדומה לאלכוהול, מהמחקר עולה שקנאביס גורם גם לנהיגה עם יותר תנודות מצד לצד בנתיב הנסיעה ולירידה משמעותית בזמן התגובה. עוד מסקנה שחוזרת על עצמה במחקרים רבים היא ששילוב של אלכוהול וקנאביס ביחד פוגע ביכולות הנהיגה יותר מאשר כל אחד מהחומרים הללו בנפרד.

נהג שיכור (צילום: Paul Biryukov, shutterstock)
צילום: Paul Biryukov, shutterstock

אבל הנתון המעניין באמת הוא גם הנתון הכואב באמת: הקשר בין שימוש בקנאביס ו/או באלכוהול לבין תאונות דרכים. על פי נתוני משרד התחבורה האמריקאי, ב-31% מתאונות הדרכים בארצות הברית ב-2021 היה מעורב נהג שתוי. מחקר שפורסם ביוון ב-2019 (Experimental and Therapeutic Medicine) מראה שלא פחות מ-44% מתאונות הדרכים קשורות בנהיגה תחת השפעת אלכוהול. לאורך שנים, הנתונים אודות שימוש בקנאביס היו נמוכים יותר מאלכוהול באופן משמעותי, וכך גם נתוני תאונות הדרכים תחת השפעת קנאביס. לפיכך, איסוף נתונים שישווה באמת את רמת הסיכון של שני החומרים הוא דבר מסובך.

אבל בשלהי 2022 פרסם משרד התחבורה האמריקאי מחקר מקיף שמציג תמונה אחרת, של מציאות חדשה בה כמעט בחצי ממדינות ארצות הברית כבר יש לגליזציה של קנאביס. המחקר בחן אלפי מקרים של תאונות דרכים קשות, שהסתיימו בפינוי לבית חולים או במוות. לראשונה אי פעם בארצות הברית, קנאביס (25.1%) היה נפוץ יותר מאלכוהול (23.1%) בדמם של נהגים בתאונות דרכים קשות. מתברר כי כאשר הקנאביס נפוץ ונגיש לאזרחים רבים, הוא מעורב גם בתאונות הדרכים, לא פחות מאלכוהול. לפחות בכל הנוגע לנהיגה, עושה רושם שקנאביס ואלכוהול אכן עלולים להיות מסוכנים באותה המידה.