השבוע קראתי את זעקתו של האסיר מוטי חסין, שמשווע לטיפול רפואי עקב בעיות הגב מהן הוא סובל: 

"לאחרונה דרש חסין משירות בתי הסוהר לספק לו מזרן אורטופדי עקב כאבים עזים מהם הוא סובל בגבו לטענתו, ולמרות שנזקק לא פעם לטיפול רפואי מחוץ לבית הכלא כדי לטפל בכאביו, בקשתו לקבל מזרן אורטופדי נדחתה פעם אחר פעם", דיווח כתב מאקו שמעון איפרגן.

כמי שליווה במשך שנים חולים רבים שסובלים מכאב כרוני, אני יכול להעיד שבהעדר טיפול, הכאב יכול להוציא אדם מדעתו. כאשר החולה הוא אסיר, העדר טיפול יעיל בכאב עשוי להוביל לשחרור התסכול באמצעות אפיק האלימות.

בינואר 2010 ראיינתי את פרופ' רפאל משולם, המדען שמזוהה יותר מכל אחד אחר עם חקר צמח הקנאביס (גם בזירה הבנלאומית). שאלתי אותו בין היתר על הפוטנציאל שבשימוש בקנאביס רפואי לצורך הפחתת אלימות בקרב אסירים, ובמיוחד בכאלה הסובלים מכאבים ו/או מפוסט טראומה (שהרי הם בודאי עומדים בקריטריונים של משרד הבריאות).

פרופסור משולם לא נבהל מהרעיון: "אין ספק שהמערכת האנדוקנבינואידית, וזה נבדק, גורמת לירידה של חרדה". "והאם זה גם מוריד אלימות?" הקשיתי עליו. "זה תלוי ברמה (של ה- THC)", השיב פרופ' משולם. "ברמה שמשתמשים בארץ, אני מניח שכן".

קנאביס רפואי (צילום: 
GRAS GRÜN, unsplash)
צילום: GRAS GRÜN, unsplash

התחנה הבאה שלי הייתה אצל ד"ר יהודה ברוך, מי שהיה אחראי על הקנאביס הרפואי בימים ההם, בטרם הוקמה היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות.

"אז במקום לעשות חיפוש על האסירים כשהם חוזרים מחופשה, נצטרך לעשות עליהם חיפוש דווקא כשהם יוצאים לחופשה, כדי לבדוק שהם לא מבריחים סמים החוצה?" שאל אותי בנימה משועשעת למדי ד"ר ברוך כאשר הצגתי בפניו את הרעיון להעזר בקנאביס רפואי לצורך הפחתת אלימות בבתי הכלא.

"זה ללא ספק יוריד את האלימות בקרב האסירים ולכן גם יקל על הסוהרים", ניסיתי לשכנע אותו.
"ומאיפה נביא להם את הקנאביס?" ניסה ד"ר ברוך להקשות עלי, אולם גם לכך הייתה לי תשובה מוכנה: "נלמד אותם לגדל בעצמם! כך הם יוכלו לרכוש מקצוע, לעסוק בו לאחר שחרורם, להשתלב בחברה ולהגדיל את סיכוייהם להשתקם, בהנחה שעד אז תהיה לגליזציה" השבתי לו ברצינות מוחלטת.

בסופו של דבר ד"ר ברוך הציע לי לפנות לנציב שרות בתי הסוהר ולהציע לו את הרעיון. לאחר מספר ניסיונות כושלים לתאם עמו פגישה נואשתי, אבל אולי היום, באיחור של 11 שנה, השר החדש לבטחון פנים ירים את הכפפה? 

אין ספק שעל-מנת לשקול את הרעיון צריך להוציא את הראש גבוה מחוץ לקופסה, אבל היי -  האם ישנה דרך לא אלימה טובה יותר כדי לעודד את האסירים להשתקם? חוות הקנאביס הרבות שעתידות לקום יזדקקו בודאי לכח עבודה מיומן.

 

שלומי סנדק הינו יועץ בכיר ב- עץ הדעת - המרכז לקנאביס רפואי