בישול עם קנאביס הוא לא טרנד חדש בכלל, אם כי בשנים האחרונות הוא צובר תאוצה, בעיקר בשל הלגליזציה המתפשטת ברחבי העולם והיחשפותם של יותר ויותר שפים וטבחים לרכיב המסתורי הזה, שעד לא מזמן היה נחלתם של פורעי חוק בלבד. אבל יש מדינה אחת, אי שם במזרח הרחוק, שבה הקולינריה המבוססת על הצמח כבר נמצאת בשלב אחר לגמרי.

>> חוקי הקנאביס בכל מדינה בעולם: תמונת מצב מעודכנת

בשנה האחרונה עברו על תאילנד שינויים דרסטיים בכל הנוגע לחוקי הקנאביס במדינה. ביוני 2022 הכריזה הממשלה כי מותר לגדל קנאביס ולהשתמש בו. במילה אחת: לגליזציה (פחות או יותר). בתוך ימים ספורים כבר הורגש השינוי, כאילו עשרות מיליוני אזרחי המדינה רק חיכו לשנייה בה יוכלו להוציא את הקנאביס החוצה ולהתחיל לחגוג. גם הממשלה השתתפה בחגיגה בעצמה: היא פרסמה מדריך לשימוש תאילנדי מסורתי בקנאביס לצרכים רפואיים, ואפילו חילקה לאזרחיה שתילים במתנה, כדי שיוכלו לגדל את הצמח בבית.

קופישופ בתאילנד (צילום: Nelson Antoine, shutterstock)
קופישופ בתאילנד | צילום: Nelson Antoine, shutterstock

הצמיחה האדירה בתעשיית הקנאביס של תאילנד לא עברה באופן חלק. התנגדויות מצד גורמים שונים, לצד ההבנה שהחוק באופן רשמי כלל לא מתיר שימוש בקנאביס בעל אחוזי THC גבוהים, הביאו את תאילנד למעין תחום אפור, בו כולם צורכים קנאביס באופן חופשי למדי, אבל לא ברור מה באמת מותר לעשות ומה לא.

עוד ב-mako קנאביס:

>> חוקי הקנאביס החדשים של תאילנד: כך זה נראה מבפנים

>> בתאילנד חזרו לבשל עם קנאביס - ולא כדי להתמסטל

>> ממשלת תאילנד מציגה: מדריך הקנאביס לתייר

על כל פנים, רוב התאילנדים מנהלים עסקים כרגיל. הם משתמשים בקנאביס, נהנים ממנו ואף הפכו אותו לחלק בלתי נפרד מהתיירות המקומית. בתי הבראה, מכוני ספא, מלונות ושווקים – כולם על טהרת הקנאביס – הציפו בשנה האחרונה את בנגקוק הבירה וכן ערים נוספות. גם מסעדות קנאביס יש שם, ולא מדובר בהכרח בגימיק או בניסיון למצוא דרכים מקוריות להתמסטל, אלא בחזרה למקורות הבישול התאילנדי המסורתי, שבשנים עברו עשה שימוש נרחב בצמח – ולו בשל טעמו הייחודי והדומיננטי.

האי שנסגר (צילום: wiratho, shutterstock)
פוקט, תאילנד | צילום: wiratho, shutterstock

אבל לאחרונה התאילנדים לקחו את השילוב הנועז של קולינריה וקנאביס צעד נוסף קדימה, אל עולמת ה"פיין דיינינג". השילוב של קנאביס עם אוכל הוא כבר לא נחלתם הבלעדית של עוגיות, סוכריות וממתקים, וגם לא של אוכל רחוב שעושה שימוש בעלי הקנאביס ובגבעולים. מסעדות שף יוקרתיות בתאילנד הכניסו את הקנאביס אל המטבח שלהן, ומציגות תפריט שבו עלי הצמח הם חלק לגיטימי ואף חשוב בין רכיבי המנות.

מסעדת "בונג אפטיט" (Bong Appetit) בעיר פוקט בנתה לעצמה שם בתקופה האחרונה, הודות לשם הקליט (שהוא גם מחווה לתכנית טלוויזיה אמריקאית), אבל בעיקר בשל ביקורות מהללות על ארוחה עילית עם טעמי קנאביס מובהקים, שמעניקים למנות אופי שונה וייחודי מהמקובל בבישול התאילנדי הקלאסי.

ארוחה ב"בונג אפטיט" היא לא רק תענוג קולינרי, ובאופן טבעי היא משלבת חושים נוספים, כיאה לארוחת קנאביס. בשל כך, על הטבחים לשלוט בקפידה לא רק בכמויות המלח והתבלינים, אלא גם במינונים מדויקים של קנאביס, כדי לא להעמיס על האורחים כמות לא נכונה של החומר הפעיל בצמח, שתגרום לפגיעה בחוויה הכוללת של הארוחה. "אנחנו מתכננים הכל בקפידה", סיפר השף והבעלים סטיבן ג'ון בראיון ל-South China Morning Post. "זה כולל התחשבות אפילו בגודל הגוף של האורחים עצמם. מינונים נמוכים של THC מתבלים את המנות, ומשמרים את האפקט הכולל ברמה הנכונה. להוסיף THC אנחנו תמיד יכולים".

View this post on Instagram

A post shared by The Slate (@theslatephuket)

בשבועות הקרובים ייפתחו שני סניפים נוספים של המסעדה, האחד בקו לנטה והשני בקו סמוי, והם לא בודדים בנוף. גם מסעדת "קוקו" בבנגקוק מציעה תפריט מוקפד ומדויק, המבוסס על המטבח היפני, עם מנות המכילות עלי המפ, או אם תרצו – מטבח יפני המשלב CBD. כך שאם אוכל יפני זה מה שאתם צריכים כדי להירגע, המסעדה הזו תוציא אתכם רגועים הרבה יותר.

תאילנד, כבר אמרנו מזמן, הפכה להיות גן עדן של ממש לחובבי הקנאביס. אם אתם חובבי מסעדות שף, לא בטוח שמסעדות הקנאביס לבדן ימלאו עבורכם את הצורך בקולינריה עילית במדינת האי הרחוקה. ואם הגעתם לתאילנד כדי להנות מקנאביס, יתכן שדג מוקפד ברוטב המפ לא ימלא את הצורך שלכם בפני עצמו. מה שכן, מדובר פה בחוויה ייחודית נוספת שתאילנד מציעה, ואם אתם אוהבים אוכל טוב, אוהבים קנאביס טוב ואוהבים הרפתקאות – הנה לכם עוד אטרקציה ששווה מאוד לבקר בה.

View this post on Instagram

A post shared by Koko Japanese Restaurant (@kokojapaneserestaurant)