"אנחנו בוחנים את הוצאת ה-CBD המופק מקנאביס מפקודת הסמים המסוכנים", בישר השבוע שר הבריאות ניצן הורוביץ בדף הפייסבוק שלו. אני מניח שהוא ציפה למחיאות כפיים על הצעד הנועז, האמיץ והמקורי? "גם את הלגליזציה - הגיע הזמן לשחרר" הוסיף השר, שמסרב עד כה להיפגש עם חולים המוחים על הרפורמה מול ביתו, מדי שבת. 

אני נזכר בערגה בשרה נתניהו שהוציאה בזמנו פיצה לסטודנטים ששבתו מול בית ראש הממשלה. אצל הורוביץ אין שום פיצות, אפילו לא סופגניות. חבל שהשר לא מבין את התועלת התדמיתית שיכול היה להפיק לו היה טורח להיפגש עם נציגי החולים, ולו רק מתוך חמלה. 

אבל נחזור להודעה של השר על הקמת ועדה שתבדוק את החרגת ה-CBD מפקודת הסמים: בזמן שפרסומות שרצות באתרים שונים ולגיטימיים בארץ מציעות למכירה CBD באופן חופשי וגלוי, ואחרי שכל המומחים של משרד הבריאות כבר הסכימו מזמן כי יש להחריג את ה-CBD, ההחלטה של הורוביץ להקים "ועדה שתבחן את העניין" מיותרת לחלוטין, בערך כמו החלטה להקים ועדה שתבחן אם לגייס או לא לגייס הומוסקסואלים לצבא.

 

הנה, בנובמבר 2017 בישר לנו כתב הבריאות יואב אבן כי משרד הבריאות צפוי להמליץ להחריג את ה- CBD מפקודת הסמים.  חלפו להן שנתיים ימים ובספטמבר 2019 אנו מתבשרים שוב כי "משרד הבריאות מקדם החרגת CBD מפקודת הסמים". חלפה שנה נוספת ובדצמבר 2020 שוב אנו מתבשרים כי "שר הבריאות אישר את החרגת ה-CBD מפקודת הסמים המסוכנים, ובשבוע הבא צפויה ועדת הבריאות של הכנסת לאשר את הצעד". כן, שר הבריאות כבר אישר.

"חלפה שנה ועוד שנה / ושום דבר לא השתנה", שר אריאל זילבר שיר שיכול היה להיות ההמנון הרשמי של משרד הבריאות. הנה הגענו שוב לחודש דצמבר, ואיתו ההצהרה העונתית על החרגת ה- CBDמה הפלא שהפעם אין לנו כוח למחוא כפיים?

אמנם ה-CBD הינו מרכיב של צמח הקנאביס, אך מאחר ואין לו שום תכונות פסיכואקטיביות, מדינות רבות כבר החריגו אותו מרשימת הסמים האסורים והוא ניתן לרכישה בצורת שמן, כמוסות, תפרחות, במוצרי מזון ושתיה ועוד, ללא צורך במרשם רופא וללא הגבלת גיל. ביוני 2018 פרסם ארגון הבריאות של האו"ם את הדו"ח המסכם שלו על CBD וקבע כי מדובר ברכיב בעל יתרונות רפואיים רבים וללא סכנה של שימוש יתר או שימוש "חברתי".

עוד קודם לכן, בדצמבר 2017, פרסם ארגון הבריאות של האו"ם את רשימת המחלות בהן ניתן לטפל עם CBD: כאב, אלצהיימר, פרקינסון, טרשת נפוצה, חרדה, פסיכוזה, דיכאון, סרטן, מחלות זיהומיות, קרוהן ומחלות מעי דלקתיות, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, זיהום, בחילות, דלקת מפרקים שגרונית ועוד. אם אכן מדובר בחומר בעל תועלת רפואית כה רבה ומגוונת וללא סכנה לשימוש יתר, ללא תופעות פסיכוטרופיות וללא שום סכנת התמכרות, מדוע לוקח למשרד הבריאות למעלה מ-4 שנים כדי להוציא אל הפועל את המדיניות של עצמו?

שלומי סנדק הינו יועץ בכיר בעץ הדעת המרכז לקנאביס רפואי