נראה כי המכונה שמשחררת זני קנאביס חדשים לשוק יצאה משליטה: "רק הבוקר קיבלתי הודעות על 15 זנים חדשים", אמר לי הרוקח בבית המרקחת והוסיף ביאוש, תוך כדי אנחה: "אני אפילו לא מספיק לקרוא את כל ההודעות, איך אפשר ככה?". אם הרוקח מתקשה לבחור מה להזמין ומה לא, מה נאמר אנחנו המטופלים? כיצד נוכל לבחור את הזנים המתאימים לנו ביותר כאשר בית מרקחת ממוצע מציע מבחר של כ-80 זנים שונים ואילו על פי הרישיון מותר לנו לרכוש שקיות בודדות בלבד, ללא אפשרות להחליף או להחזיר שקית שתכולתה התבררה כלא מתאימה לנו?

כיצד נדע האם לנסות זן חדש שאולי יהיה יותר יעיל, או להיות שמרני ולהישאר עם הזנים הקודמים, בהנחה שעדיין נותרו בשוק? חשוב לזכור שזנים נעלמים מהמדף באותה תדירות בה הם הופיעו וכי זנים מעטים בלבד זמינים באופן קבוע. גם כאשר הם זמינים באופן קבוע, תכולת החומרים הפעילים בהם שונה מאצווה לאצווה. ככה זה בטבע, למורת רוחם של אנשי משרד הבריאות, הטבע לעולם איננו בורא שני פרחים זהים לחלוטין.

עלי קנאביס (צילום: Kym MacKinnon, unsplash)
עלי קנאביס | צילום: Kym MacKinnon, unsplash

במציאות הנוכחית, רמת הנאמנות של הצרכן למותג נמוכה מן הסתם. ועדיין, למרות שלדעתם של כל המבינים בעניין השוק הישראלי 'מוצף' בתפרחות, זנים חדשים ממשיכים להופיע מידי יום והבלבול רק הולך וגדל. התוצאה – לאחרונה אנו עדים ליותר ויותר מבצעים, הנחות והוזלות מחירים. זנים מיובאים שנחתו בארץ עם תג מחיר של 299 שקלים מוצעים חודש לאחר מכן בפחות מ- 250 שקלים. ככל שתאריך התפוגה הולך וקרב, מתגבר החשש מן הצורך להשמיד את השקיות שפג תוקפן (הליך יקר בפני עצמו), והמחירים לצרכן יורדים בהתאם.

יבואנים שייבאו קנאביס לפי שיקולים של מחיר ומשקל בלבד מגלים עתה שטעמו של הצרכן הישראלי מתעדן במהירות; הוא לא ממהר לרכוש כל זן חדש שיוצא. מטופלים שיכולים להרשות לעצמם להוציא כ-300 שקלים לשקית, רוצים בתמורה קנאביס מגידול פנים, ללא הדברה כלל ועם הקרנה מינימלית. הם רוצים פרחים גדולים ויפים כיאה למחיר הגבוה שהם נדרשים לשלם. מטופלים שלא יכולים להרשות לעצמם לרכוש את הזנים היקרים נהנים מהוזלת המחירים של הזנים האחרים ועדיין - נוכח ההיצע הגדול, קלושים סיכוייהם לקלוע דווקא לזנים שיהיו היעילים ביותר למצבם הרפואי והנפשי, וכך נמנעת מהם האפשרות להפיק את מירב התועלת מהטיפול בצמח הקנאביס.

אריזות קנאביס (צילום: Atomazul, shutterstock)
אריזות קנאביס | צילום: Atomazul, shutterstock

הכותב הוא פעיל ותיק למען ההכרה בסגולות הרפואיות של הצמח