ידוע כי לקנאביס ישנן סגולות בריאותיות רבות, אבל האם ידעתם שהוא גם משמש כחומר בנייה? בשנים האחרונות, כחלק מהמודעות ההולכת וגוברת לבנייה ירוקה, יותר ויותר ישראלים בוחרים להקים בתים פרטיים עם המפקריט – חומר בנייה טבעי שמקורו בצמח ההמפ (קנבוס). "המפקריט הוא בלוק שנוצר מערבוב של מים, סיד אווירי ושבבים מיובשים של המפ – זן ממשפחת קנאביס סטיבה שהוא אינו פסיכואקטיבי. הוא משמש כחומר מילוי לקירות, מחיצות וגגות, וממלא את השלד המוכן של הבית. ההמפ מחליף את החצץ שמשמש לבנייה רגילה והסיד מחליף את המלט". כך אומר אדריאן דלקור, הידוע בכינוי בלן. בלן (נשוי+2 ממושב נהלל), הוא בנאי הנחשב לאחד המומחים בארץ בתחום הבנייה בהמפקריט. הוא ייסד את החברה BLOCK-IT הבונה בתים פרטיים על בסיס צמח ההמפ.

איך הגעת לתחום של בנייה בהמפקריט?
"נולדתי בצרפת ועליתי לישראל בשנת 2009. מאז שהייתי ילד התחברתי לתחום הבנייה ולפני 13 שנה הפכתי את האהבה למקצוע. הקשר בין האדם לסביבה הוא מאוד משמעותי בעיניי. תמיד הייתי מחובר לאדמה ולטבע – אני מגדל תרנגולות במושב בנהלל ויש לנו גינה של ירקות אורגניים. לכן, בחרתי לעבוד אך ורק עם חומרים טבעיים כמו אבן, עץ וברזל. בזמן שעשיתי עבודות קבלנות של שיפוצים וטייח בתחום הבנייה הטבעית, נחשפתי להמפ וליתרונות שלו. החלטתי להפיץ את הבשורה לכמה שיותר אנשים ולהציע בנייה עם בלוקי המפקריט".

בניה בהמפ (צילום: נירית אורן)
בית ביסעור שנבנה באמצעות המפקריט | צילום: נירית אורן

מה היתרונות של בלוקי המפקריט?
"המפקריט הוא חומר שמעניק בידוד תרמי מעולה, פי שניים מהבידוד שמעניק בטון. הוא מאזן את הלחות בתוך הבית וחוסך באנרגיה. יש לו גם בידוד אקוסטי והוא מפחית רעשים שמגיעים מחוץ לבית. השילוב של ההמפ יחד עם הסיד מסייע למנוע היווצרות של עובש ופטריות וכך מעניק אוויר נקי מאוד בתוך הבית. בנוסף, זהו חומר ידידותי לסביבה עם חתימה אקולוגית נמוכה. העמידות של ההמפקריט מאוד גבוהה והוא מחזיק לפי התקן 100 שנה. עבודת הבנייה עם ההמפקריט היא כמו עבודה עם חומרי בנייה רגילים. אפשר לבנות עם החומר מגוון רחב של בתים ללא הגבלה – מבתים כפריים ועד בתים מודרניים. זמן הבנייה עשוי להיות מהיר יותר מבנייה רגילה כי הבלוקים קלים יותר".

בתחילת הדרך, בלן נהג לערבב את החומרים באופן ידני כדי ליצור את הבלוקים, אלא שהתהליך היה איטי ועיכב את הבנייה. עד שהוא מצא לכך פתרון: "בהיותי צרפתי, החלטתי לפנות למפעל בצרפת המתמחה בכך. צרפת הייתה הראשונה בעולם לייצר את ההמפקריט והיא המדינה המובילה בתחום. המפעל מייצר עבורי את הבלוקים ואני מייבא אותם לארץ. לפני כמה שנים שיפצתי עם חומרי בנייה טבעיים את הבית הפרטי של עמית אורן. הוא התחבר מאוד לסוג הבנייה הזה והפך להיות השותף שלי בחברה BLOCK-IT שהוקמה לפני 3 שנים. עד כה בנינו ועשינו שיפוצים של עשרות בתים בכל רחבי הארץ עם המפקריט".

בניה בהמפ (צילום: נירית אורן)
בית ביסעור שנבנה באמצעות המפקריט | צילום: נירית אורן

מה ההבדל בין המפקריט לבטון מבחינת עלות הבנייה?
"בנייה בהמפקריט מייקרת את הבנייה ב-6-7 אחוז. אבל בזכות העובדה שהחומר מעניק בידוד תרמי כל כך טוב, אפשר לצמצם הפעלה של מזגנים בקיץ וכך לחסוך בחשבון החשמל ואין צורך בחימום תת רצפתי. ההשקעה מחזירה את עצמה אחרי 5-7 שנים".

השימוש בהמפ לצרכי תעשייה התחיל אלפי שנים לפני הספירה. הוא שימש בסין כחומר טקסטיל נפוץ ועד סוף המאה ה-19 ייצרו ממנו אלפי מוצרים כמו בדים, מוצרי קוסמטיקה, פלסטיק לתעשיית הרכב, מזון, נייר ושמן לתאורה. כשהמתיישבים האירופאים הגיעו לארצות הברית, ההמפ היה אחד הגידולים הפופולריים ביותר. למעשה, הדגל האמריקאי הראשון נתפר מבד קנבוס. אלא שבשנת 1937 הוצא הקנבוס בארצות הברית מחוץ לחוק מטעמים פוליטיים. כיום ממשלת ארצות הברית מאפשרת לגדל קנבוס לצרכי תעשייה לאחר קבלת היתר מטעם המנהל לאכיפת סמים.

בניה בהמפ (צילום: block-it)
בית בנהלל שנבנה באמצעות המפקריט | צילום: block-it

אצלנו בישראל, המפ היה בשימוש במשך אלפי שנים והוא אף מוזכר במשנה. אלא שגידול המפ לצרכי תעשייה עדיין לא חוקי בישראל. "בנייה מחומרים טבעיים נחשבת חדשה יחסית בהשוואה לבנייה עם בטון", מסביר בלן. "בישראל מותר לייבא את בלוקי ההמפקריט, אבל אסור לגדל את ההמפ לצרכי תעשייה. בניגוד לישראל, באיחוד האירופי ובקנדה מאפשרים לגדל המפ לצרכי תעשייה כבר מלפני 40 שנה. בצרפת בניית בתים של 6-7 קומות עם המפקריט נחשבת נפוצה מאוד. לעומת זאת, גידול של קנאביס לצרכים רפואיים עדיין לא חוקי בצרפת".

מה לדעתך העתיד של המפקריט בתחום הבנייה בישראל?
"מדינת ישראל מתחילה תהליך התפתחות בבנייה הירוקה, ובלוק ההמפקריט הוא שחקן מרכזי בתחום. זה הדבר הבא בחוויית המגורים - בריא יותר, טבעי יותר וחסכוני יותר. הביקוש לבנייה בהמפ גדל כל שנה - הלקוחות שלנו מאוד מרוצים ויש אדריכלים רבים שמעודדים את הלקוחות שלהם לבנות עם המפ. זה צמח שמתאים מאוד לאקלים הישראלי, ואני מאמין שבשנים הקרובות יהיה חוקי לגדל המפ לצרכי תעשייה".