השימוש בקנאביס בישראל עולה משנה לשנה, אבל גם בעבר הוא בהחלט היה נפוץ בארץ הקודש. גם בעשורים הראשונים להקמת המדינה, ואף לפניה, הקנאביס כבר הסתובב כאן בשטח, אבל בואו נלך עוד אחורה בזמן. כמה אחורה? משהו כמו 1,200 שנה.

כן, כבר 200 שנה לפני שהתחיל המילניום הקודם, הקנאביס היה כאן. כך עולה ממחקר של קבוצת חוקרים ארכיאולוגים ישראלים שמצאו בגן הלאומי תל ערד שרידים של צמח הקנאביס המתוארכים למאה ה-8 לספירה.

עוד רגעים בהיסטוריה של הקנאביס:

>> ההיסטוריה של יום הקנאביס הבינלאומי

>> קנאביס רפואי במצרים העתיקה

>> מה הרג את ברוס לי?

הגן הלאומי הארכיאולוגי "תל ערד" ממוקם כ-8 ק"מ מהעיר הנושאת בימינו את אותו השם. החפירות הראשונות באתר החלו בשנות ה-60, והן חשפו עיר עתיקה, המתוארכת לתקופת הברונזה, שהחלה בשנת 3,300 לפנה"ס. התייחסויות מקראיות לעיר "ערד" מיוחסות, לדעת חוקרים רבים, לאותה העיר בדיוק. מדובר באתר ארכיאולוגי נדיר, המכיל שכבות שונות מתקופות שונות בהיסטוריה האנושית, והממצאים שעלו ממנו נלמדו, נחקרו במשך עשרות שנים, ועוד הזרוע נטויה.

קנאביס בסיני (צילום: Beni Kohler, shutterstock)
קנאביס במדבר | צילום: Beni Kohler, shutterstock

בין הממצאים הבולטים באתר, נמצא מקדש ובו שתי אבניי גיר גדולות אשר שימשו, ככל הנראה, למזבח. על האבנים אותו חומר כהה שמקורו לא ידוע, וקבוצת חוקרים מהמכון הוולקני וממוזיאון ישראל החליטו לפני כ-3 שנים לבחון מה הוא החומר המדובר. הם דגמו מעט מן החומר המסתורית, ושלחו אותה לשתי מעבדות שונות. שתי המעבדות החזירו את אותה התוצאה: השכבה המסתורית הכילה למעשה THC, CBD ו-CBN (שלושה חומרים פעילים מוכרים של צמח הקנאביס) נוסף על טרפנים וטרפנואידים המזוהים גם הם עם צמח הקנאביס. החומר הכהה שהשתמר זוהה כתוצר השריפה של אותם רכיבי קנאביס, והדבר מעיד על כך ששריפת של תפרחות קנאביס בהחלט התקיימה באתר בשנים עברו.

תקופת פעילותו המשוערת של המקדש היא במאה ה-8 לספירה. במרחק השנים, קשה לדעת מה היה השימוש המדויק של הקנאביס, אבל משוער כי היה בו שימוש דתי, כחלק מטקס כלשהו שנערך במקדש.