על פי נתוני היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות, בישראל רשומים כיום 271 מטופלי קנאביס בהתוויה של דמנציה; 271 מטופלים הסובלים מדעיכה קוגניטיבית ומירידה קשה בזיכרון, בין אם היא נובעת ממחלת אלצהיימר ובין אם מתסמונות אחרות הגורמות לתהליך הכל-כך כואב הזה. דמנציה הוכללה ברשימת ההתוויות בינואר 2022, בעקבות תוצאות חיוביות שעלו ממספר מועט של מחקרים. אך כיצד יתכן שהצמח הזה, שהשימוש בו מקושר בפני עצמו עם ירידה ביכולות הקוגניטיביות ועם פגיעה בזיכרון, משמש לטיפול דווקא באנשים הסובלים מהתסמינים הללו? כמו ברוב הנושאים הנוגעים לקנאביס, התשובה היא מורכבת.

"צריך להדגיש שזה ניתן להפרעות התנהגות בדמנציה, לא לשיפור הזיכרון", מבהירה ד"ר ורד חרמוש, המנהלת הרפואית של האגף גריאטרי בבית החולים ויו"ר האיגוד הגריאטרי בישראל. "אם עושים רפואה כמו שצריך, אז צריך לעבוד לפי מה שנחקר. רפואה מבוססת עדויות ומחקרים". ועל פי המחקרים, נראה שקנאביס בהחלט יכול לשפר באופן משמעותי את איכות חייהם של אנשים הסובלים מדמנציה ושל הסובבים אותם. זה אולי לא ישפר תסמינים קוגניטיביים ובוודאי שלא ישיב להם את הזיכרון, אבל זה עשוי להרגיע התפרצויות אלימות ולהפחית משמעותית תסמינים של חרדה.

הדרך הארוכה לקנאביס

"הפתרון להפרעות התנהגות של אנשים הסובלים מדמנציה יכול להיות טיפול לא תרופתי, אבל הוא טוב כשההפרעה היא קלה", ד"ר חרמוש מסבירה. "כשהיא נהיית יותר קשה הטיפול הלא תרופתי לא עוזר, ואז פונים לתרופות אנטי פסיכוטיות. הבעיה של התרופות האנטי פסיכוטיות היא שיש להן הרבה מאוד תופעות לוואי, יש להן גם הערת אזהרה של ה-FDA ובה נרשם שזו תרופה שמעלה את הסיכון למוות. וגם התרופות האלה, שהן נחשבות קו ראשון, הן לא תמיד עוזרות, ואז צריך לשלב תרופות ושוב מעלים את הסיכון. זה למעשה היה הרציונל בגללו שחשבתי שצריך לעשות מחקר בקנאביס, לנסות לעזור למטופלים האלה. כאב לי שצריך לתת תרופות כאלה לאנשים שסובלים מדמנציה. מפה התחלנו".

גבר מבוגר מעשן קנאביס בישראל (צילום: ChameleonsEye, shutterstock)
גבר מבוגר מעשן קנאביס | צילום: ChameleonsEye, shutterstock

ב-2022 פורסם ב-Frontiers of Medicine מחקר שנערך בבית החולים לניאדו, תולדה של מסע בירוקרטי ארוך ומפרך שד"ר חרמוש ניהלה: "התחלנו להגיש בקשות סביב 2014, לקח הרבה מאוד זמן עד שקיבלנו את האישורים ממשרד הבריאות והיק"ר (היחידה לקנאביס רפואי). היו רגעים שכבר לא האמנתי שהמחקר הזה ייצא אי פעם לפועל. התחלנו אותו רק סביב 2018-2019.

"כשעשיתי את המחקר בבית החולים לניאדו, בבתי חולים אחרים קנאביס הייתה מילה מאוד גסה. אבל כבר אז התחילו עדויות בספרות ש-CBD הוא בטוח לשימוש, הרי נותנים אותו גם לילדים. המחשבה הייתה לנסות משהו שהוא בטוח: אם נותנים תרופה שמעלה תמותה, למה שלא ננסה משהו אחר? עשינו מחקר כמו שצריך, לפי כל הכללים, מחקר פרוספקטיבי כפול סמיות".

ד"ר חרמוש וקבוצת המחקר שסביבה ביקשו לבחון את ההשפעה של טיפול בקנאביס על הפרעות התנהגותיות בקרב אנשים הסובלים מדמנציה, והם עשו זאת באמצעות שמן שהכיל 30 אחוז CBD, ואחוז אחד של THC, שסופק על ידי חברת "תיקון עולם". הטיפול בשמן בוצע שלוש פעמים ביום במשך 16 שבועות, והביא לשיפור התנהגותי משמעותי בקרב הנבדקים לעומת חולים שטופלו בפלסבו, בדגש על הפחתת אגרסיביות וחרדה. כל זאת ללא תופעות לוואי בולטות.

ד"ר ורד חרמוש (צילום: דוברות בית חולים לניאדו)
ד"ר ורד חרמוש | צילום: דוברות בית חולים לניאדו

"מבחינת הפחתה של שימוש בתרופות אחרות ההשפעה לא הייתה מובהקת", היא מבהירה. "מה שהיה מובהק זה שיפור משמעותי מאוד בהפרעות התנהגות וגם שיפור בשינה. בעיקר נראה שיפור באגרסיביות הקשה. היו שני מטופלים שבלטו לי: אחד שכל הזמן היה מרביץ לאשתו, גם בבדיקת הסקר הוא ישב והרביץ לה כל הזמן. ואחרי הטיפול יכולת לראות שהבנאדם נרגע, שהוא יושב ומחייך ומדבר. הייתה מטופלת אחרת שבמהלך הבדיקה כל הזמן דחפה את בעלה והרביצה לו בכל הכוח. ואז אתה רואה שבעקבות הטיפול הדברים לאט-לאט נרגעים. היום, כבר כמה שנים אחרי, יש לי חולים שהם עדיין במעקב מהמחקר, וגם יש לי מטופלים אחרים בקנאביס, ואני יכולה להגיד לך שהאפקט פשוט מדהים".

מה זה דמנציה – ולמה דווקא קנאביס?

"כשמדברים על דמנציה מדברים על הפרעה קוגניטיבית שפוגעת בתפקוד", מסבירה ד"ר חרמוש. "אלצהיימר היא הסיבה הכי שכיחה, אבל יש גם סיבות וסקולריות, יש דמנציה על רקע של גופיפי לואי, יש דמנציה פרונטו-טמפורלית ועוד. השכיחות של הדמנציה עולה עם הגיל, בערך 10% מעל גיל 65 ויכול להגיע ל-30-40% באנשים מעל גיל 85.

"הפגיעה הקוגניטיבית בדמנציה היא לא רק בזיכרון. היא בהבנה, בהתמצאות, כשהאדם לא זוכר, לא מבין, לא יודע. אבל בעיה נוספת היא שלאנשים שסובלים מדמנציה יש הפרעות התנהגות: אי שקט, מחשבות טורדניות וגם אגרסיביות ואלימות. אחת הסיבות לכך שאנשים לא משאירים בבית את הקרובים שלהם שסובלים מדמנציה היא הפרעות ההתנהגות. זה מכות ואלימות, ולפעמים כבר אי אפשר לסבול את זה.

שמן קנאביס רפואי (צילום: Swapan Photography, shutterstock)
שמן קנאביס | צילום: Swapan Photography, shutterstock

המחקר של ד"ר חרמוש הוא אולי המקיף והיסודי מכולם בכל הנוגע לטיפול באמצעות קנאביס באנשים הסובלים מדמנציה, אבל הוא לא היחיד. ב-2019 נערך בג'נבה מחקר שניסה לבחון באופן קליני את יעילות הטיפול באנשים דמנטיים באמצעות קנאביס: 10 נשים הסובלות מדמנציה טופלו בשמן המכיל את שני הרכיבים הפעילים העיקריים בקנאביס – THC ו-CBD. מינוני התרופה עלו בהדרגה במשך חודשיים, עד אשר הגיעו למינון יומי של 9 מ"ג THC ו-18 מ"ג CBD. המחקר, שפורסם בכתב העת Medical Cannabis and Cannabinoids, הראה שבעקבות שימוש בקנאביס חל שיפור של 40% במדדי התנהגות שונים, באופן שהקל באופן משמעותי את הטיפול בנשים ואת חיי הסובבים אותן. זאת בנוסף לירידה חדה בצורך להשתמש בתרופות אחרות להרגעה ולמניעת תסמינים פסיכוטיים. מחקר נוסף, שפורסם ב-Future Medicine ב-2020, הציג ממצאים דומים.

"טיפול בקנאביס נותן להם שיפור באיכות החיים, ובזכותו יש פחות ופחות שימוש בתרופות אנטי פסיכוטיות", ד"ר חרמוש מתארת. "זה תלוי גם בכמה הפרעת ההתנהגות קשה. לפעמים נשארים עם תרופות אנטי פסיכוטיות, אבל במינון נמוך יותר. אי אפשר להגיד שמוותרים על התרופות האלה לחלוטין, אבל בטח שלא נותנים להם מינונים גבוהים ומסוכנים, ובטח שלא כמה תרופות ביחד.

"יש לי מטופל שנושק ל-100, עם הפרעות מאוד קשות. הוא היה צורח כל לילה. פעמיים בלילה המשטרה הייתה מגיעה כי השכנים לא היו מסוגלים לישון. הוא גם היה אלים ביותר. בן 100, אבל מרביץ. ומאז שהוא מטופל בקנאביס הוא נרגע, הוא התחיל להגיד למשפחה שלו תודה, הוא מעריך אותם. פתאום המטופל יכול להעריך את התמיכה שהמשפחה שלו נותנת לו, ואנשים כאלה אומרים 'קיבלנו בן משפחה בחזרה'. זה מדהים".