האם מותר לצרוך קנאביס?

צמח הקנאביס מוגדר כסם מסוכן האסור לשימוש והחזקה בישראל. זה תקף גם לשלל המוצרים המופקים מרכיבי צמח הקנאביס. מטופלים המעוניינים לצרוך קנאביס למטרות רפואיות, נדרשים להוציא רישיון מיוחד לצריכת קנאביס, שמונפק על ידי היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (יק"ר) או באמצעות רופא מורשה שהוסמך על ידי היחידה להנפקת רישיון לקנאביס רפואי.

אילו מחלות מצריכות שימוש בקנאביס רפואי בצורה חוקית?

ישנה רשימה של מחלות רפואיות מאושרות שבגינן ניתן לבקש אישור לשימוש בקנאביס רפואי, בהנחה ותרופות קונבנציונאליות לא מסייעות ויש צורך ממשי בטיפול בעזרת קנאביס. אפשר לקבל המלצה לטיפול בקנאביס רפואי מכל רופא מומחה, דוגמת אונקולוג או רופא כאב, איתה ניגשים לרופא מוסמך להנפקת הרישיון. רשימת המחלות המאושרות וההנחיות לשימוש בקנאביס רפואי מפורטות בנוהל 106 של משרד הבריאות.

האם לאחר קבלת הרישיון אפשר לרכוש כל מוצר קנאביס רפואי שהוא?

גם לאחר קבלת הרישיון לקנאביס רפואי, יש להישמע להנחיות ולרכוש את מוצרי הקנאביס המצוינים ברישיון בלבד, מבתי המרקחת או המגדלים הספציפיים שרשומים תחת הרישיון. אם קיבלתם רישיון לקנאביס רפואי לטיפול בכאבים, למשל, תוכלו לרכוש אך ורק את התרופה או המוצר שהרופא המוסמך המליץ עליה, ולא תוכלו לקנות מוצרי קנאביס רפואי אחרים שאינם מיועדים לבעיה הרפואית ממנה אתם סובלים. צריכת קנאביס עלולה להשפיע ביכולת הריכוז וזמן התגובה, ולכן לא מומלץ לבצע פעולות הדורשות ריכוז או ערנות בשעות הראשונות שלאחר השימוש. נהיגה תחת השפעת קנאביס היא אסורה על פי חוק.

האם מותר לפרסם מוצרי קנאביס?

חל איסור על פרסום שיווקי של מוצרי קנאביס, אך אפשר לפרסם מחקרים שנעשו בתחום, המלצות לטיפולים שמתבססות על ידע מוכח ומידע שימושי לציבור אודות סגולות צמח הקנאביס. לצורך העניין, חברות שמוכרות מוצרי קנאביס רפואי ברישיון, יכולות לפרסם מלאי מוצרים ומחירים, ובהן המלצות בנוגע ליתרונות המוצר ולטווח הבעיות הרפואיות שהמוצר יכול להקל או לסייע בהן, כחלק ממתן מידע שימושי לציבור. אסור בשום פנים ואופן לפרסם מידע שקרי או חד משמעי בנוגע לסגולות הרפואיות של צמח הקנאביס, או לרמוז לכך שמוצר ספציפי יכול לרפא באופן מוחלט מחלה מסוימת.

מה קורה ברחבי העולם?

במרבית מדינות העולם הקנאביס עדיין נחשב לסם מסוכן, אך בשנים האחרונות יש מגמה בקרב מדינות רבות שהתקדמו אל עבר לגליזציה – הפיכתו של הקנאביס לחוקי, או אי הפללה – מצב שבו הקנאביס אינו חוקי, אך ההתייחסות המשפטית מקלה, במקרים של שימוש אישי. הולנד הייתה הראשונה לקדם חוק לפי השימוש בקנאביס מותר בכמות של צריכה אישית המוגדרת בחוק, כבר בשנת 1976. מאז הפכה הולנד למוקד עלייה לרגל בקרב תיירים שרוצים להגיע למדינה האירופאית ולצרוך קנאביס בחופשיות. אורוגוואי הייתה הראשונה להתיר באופן מלא גידול, סחר וצריכה של קנאביס, בסוף שנת 2013.

באיזה מדינות הקנאביס נחשב לחוקי או שיש מדיניות של אי הפללה?

קנדה, ארגנטינה, אורוגוואי, קוסטה ריקה, קולומביה, דרום אפריקה, ברזיל, אקוודור, מקסיקו, פרגוואי, ג'מייקה, צ'כיה, אסטוניה, גאורגיה, יוון, גרמניה, הולנד, איטליה, לוקסמבורג, מלטה, מולדובה, פורטוגל, ספרד, רוסיה, שוויץ, אוקראינה.

האם הקנאביס חוקי בארה"ב? איך זה משפיע על ישראל?

35 מדינות בארה"ב כבר מתירות שימוש בקנאביס רפואי באופן חוקי ומוסדר. אך מכיוון שהחוק הוא במסגרת המדינה ואינו פדרלי, ועצם העובדה שהקנאביס עדיין נחשב לסם מסוכן, ישנן מספר הגבלות פדרליות כמו איסור מעבר בין מדינות עם קנאביס. בשנת 2020 אישר הקונגרס חוק לפיו בנקים פדרליים יוכלו לשתף פעולה עם חברות קנאביס למיניהן. חוק זה, שצפוי להיות מאושר סופית במהלך שנת 2021, אמור להיות הצעד האחרון לפני לגליזציה מלאה של צמח הקנאביס בכלל ארה"ב, מהלך שיוביל, ככל הנראה, ללגליזציה גם בישראל.