רבות כבר דובר אודות צריכת קנאביס במטרה לשיכוך כאב. רוב מטופלים הקנאביס צורכים אותו על מנת להקל על כאב ותופעות לוואי של מחלות, חלקן בעלות מקורות נפשיים המשפיעות על תחושת הכאב בגוף. אלא שגם בתפיסת הכאב והשפעתו על אורח החיים, קיימים הבדלים מגדריים מהותיים, שאינם מקבלים התייחסות ראויה בתעשייה הירוקה. 

ומאחר והתעשיה אינה עונה על אותם הצרכים, כוחות השוק מדברים בעד עצמם. כך לדוגמא, בקבוצת הפייסבוק "נשים בירוק" המונה למעלה מ-12,000 נשים, חלקן מטופלות וחלקן צרכניות, מדווחות נשים על השפעות בשימוש בשמן קנאביס שהן ממצות בעצמן (שנקרא בקבוצה #קוקווויד ע"ש הבסיס ההתחלתי שהורכב מקנאביס ושמן קוקוס). בישראל מיצוי קנאביס אינו חוקי, אך בפועל, עשרות נשים ממצות בעצמן ומעבירות לאחרות. חלקן צעירות שעושות שימוש במריחה במטרה להקל על כאבי מחזור או מחלות כאב, אחרות הן מבוגרות שעושות בו שימוש למריחה על כאבי שרירים ומפרקים. גם נשים אחרי לידה מתארות שיפור בהחלמה של צלקות וכאבים. הפייסבוק בו חברות צרכניות ומטופלות קנאביס, מכיל עשרות עדויות אודות השפעות והשימוש במריחה.

ש', סבתא בת 67 ממרכז הארץ, התוודעה לשימוש במיצוי קנאביס ביתי דרך בתה, שחברה בקבוצת הפייסבוק והחליטה להתנסות. "יש בקרים שאני לא יוצאת מהבית בבוקר בלי שתי מריחות על הגב התחתון, לפני ואחרי מקלחת. ברור לי שזה לא תחליף וחייב לבוא יחד עם מתיחות, הליכות ותזונה בריאה, אבל אלחוש הכאב מאפשר לי לחזור לתודעה של חוסר כאב ותנועה חופשית וזה לא מעט בגילי. נכון, השמן לא מעביר את הכאב לתמיד, אבל עוזר במיידי ומציל אותי מימים של כאב מתמשך ומעיק".

א' כותבת: "שלושה חודשים אחרי לידה בניתוח קיסרי, החלטתי שנמאס לי ממראה הצלקת .. הכנתי קוקו וויד ומזה שבוע וחצי מורחת פעם ביום (כי אין מצב שאזכור מעבר לפעם אחת ביום) ו..קסם!! הצלקת מתכווצת, מרגישה יותר גמישה ובכלל יותר טוב !! תודה על המתכון של הקוקו וויד, הוא אדיר!! "

ד' סובלת קבוע מגודש בחזה לפני מחזור, מציק וכואב, לא נוח לישון על החזה ובכללי לא נעים. מרחתי קוקו כבר פעמיים מתחילת השבוע וזה מרגיע את הסיפור בשניות. תודה!!!"

ס' סובלת מכאבים כרוניים בעיקר בברכיים בעקבות מבנה לקוי של העצמות. "יש לי נפיחות ואודם באיזורים הכואבים באופן קבוע. לפני שבוע וקצת קיבלתי קוקוויד-שורשים למריחה במתנה מאחת המלאכיות פה♥️♥️♥️ ההשפעה: נעים ומרגיע את האיזור ממש מהר, במשך כ4-6 שעות הכאב ממוסך באופן שלא משאיר ספק. נח לשימוש ואין תופעות לוואי. מאמינה שיעזור גם לאודם והנפיחות עם שימוש ממושך".

הבדלים מגדריים בכאב

פרופ' מארק גלזרמן, ראש תחום רפואה מגדרית באוניברסיטת תל אביב ומנהל המרכז לחקר רפואה מודעת מין ומגדר בביה"ח בילינסון, פועל כבר שנים על מנת להטמיע את תפיסת הרפואה המגדרית בארץ ובעולם. "במחקרים שנערכו נמצא הבדל בין גברים לנשים הן לגבי סף הכאב (הופעת תחושה של כאב) וסיבולת כאב (פרק הזמן עד שהכאב נתפס בלתי נסבל). בנשים שני המדדים נמוכים יותר בהשוואה לגברים. מצד שני, נשים יודעות טוב יותר מגברים להתמודד עם כאב. נושא הכאב הוא בין התחומים הבודדים ברפואה שאין בו מדד מדויק. זו תחושה סובייקטיבית מה שהופך את עיבוד הנתונים לקשה יותר. יכול להיות שאדם רוצה שהרופא יחשוב שכואב לו או יחשוב שלא כואב.

"רוב הפעילות הרפואית נוגעת בשיפור איכות חיים וטיפול בכאב הוא חלק משמעותי בפעילות זו. יש הבדל גם בסוגי הכאב - כאב אקוטי שהכרחי להישרדות, לעומת כאב כרוני נטול משמעות ביולוגית. גם גנטיקה, סטטוס הורמונלי, גיל, מחלות רקע ועוד גורמים רבים קשורים לסף ויכולת העמידה בכאב. בה בעת, אפשר בהחלט לומר שכאב כרוני זו מחלה "נשית", שכן רוב המחלות הקשורות לכאב כרוני שכיחות יותר בנשים. לעומת זאת, גברים סובלים יותר ממחלות קטלניות. לכן אם מדברים על פריצת דרך - היא תבוא בראש ובראשונה לטובת נשים".

מה עמדתך לגבי הסטטוס המחקרי בהקשר זה, בתחום הקנאביס?

"לעשן זה ודאי פחות בריא ולבלוע שמן או מוצרים "אכילים" - עובד בצורה אחרת על גברים ונשים. כל מה שנבלע יישאר במערכת העיכול כפול זמן אצל נשים. צריך לקחת בחשבון גם מטבוליזם וחלוקה של תרופות באיזורים שונים בגוף על בסיס חלוקת שומן, מים שריר. מנגנון הפעולות שונה וכאשר מדברים על תרופה מסוימת יש לקחת זאת בחשבון. טרם נתקלתי במחקרים שנעשו עם שמן המכיל מריחואנה במריחה להקלת כאבים בזמן הלידה"

האם שמן קנאביס עשוי לייתר את הצורך באפידורל בלידה?

"זה רעיון פנטסטי ויש לדעתי מקום לשקול מחקר בהקשר זה. בחדר הלידה רוב התרופות שבשימוש אינן משווקות לטיפול לנשים בלידה אלא להתוויות אחרות. מי שירצה להוביל מהלך כזה יצטרך כמובן לבנות תכנית מחקרית מקצועית ולעמוד בכל הקריטריונים של ועדת הלסינקי לניסוי בבני אדם.

אז נכון, מחקרים כאלו לא נעשו עדיין אבל עובדה זו לא מונעת מחברות בארה"ב לשווק מוצרים באופי הזה בדיוק. החלוצה שבהן FORIA ממוקמת בקליפורניה ולא פועלת מתוך נרטיב מחקרי משום שהחוק לא מחייב זאת שם. אבל העובדה שלא נעשה מחקר לא מונעת מהם לפעול מזה שנים בפיתוח מוצרים מבוססי קנאביס המיוצרים עבור נשים בלבד מתוך זיהוי מדויק של נתח השוק וצרכיו הספציפיים.

דברים יכולים להיות הרבה יותר פשוטים

השימוש במריחה היה שכיח מאוד במהלך ההיסטוריה. לפני 300 שנה, יכולנו להיכנס לבית מרקחת ולקנות שמן קנאביס כזה בדיוק וספרי הדרכה על גידול ומיצויים נפוצו בחופשיות. השתלטות חברות הפארמה על התעשייה הרפואית הדירה את הצמח לשולי התרבות, והוא הפך למשך שנים ארוכות לנחלתם של עבריינים והיפים. בעשור האחרון, עם תנופת הרשתות החברתיות הצמח עושה קאמבק מזהיר ישירות ללב התודעה ומוצרים מהז'אנר עושים דרכם חזרה למדפים, גם אם בקצב איטי מהמצופה.

בחברת "נקסטייג" פיתחו משחה לטיפול בכוויות ובתוכה רכיב קנאביס המאלחש את המקום. ד"ר אורנה דריזן היא בעלת השליטה בחברה ואחת הנשים המוערכות במערכת הבריאות. "אחת הבעיות המרכזיות עם קנאביס היא שאנחנו לא יודעים בדיוק מה עובד. יש מאות רכיבים בצמח וכל אחד מועיל למשהו אחר, יש רכיב אנטי דלקתי וכזה המשפיע על כאב ועוד מאות כאלו. עם אותה משחה לטיפול בכוויות אנחנו מקווים להגיע תוך חצי שנה לניסוי בבני אדם ולרשום פטנט מתוך פורמולציה המבוססת על רכיבים ספציפיים"

שמן קנאביס יכול להיכנס לחדר הלידה לדעתך?

"זה לא מופרך, רק שהדרך הארוכה תיקח לפחות עשור ותעלה מיליוני דולרים. אני מאמינה שדברים יכולים להיות הרבה יותר פשוטים ומקווה שעם התפתחות התעשייה והידע בתחום, נצליח להתאים רכיבים פעילים לצרכים פיזיולוגיים ומשם השמיים הם הגבול".