מחלות מעי דלקתיות (מוכרות בקיצור IDB) מהוות את אחת ההתוויות בגינן מאשר משרד הבריאות למטופלים לצרוך קנאביס רפואי. אך האם מדובר בטיפול אפקטיבי שמתאים לכולם? כדי להבין את הנושא לעומקו, הזמנו לשיחה את ד"ר תמנע נפתלי, מנהלת המרכז לחקר קנבינואידי והשירות למחלות מעי דלקתיות במכון לגסטרואנטרולוגיה בבית החולים מאיר.

מהן מחלות מעי דלקתיות ובאילו תסמינים הן מאופיינות?
"מחלות מעי דלקתיות הן מחלות שבהן מערכת החיסון תוקפת את מערכת העיכול בצורה שדומה למחלה אוטואימונית. התאים של מערכת החיסון תוקפים תאים ורקמות במערכת העיכול וגורמים לנזק ברקמות בדופן המעי, וכתוצאה מכך אנשים שלוקים במחלות הללו סובלים בין היתר משלשולים, דלקות, כאבי בטן עזים וחום גבוה.

"המחלות הללו רק מתחילות בסימפטומים המדוברים אבל לעיתים עשויים המצבים הללו להסתבך מאד ולהגיע לכדי היווצרות חורים במעי, חסימות במעי וסיבוכים נוספים שעלוליפ לפגוע ביכולתה של מערכת העיכול לעבד מזון ולספוג ממנו חומרי תזונה בצורה יעילה. כמו כן, למחלות הללו עלולים להיות סימפטומים חיצוניים שלכאורה אינם קשורים למערכת העיכול, כמו למשל דלקות עיניים, פריחות על העור ודלקות פרקים. אלו וסימפטומים נוספים מתרחשים עקב פעילותה הקלוקלת של מערכת החיסון, והעובדה שהיא נוטה לתקוף גם מערכות אחרות בגוף מלבד מערכת העיכול בצורה שמתבטאת בעיקר בדלקות רוחביות באזורים רבים בגוף.

כאבי בטן (צילום: goffkein.pro, shutterstock)
אישה סובלת מכאבי בטן | צילום: goffkein.pro, shutterstock

"באופן כללי המחלות הללו מתחלקות לשני סוגים. הסוג הראשון הוא מחלת הקרוהן שהיא מחלה שיכולה לפגוע בכל חלק של מערכת העיכול, והסוג השני הוא מחלת הקוליטיס המאופיינת בזה שהיא פוגעת רק במעי הגס. בשני סוגי המקרים, חומרת המחלה יכולה להיות קשה או קלה יותר, בעיקר בתלות ברמת פעילותה של הדלקת ורמת ההצלחה של ההשתלטות הטיפולית עליה, ולכן חומרת המחלה במקרים של קרוהן וקוליטיס נוטה להשתנות מאדם לאדם בצורה מהותית".

כיצד הטיפול בקנאביס רפואי עשוי לסייע לסובלים ממחלות מעי דלקתיות?
"במחקרים שנעשו עד היום, שרובם קטנים ו\או אינם עומדים בקריטריונים הקליניים הנדרשים, ובנוסף אליהם בארבעה מחקרים רחבים יותר שנערכו כאן בבית החולים 'מאיר', עלו ראיות לכך שהנבדקים נהנו משיפור סימפטומטי ניכר. השימוש בקנאביס רפואי הסב להם הרבה פחות כאבי בטן, פחות שלשולים, הרגשה כללית יותר טובה, אך במקביל חשוב לציין כי לא ניכר שיפור או שינוי כלשהו ברמת הפעילות של הדלקת בקרב אותם הנבדקים. השפעות אלו מקושרות ככל הנראה לסגולותיו של הקנאביס בתור זרז לשיכוך כאבים ובתור חומר המשפיע על פעילותה של מערכת העיכול ומאט אותה בצורה טבעית, אך כאמור לא בכל המקרים מדובר בשינוי הלכה למעשה במצבה של הדלקת, לפחות לא בסדר גודל שהיה בעל משמעות סטטיסטית בעת סיכום ממצאי המחקר".

ההצלחה - חלקית

"הטיפול בקנאביס רפואי צמח מהשטח אל תוך עולם הרפואה. כלומר, אנשים דיווחו באופן עצמאי לרופא שלהם על התוצאות שהם חוו לפני שכל הנושא הזה נבדק בצורה מסודרת, מה שהוביל מלכתחילה את מערכת הרפואה להתייחס ברצינות לטיפול. למרות שלכאורה מדובר בהצלחה ברורה, העובדה שמדובר בדיווחים עצמיים חלקיים ולא מבוקרים, גורמת לכך שהתמונה שמצטיירת לסובלים מהמחלה היא לא תמיד אמיתית, כי היא מתבססת על הצלחה מסוימת של אנשים מסוימים, לפעמים אפילו 1 מתוך 10 שרק הוא הולך ומעביר הלאה את המידע בניגוד לתשעה האחרים שהטיפול שלהם נכשל ולכן אף אחד לא שמע עליו. נכון לעכשיו, חשוב קודם כל להבין שאין מספיק מחקרים קליניים, אובייקטיביים ואיכותיים שבחנו את הנושא לעומק והביאו תוצאות שאינן משתמעות לשתי פנים, ולכן כל הנושא של טיפול במחלות מעי דלקתיות בעזרת קנאביס רפואי הוא עדיין בגדר של טיפול ניסיוני המאושר בתור "טיפול חמלה" וקו אחרון על ידי משרד הבריאות, לאחר מיצוי טיפולי ותרופתי מלא במסלול הרגיל".

עלי קנאביס (צילום: Kym MacKinnon, unsplash)
עלי קנאביס | צילום: Kym MacKinnon, unsplash

האם טיפול בקנאביס רפואי עשוי להחליף את הטיפול התרופתי הרגיל?
"הטיפול בקנאביס לא יכול בשום פנים ואופן לבוא במקום הטיפול התרופתי הרגיל, כאשר זה נדרש ומומלץ על ידי הרופא. זאת מפני שהמחקרים הראו כי מדובר רק בשיפור סימפטומטי ולא בשיפור הלכה למעשה במצב הדלקת, כלומר שבטווח הארוך לא מדובר בטיפול שיכול להביא לבד לתוצאות מהותיות כל עוד הוא לא יהיה משולב בטיפול תרופתי שנועד לשפר את מצב הדלקת ולהשתלט עליה. למרות שדעת הקהל נוטה לכיוון לפיו קנאביס יכול להיות טיפול בלעדי שיכול לשנות את המצב מקצה לקצה ללא התערבות תרופתית, בפועל מדובר במקרה הטוב אולי על מקרים נדירים מאוד שלא ניתן להסתמך עליהם ובטח שלא להמר בגללם על הבריאות שלנו. לפי הידע הקיים היום בעולם הרפואה, קנאביס רפואי יכול וצריך להיות טיפול מסייע ותומך לטיפול התרופתי במחלות מעי דלקתיות במטרה לייצר שיפור סימפטומטי מסוים, אבל כאן בעצם מסתכם בינתיים התפקיד שלו עבור טיפול במחלות מעי דלקתיות, לפחות עד שהמחקרים יראו לנו אחרת".