כנס הקנאביס הדיגיטלי "זמן קנאביס" ששודר בשבוע שעבר ב-Mako קנאביס ובשיתוף עם Peace Naturals סוקר את עולם הקנאביס בארץ ובעולם, מהיבטים שונים ומרתקים. בין הפאנלים שהתקיימו בכנס, בהנחייתה של העיתונאית לינוי בר גפן, שווה במיוחד להתעכב על הדיון המרתק בנושא ההתפתחות של תעשית הקנאביס הרפואי בארץ, ועל הפיכתה מעסק נישתי ומעורר חשד לתעשייה משגשגת שמגלגלת מיליארדים.

האחים רואי ועומר זרחיה, שניהם פעילים ותיקים בתעשיית הקנאביס, הגיעו לנושא במקרה לחלוטין, בימים בהם שוק הקנאביס היה שונה מאוד מכפי שהוא כיום. "ב-2008 אני הייתי חבר סגל באקדמיה, ופגשתי שותפים שנכנסו לאיזשהו פיילוט של משרד הבריאות לגדל קנאביס בהתנדבות", מספר רואי, מנכ"ל קנדוק לשעבר. "עשינו איזושהי בדיקה, רצינו לראות איך אפשר לקדם את הנושא הזה מבחינה מחקרית. אז הלכתי לבדוק בשבילם מה מצב המאמרים האקדמיים בפקולטה לחקלאות ובמכון הוולקני, שהם נחשבים הטופ של הטופ העולמי, ובשניהם לא מצאתי אפילו מאמר או ספר אחד על תחום הקנאביס. אז אמרתי – יש שתי אפשרויות: או שמישהו מפספס משהו, או שזה לא מעניין. הימרתי על זה שמישהו מפספס משהו. ככה נכנסתי לתחום".

אבל כאמור, הציבור גילה חשדנות רבה כלפי התעשיה וכך גם הבנקים. "בתור מנהל של חברת קנאביס", רואי נזכר, "באתי לבנק והגשתי בקשה לקבל הלוואה. מתקשרים אלי אחרי חמישה ימים, הפקיד בבנק אומר 'ההלוואה אושרה, אבל מנהל הסניף רוצה לברר איתך כמה דברים'. הגעתי לסניף, וסיפרתי לו שההלוואה היא לעסק של קנאביס לשימוש רפואי. באותה שניה הוא לחץ על כפתור החירום, ושני שומרים זרקו אותי מהבנק". למזלו של רואי, אחיו עומר נחלץ לעזרתו: "רואי סיפר שהם נמצאים לפני איזשהו שלב מאוד משמעותי בחברת קנאביס, אבל הם מתעסקים ב"סמים", אז אף בנק לא מוכן לתת להם הלוואה. אמרתי היי, אני מתעסק בתחום ההשקעות, אני מאמין בתחום הקנאביס וברואי, אז בוא אני אנסה לקדם את הסיפור הזה".

"לחשוב כמה מיסים המדינה יכולה לקבל מהשוק האדיר הזה"

כעשר שנים מאוחר יותר, ישראל נמצאת במקום אחר לחלוטין. הרגולציה עדיין מגבילה, וטובי המומחים מסכימים כי יש עדיין מקום רב לשיפור, אבל ריבוי חברות הקנאביס בארץ, המספקות מוצרים לכמעט 115,000 מטופלים, מעיד על כך שתעשיית הקנאביס הישראלית עשתה כמה צעדים קדימה. רני גורליק, מנכ"ל קרונוס ישראל המייצרת ומשווקת את המותג Peace Naturals, מסכים לחלוטין: "היום יש בישראל כ-115,000 מטופלים, עם שוק שמוכר 50 טון קנאביס", הוא מסביר. "אלה כמויות אדירות. ברגע שישראל תעבור למשטר של מרשמים במקום רישיונות (שינוי שמשרד הבריאות יכול לאשר אפילו באמצעות תיקון תקנות ומבלי צורך בחקיקה), כלומר כל רופא מומחה וכל רופא משפחה יוכלו לתת מרשם לשימוש בקנאביס, אני מעריך שתוך חמש שנים אנחנו נגיע ל-300-400 אלף מטופלים. היום אנחנו מדברים על שוק בסדר גודל של מיליארד שקל. השוק יגיע לשלושה, ארבעה, חמישה מיליארד שקל. לחשוב כמה מיסים המדינה יכולה לקבל מזה, וליהנות מהתהליכים האלה ומהשוק האדיר הזה, שהוא רק בתחילת דרכו".

רני גורליק, מנכ"ל קרונוס Pece Naturals, מתוך כנס "זמן קנאביס"
רני גורליק

ועדיין, לא מעט בעיות עומדות בפני חברות קנאביס רבות בישראל. לטענתו של גורליק, אחת הבעיות העיקריות היא עודף של ייבוא לא מבוקר של זנים שונים של קנאביס. "אי אפשר למנוע את הייבוא, וגם צריך אותו, אבל לא יתכן שיהיו בארץ כ-300 מוצרי קנאביס עם שמות שונים. זו אחת הסיבות שבגללן חברות יעלמו פה. חברות שהשקיעו מיליארדים ומעסיקות אלפי אנשים. המדינה לא פועלת לעשות אסדרה בייבוא, לעשות סדר בבלאגן, כי לא רק שזה מציף את השוק, מגיעים מוצרים ממש לא טובים, ברמה נמוכה. ולא תמיד יודעים מאיפה הם מגיעים. המטופל חייב איזשהו רצף טיפולי".

"התחלתי כעורך דין. אני חושב שלהיות 'סוחר סמים' זה עדיף"

גם מייק גורנשטיין, נשיא קרונוס העולמית (מחברות הקנאביס הגדולות בעולם) מאמין בפוטנציאל של תעשיית הקנאביס הישראלית. זו למעשה אחת הסיבות שבגללן הוא בחר להקים חווה כאן בארץ. "יש פה ממשלה ומדינה ידידותיות לקנאביס", הוא אומר ומסייג, "אבל כמובן שהכל יחסי. הדשא תמיד יכול להיות ירוק יותר, אבל יש לנו פעילויות ברחבי העולם ואני חושב שישראל היא מדינה די ידידותית לקנאביס. כמובן שאנחנו רוצים יותר, אנחנו רוצים שדברים יזוזו, אבל הדברים התפתחו פה עד עכשיו די מהר. כשמדובר בפתירת בעיות קשות, כשמדובר בטכנולוגיה וחדשנות, ישראל היא שחקן מרכזי.

מייק גורנשטיין, מנכ"ל קרונוס העולמית, כנס "זמן קנאביס"
מייק גורנשטיין

אני חושב שהעובדה שהשוק בישראל התפתח במהירות ובניגוד לכל הציפיות, זה הפוך מבכל שוק אחר. חלק מהסיבות שהתחלנו כאן הן כדי שנוכל לייצא, לעסוק בחדשנות, וגם כי יש לנו קשרים אישיים כאן". ואכן, לגורנשטיין בן ה-35 יש קשר מיוחד עם ישראל. הוא יהודי ובן לאב ישראלי המתגורר בארצות הברית. לכן זה לא מקרי שהוא החליט להקים בישראל מפעל, ומעבר לאמונה שלו בפוטנציאל המקומי, ציונות בהחלט שיחקה תפקיד משמעותי במהלך.

כמו במקרים של האחים זרחיה, גם ההתחלה של גורנשטיין בעולם הקנאביס לא הייתה פשוטה. "כשסיפרתי לאנשים שאני מקים חברת קנאביס הם חשבו שאני משוגע", הוא מספר. מנגד, הוא אומר בחיוך, "התחלתי כעורך דין, אז אני חושב שלהיות 'סוחר סמים' זה עדיף. בעצם רק השתפרתי".